Yoga pentru sănătatea fizică, mentală, emoțională, psihică și vitală – prima parte Skip to main content
yoga-sanatate

Dacă sunteți practicanți de yoga, probabil ați observat beneficiile aduse de aceasta. Probabil că dormiți mai bine sau răciți mai puțin sau doar vă simțiți mai relaxați și mai fericiți.

Nu știu dacă ați observat vreodată reacția unui începător, când i se povestește despre beneficiile practicării yoga într-un limbaj pe care el încă nu îl înțelege, precum „fluxul pranei” sau „energia care urcă de-a lungul coloanei vertebrale”; cum își privește interlocutorul sceptic, în cel mai fericit caz.

Știința occidentală începe să ofere câteva indicii concrete cu privire la modul în care yoga contribuie la îmbunătățirea sănătății, în vindecarea durerilor și menținerea diferitelor afecțiuni la distanță.  

Odată ce înțelegeți cum este posibil acest lucru, veți avea și mai multă motivație să pășiți pe covorul vostru de yoga, în mod regulat.

Cum am experimentat beneficiile yoga

Medicul Timothy McCall ne povestește cum a experimentat puterea de vindecare a yoga într-un mod foarte autentic. În 2002, cu câteva săptămâni înainte de a pleca într-o călătorie în India, planificată pentru a învăța mai mult despre terapia yoga, i-au apărut amorțeli și furnicături la mâna dreaptă. După ce s-a speriat groaznic, gândindu-se că ar putea avea o tumoare pe creier sau scleroza multiplă, si-a dat seama că simptomele proveneau de la blocarea unui nerv de la nivelul gatului.

În ciuda simptomelor care îl incomodau, a realizat cât de utilă îi era starea în care se afla pentru scopul călătoriei. În timp ce vizita diferite centre de terapie yoga, s-a lăsat examinat de diferiți experți, însă experiența revelatoare a avut-o în ashram-ul Vivekananda de lângă Bangalore, unde un medic local i-a recomandat exerciții de respirație în care trebuia să își imagineze că aduce prana (energia vitală) în partea dreaptă superioară a pieptului. Celelalte terapii au inclus diferite asane, pranayama, meditație, chanting, prelegeri despre filozofia yoga și diverse kriyas-uri (practici de curățare internă).

La Krishnamacharya Yoga Mandiram din Chennai i s-a spus să nu mai exerseze Salamba Sirsasana (asana stând în cap) și Salamba Sarvangasana (asana lumânarea), ci să practice asane mai blânde, coordonate cu respirația.

Citește și: Sarvangasana - Asana Regală a Înțelegerii

În Pune, un medic, i-a recomandat practici cu ajutorul unor frânghii și curele pentru a destinde coloana vertebrală și exerciții care l-au învățat să-și folosească omoplații pentru a-și deschide partea superioară a spatelui.

Datorită tehnicilor învățate în India și a sfaturilor primite de la profesorii din Statele Unite, medicul american, a observat o mulțime de beneficii, postura i s-a îmbunătățit, coloana vertebrală a devenit mai flexibilă și nu a mai avut niciun simptom de amorțeală a membrelor.

Experiența sa l-a inspirat să aprofundeze cu atenție studiile științifice pe care le-a adunat în India, dar și în Occident, pentru a identifica și explica modul în care yoga poate preveni bolile și poate ajuta la recuperare.

Iată descoperirile sale:

1.Yoga îmbunătățește flexibilitatea

Flexibilitatea îmbunătățită este unul dintre primele și cele mai evidente beneficii ale yoga. În timpul primului curs, probabil că veți fi mai rigizi și nu vă veți putea atinge degetele de la picioare. Nu contează. Aplecați-vă atât cât puteți. Mai puțin la început, însă dacă veți insista, în cele din urmă, asanele aparent imposibile vor deveni posibile.

De asemenea, veți observa că junghiurile și durerile vor începe să dispară. Nu este o coincidență. Șoldurile tensionate pot încorda articulația genunchiului din cauza alinierii necorespunzătoare a coapsei și a tibiei. Tendoanele tensionate pot duce la o tasare a coloanei lombare, ceea ce poate provoca dureri de spate. Iar inflexibilitatea mușchilor și a țesutului conjunctiv, cum ar fi fascia și ligamentele, pot conduce la o postură nepotrivită.

2. Yoga crește forța musculară

Mușchii puternici înseamnă mai mult decât un aspect plăcut. De asemenea, au un rol de protecție împotriva unor afecțiuni precum artrita și durerile de spate și ajută la prevenirea căzăturilor la cei în vârstă. Însă puterea construită prin yoga, se echilibrează cu flexibilitatea. Dacă tocmai ați mers la sală și ați ridicat greutăți, s-ar putea să deveniți mai puternici, dar mai puțin flexibili.

3. Yoga perfecționează postura

Capul este ca o minge de bowling - mare, rotundă și grea. Când este în echilibru, stă direct peste coloana vertebrală, aflată în poziție verticală și astfel, are nevoie de mult mai puțină muncă pentru ca mușchii gâtului și spatelui să îl susțină.

Deplasarea lui cu câțiva centimetri înainte, presupune încordarea mușchilor gâtului. Dacă este ținut înclinat în față timp de opt sau douăsprezece ore pe zi, nu e de mirare că apare oboseala, care s-ar putea să nu fie singura problemă. Poziția nepotrivită poate cauza probleme la spate, gât, probleme musculare și articulare.

 4. Yoga previne deteriorarea cartilajelor și a articulațiilor

Practica yoga presupune folosirea articulațiilor în gama lor completă de mișcare. Acest lucru poate ajuta la prevenirea artritei degenerative sau la atenuarea unor dizabilități prin „restrângerea și înmuierea” zonelor de cartilaj care nu sunt folosite. Cartilajul articular este ca un burete; primește substanțe nutritive proaspete numai atunci când lichidul său este stors și o nouă aprovizionare poate fi absorbită. Fără o întreținere adecvată, zonele neglijate ale cartilajului se pot uza în cele din urmă, expunând osul protejat de ele, la fel ca la plăcuțele de frână uzate.

5. Yoga protejează coloana vertebrală

Discurile spinale - amortizoarele dintre vertebre care pot comprima nervii spinali - au nevoie de mișcare. Doar așa își obțin nutrienții. O practică de asane bine echilibrată, cu o mulțime de extensii în spate, aplecări înainte și răsuciri, ajută la menținerea discurilor vertebrale suple. Flexibilitatea pe termen lung este un beneficiu cunoscut al yoga, deosebit de relevant pentru sănătatea coloanei vertebrale.

6. Yoga îmbunătățește sănătatea oaselor

Este bine documentat faptul că exercițiile cu greutăți întăresc oasele și ajută la prevenirea osteoporozei. Multe posturi în yoga necesită ridicarea propriei greutăți. Iar unele, precum Adho Mukha Svanasana (asana câinele cu fața în jos) și Urdhva Mukha Svanasana (asana câinele cu fața în sus), ajută la întărirea oaselor brațelor, care sunt deosebit de vulnerabile la fracturile osteoporotice. Într-un studiu nepublicat, realizat la Universitatea de Stat din California, Los Angeles, este dovedit faptul că practica yoga a crescut densitatea osoasă la nivelul vertebrelor. Capacitatea yoga de a scădea nivelurile cortizolului, hormonul stresului, poate ajuta la menținerea calciului în oase.

Citește și: Adho Mukha Svanasana – asana loialității

 7. Yoga crește fluxul sanguin

Exercițiile de relaxare învățate în yoga pot ajuta circulația sanguină, în special cea periferică. Prin yoga se îmbunătățește oxigenarea celulelor organismului, care vor funcționa mai bine.

Asanele cu poziții de răsucire a corpului, storc sângele venos din organele interne și permit sângelui oxigenat să irige organul, odată ce răsucirea este finalizată.

Pozițiile inversate, permit sângelui venos din picioare și pelvis să curgă înapoi către inimă, unde poate fi pompat în plămâni pentru a fi oxigenat. Acest lucru poate ajuta în cazul picioarelor umflate din cauza problemelor cardiace sau renale. Atenție însă! În cazul afecțiunilor cardiovasculare pozițiile inversate (nivelul inimii deasupra nivelului capului) nu sunt recomandate!

Yoga crește, de asemenea, nivelul de hemoglobină și celule roșii din sânge, care transportă oxigen către țesuturi. Ajută la subțierea sângelui prin reducerea nivelului proteinelor care favorizează cheagurile din sânge. Acest lucru poate duce la o scădere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, deoarece cheagurile de sânge sunt adesea cauza acestor boli.

 Surse: yogajournal.com, The Huffington Post
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook