Manual de Pranayama. Partea I: Prana Skip to main content
Manual de Pranayama. Partea I: Prana

In sanscrita, cuvantul “pra” inseamna a umple, iar “na” inseamna a trai. Daca unim aceste doua cuvinte radacina, se vor traduce: a umple cu viata. Ayama inseamna a intinde, a expansiona, a lugi, a prelungi. Asadar, termenul pranayama poate fi tradus astfel: a prelungi si a umple cu viata sau expansiune a fortei vitale.

! NU practicati pranayama fara indrumarea unui instructor autorizat. Pranayama NU se face pana cand nu este mintea linistita si concentrata. Pranayama NU se face decat dupa minim 6 luni de practica a asanelor. Tehnicile de respiratie pot fi FOARTE periculoase fara indrumare si practica sub ghidare CORECTE !

Desi bazele respiratiei yoghine sunt din ce in ce mai cunoscute in cercurile de yoga din Vest, capacitatea tehnicilor pranayama de a duce practicantul in stari de claritate de cristal, care se extind la infinit, sunt necunoscute vesticilor, in proportie covarsitoare. Pranayama este secretul yoghin fundamental, care va purta practicantul in regiunile de profunda liniste si incantare.

CITESTE Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini

Atunci cand este practicata in mod corect si in concordanta cu sistemul ayurvedic tridoshic individual, pranayama va dezvalui reteaua complexa de iluzii create de minte, din care este facut ego-ul, apoi te va elibera de aceasta retea, ca sa-ti poti descoperi libertatea eterna, care este natura ta autentica. Pranayama iti va amplifica receptivitatea, iti va dezlega constiinta de bagajul suferintei karmice si o va lega de bucuria inerenta a vietii, care apartine tuturor celor care cunosc Sinele Divin.

“Tot ceea ce se afla in cele trei ceruri este controlat de prana. Ca o mama care are grija de copiii sai, o, prana, ai grija de noi si da-ne maretie si intelepciune.” (Prajna Upanisad, II.13)

CITESTE Ujjayi pranayama sau respiratia oceanului

Pentru a modifica materia, trebuie ca, mai intai, sa aduci puterea care o genereaza. In yoga, aceasta inseamna ca, pentru a transforma in mod pozitiv corpul fizic si mintea, trebuie sa acumulezi prana. Prana poate fi explicata in multe moduri diferite si interpretata din perspective diferite. Prana nu este numai forta vitala esentiala, fundamentala. Ea este structura primordiala a puterii, care functioneaza la toate nivelurile de inteligenta. Prana este forta vietii fiecarei constiinte individuale, cat si totalitatea constiintei colective. Intreg Universul nu este nimic altceva decat o exprimare si o manifestare a pranei.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea II. Cele 3 corpuri.

CITESTE Manual de Pranayama: Beneficii. Partea III

CITESTE Manual de Pranayama. Partea IV. Importanta echilibrului pH-ului.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea V. Levitatia si fundamentele practicii.

Comenteaza cu Facebook