Adho Mukha Svanasana – asana loialității Skip to main content
femeie-Adho-Mukha-Svanasana
 1. Mitologia Adho Mukha Svanasana

Când războiul Kurukshetra din Mahabharata s-a încheiat, Pandavas și-a făcut drum spre cer. Ei au început să urce muntele încet și liniștiți, iar de pe munte urmând să urce în car spre cer. Cel mai mare Pandava, Yudhishthira, a condus calea. El a fost urmat de Bheema, Arjuna, Nakula, Sahadeva și Draupadi. Pe drum li s-a alăturat și un câine singuratic.

Image
Pandavas

Călătoria pe munte a fost lungă și grea. Toți erau foarte obosiți. Draupadi s-a prăbușit și nu a mai putut continua. Pandavii l-au privit cu mâhnire, întrucât nu avea să intre în împărăția cerurilor. De-a lungul vieții, Draupadi îl favorizase în secret pe Arjuna. Acest atașament față de el fusese pierzania ei.

Ceilalți Pandavas au continuat, chiar dacă epuizarea lor a crescut cu fiecare pas. Câinele a continuat să îi urmeze.

Următorul colaps a fost Sahadeva. Acesta fusese mândru de propriul său intelect și acest viciu l-a ținut departe de împărăția cerurilor. Ceilalți Pandavas au mers cu pași mari în timp ce câinele i-a urmat, dând din coadă.

Nakula s-a prăbușit următorul. „Era mândru de aspectul său și nu înceta să se admire pe sine”, le-a explicat celorlalți Yudhishthira. ‘De aceea nici el nu va ajunge în Împărăția cerurilor. Să continuăm. ”Yudhishthira observase câinele și începuse să-l considere o parte din anturajul lor.

Arjuna s-a prăbușit și el. Eșecul său a fost că era prea încrezător și vanitos.

Vârful muntelui era aproape și, deși își plângeau frații și soția, Bheema și Yudhishthira au continuat. Câinele a dat din coadă și i-a urmat.

În cele din urmă, și Bheema s-a prăbușit. Era mândru de puterea sa fizică și mânca prea mult, credea Yudhishthira. Până acum, era aproape delirant de foame și sete, dar a continuat. Știa că acum era doar el și câinele.

În vârful muntelui, Lordul Indra a coborât cu carul său și l-a invitat pe Yudhishthira să urce în cer. Yudhishthira era fericit. Călătoria îngrozitoare se sfârșise în cele din urmă. Dar fiind integru și cinstit, a avut o ultimă cerere. „Lordul Indra”, a spus Yudhishthira, „nu pot veni în cer decât dacă acest câine vine cu mine. El ne-a urmărit de la baza muntelui și a fost cu mine când am pierdut pe fiecare dintre frații mei și pe iubita mea soție. El a fost alături de mine în durere, în fericire, în tristețe și în fericire. M-a văzut obosit și flămând. Acum, când sunt în pragul cerului, nu vreau să-l abandonez. ”Lordul Indra, desigur, nu putea lăsa un câine să intre în cer, întrucât câinii erau considerați nepotrivi.

Image
Yudhishthira-caine-lord indra

Yudhishthira a devenind din ce în ce mai emoționat. „Lord Indra, câinele nu a rănit pe nimeni și nimic. A arătat doar cea mai mare loialitate, credință și dragoste. Mă tem că dacă nu poate intra în cer, atunci nu pot nici eu. ” Spunând acestea s-a întors de la carul ceresc și a început să se îndepărteze.

Lordul Indra l-a oprit pe Yudhishthira. „Felicitări, Yudhishthira, ai trecut testul suprem”, a spus el. „Acest câine nu este altul decât Dharma și ai arătat că ai o legătură intimă cu Dharma. Bine ați venit în rai.”

În timp ce Yudhishthira s-a urcat în car și a zburat în cer, câinele s-a transformat în Dumnezeul Dharmei.

Asana este mai mult decât o postură fizică. În timp ce efectuezi adho mukha svanasana, ar fi indicat să te gândești la calitățile care îl fac un câine cel mai bun prieten al omului. În timp ce practici această asană, contemplă puterea, curajul  și loialitatea unui câine.

Image
 1. Modalitate de execuție
 • Îngenunchează pe podea, păstrând distanța lățimii șoldurilor între genunchi. Înclină-te înainte așezând mâinile pe podea, chiar sub umeri. Menține coapsele și brațele perpendiculare pe podea. Aliniază mâinile în linie cu genunchii, umerii aliniați cu încheieturi.
 • Apăsă mâinile în pământ, expiră și ridică ușor șoldurile, îndepărtând genunchii de podea. Ține genunchii și coatele îndoite pentru o vreme. Nu pune prea multă greutate pe mâini, păstrează un distribuție uniformă între brațe și picioare.
 • Îndreptă atât cotul, cât și genunchii, călcâiele atingând podeaua, urechile atingând brațele interioare. Încordează abdomenul inferior.
 • Rămâi în asană pentru 5 - 10 respirații.
 • Pentru a reveni ridică capul, îndoiți genunchii și așezați-vă ușor pe podea / saltea. Respiră încet și lung.
 1. Beneficii
 • Întărește întregul corp - partea superioară a corpului, brațele, umerii, abdomenul și picioarele.
 • Întinde partea din spate a corpului, de la gleznele și întreaga coloana vertebrală.
 • Calmează mintea.
 • Stimulează circulația sângelui.
 • Este o asană excelentă pentru a odihni coloana vertebrală între îndoiri puternice și îndoiri înainte.
 1. Contraindicații
 • Persoanele care suferă de oricare dintre aceste afecțiuni ar trebui să evite practicarea acestei asana: sindromul tunelului carpian, umărul sau călcâiul slab sau rănit, orice fel de inflamație a ochilor și a urechilor. Poate fi practicat cu blândețe de persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
 • Persoanele care suferă de inflamație cronică a oricărei articulații a corpului trebuie mai întâi să se recupereze corect înainte de a începe să practice

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

Material susținut de YogasatShop

Vezi și

Asanele – alinierea cu energia Universului

Asanele – alinierea cu energia Universului

Tuesday, November 29, 2022 - 09:25
femeie-asana

Top 3 exerciții yoga pentru oameni care nu au timp

Thursday, August 25, 2022 - 06:00
femeie-somn

Asane pentru un somn odihnitor

Monday, July 11, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care elimină stresul

Monday, July 4, 2022 - 06:00
yoga-rasarit

5 asane și 5 motive pentru care să practici yoga de dimineață

Monday, June 27, 2022 - 06:00
asane-vara

Asane benefice în zilele călduroase de vară

Monday, May 23, 2022 - 06:00
femeie-savasana

Asane puternice, benefice pentru minte

Monday, May 2, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care combat durerea de șold

Monday, April 25, 2022 - 06:00