Manual de Pranayama: Beneficiile Pranayama. Partea III Skip to main content
Manual de Pranayama: Beneficii. Partea III

In sanscrita, cuvantul “pra” inseamna a umple, iar “na” inseamna a trai. Daca unim aceste doua cuvinte radacina, se vor traduce: a umple cu viata. Ayama inseamna a intinde, a expansiona, a lugi, a prelungi. Asadar, termenul pranayama poate fi tradus astfel: a prelungi si a umple cu viata sau expansiune a fortei vitale.

! NU practicati pranayama fara indrumarea unui instructor autorizat. Pranayama NU se face pana cand nu este mintea linistita si concentrata. Pranayama NU se face decat dupa minim 6 luni de practica a asanelor. Tehnicile de respiratie pot fi FOARTE periculoase fara indrumare si practica sub ghidare CORECTE !

Desi bazele respiratiei yoghine sunt din ce in ce mai cunoscute in cercurile de yoga din Vest, capacitatea tehnicilor pranayama de a duce practicantul in stari de claritate de cristal, care se extind la infinit, sunt necunoscute vesticilor, in proportie covarsitoare. Pranayama este secretul yoghin fundamental, care va purta practicantul in regiunile de profunda liniste si incantare.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea I: Prana

CITESTE Manual de Pranayama. Partea II. Cele 3 corpuri.

“Sufletul purificat de pranayama realizeaza Spiritul Suprem, Para Brahman. Nu exista mai presus decat pranayama.” (Adi Shankaracharya, comentriu la Shvetashvatara Upanishad, Capitolul 2, versetul 7)

“Lordul yoga, prin controlul respiratiei, obtine opt puteri supraomenesti. Trece peste oceanul pacatului si al virtutii si rataceste liber in cele trei lumi.” (Shiva Samhita 3, 61)

Majoritatea dintre noi au tipare de respiratie rapide si superficiale. Respiram fara a fi constienti, folosind numai o mica parte a plamanilor. In loc sa te antrenezi sa inspiri aerul incet si profund, iar apoi sa-l mentii o vreme, vei putea sa-ti descresti tempo-ul inpiratie/expiratie dela o medie de 13 pana la 17 respiratii pe minut la 7 sau chiar mai putin.

Aceasta modificare a vitezei respiratiei incetineste efectele negative ale deteriorarii naturale prin care trece coprul, in timp. Consecintele practicarii pranayama sunt cu adevarat extraordinare, in ceea ce priveste sanatatea, scaderea tensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar, eliberarea de tensiune, sporirea energiei si a vitalitatii, efectul pozitiv asupra glandelor, hranirea sistemului nervos si tranmutarea mintii catre regiuni de pace profunda si deosebita expansiune. Pranayama poate face minuni in caz de obezitate, afectiuni cardiace, hipertensiune si multe alte probleme.

In Sthula Sarira (corpul fizic), pranayama are efectul oxigenarii sangelui. Sangele proaspat oxigenat si regenerat circula de la plamani pana la inima, apoi inima propaga sangele prin artere catre fiecare sector al corpului fizic, unde acesta patrunde prin fiecare celula. Celulele sunt stimulate sa elimine toxine si acizi nesanatosi, precum acidul uric si acidul lactic. Ca urmare, corpul se elibereaza treptat de durere si procesul imbatranirii incetineste.

Pe masura ce practicantii de pranayama avanseaza in varsta, ei se bucura de sanatate si de fericire. Fluxul lor sanguin va fi puternic, presiunea diastolica si peristaltica se echilibreaza, iar arterele raman sanatoase, in timp ce scleroza arteriala nu ii afecteaza.

Cel mai important beneficiu al practicii pranayama este acela ca, printr-o reactie alchimica fascinanta, transmuta atat sistemul nervos central, in corpul fizic, cat si sistemul meridianelor, in corpul astral (Sukshma Sarira), permitandu-le astfel sa suporte mai multe manifestari ale energiei divine (Shakti). Pe masura ce energia Shakti incepe sa circule prin organism, practicantii vor trece printr-o transformare fizica si spirituala si vor deveni capabili sa depaseasca orice obstacol pe calea catre iluminare.

Astfel vor scapa rapid de karme si se vor eradica efectele negative ale karmelor anterioare. Se purifica corpul cauzal (Karana Sarira), astfel incat nasterile ulterioare nu mai sunt necesare.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea IV. Importanta echilibrului pH-ului.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea V. Levitatia si fundamentele practicii.

Comenteaza cu Facebook