Manual de Pranayama. Partea V. Levitatia si Pranayama. Skip to main content
Manual de Pranayama. Partea V. Levitatia si fundamentele practicii.

In sanscrita, cuvantul “pra” inseamna a umple, iar “na” inseamna a trai. Daca unim aceste doua cuvinte radacina, se vor traduce: a umple cu viata. Ayama inseamna a intinde, a expansiona, a lugi, a prelungi. Asadar, termenul pranayama poate fi tradus astfel: a prelungi si a umple cu viata sau expansiune a fortei vitale.

! NU practicati pranayama fara indrumarea unui instructor autorizat. Pranayama NU se face pana cand nu este mintea linistita si concentrata. Pranayama NU se face decat dupa minim 6 luni de practica a asanelor. Tehnicile de respiratie pot fi FOARTE periculoase fara indrumare si practica sub ghidare CORECTE !

Desi bazele respiratiei yoghine sunt din ce in ce mai cunoscute in cercurile de yoga din Vest, capacitatea tehnicilor pranayama de a duce practicantul in stari de claritate de cristal, care se extind la infinit, sunt necunoscute vesticilor, in proportie covarsitoare. Pranayama este secretul yoghin fundamental, care va purta practicantul in regiunile de profunda liniste si incantare.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea I: Prana

CITESTE Manual de Pranayama. Partea II. Cele 3 corpuri.

CITESTE Manual de Pranayama: Beneficii. Partea III

CITESTE Manual de Pranayama. Partea IV. Importanta echilibrului pH-ului.

“Cand yoginul asezat in lotus paraseste pamantul si ramane ferm in aer, el ar trebui sa stie ca a atins desavarsirea in respiratia vietii, care distruge intunericul lumii.” (Shiva Samhita, capitolul 3, verstele 48-51)

Sunt numeroase exemple de yoghini care erau efectiv capabili sa leviteze datorita practicii pranayama. Un astfel de exemplu este Nagendra Nath Bhaduri, pomenit in capitolul VII al cartii lui Yogananda: “Autobiografia unui yogin”. Pranayama trebuie sa fi fost practicata si de Iisus, permitandu-i sa mearga pe apa. Nu exista niciun dubiu ca anumite tipuri de pranayama pot face corpul usor ca aerul.

Desi pranayama are numeroase beneficii, trebuie retinut faptul ca este de o importanta vitala sa fie practicata in mod corect pentru ca aceste beneficii sa fie resimtite. Practica necorespunzatoare poate duce la boli.

Cand pranayama si alte tehnici spirituale sunt practicate in mod corect, ele elimina bolile, in caz contrar, practica genereaza imbolnaviri. Sughit, astm, tuse, dureri de cap, de urechi si de ochi, acestea si multe altele, pana la afectiuni psihice, pot aparea in urma tulburarii respiratiei prin practica incorecta. Aerul trebuie expirat printr-un ritm adecvat si trebuie inspirat cu dibacie, iar cand apneea trebuie mentinuta corect, dupa recomandarile profesorului, numai atunci practica are succes.

Fundamentele practicii pranayama

De-a lungul secolelor, yoghinii din India au realizat cel mai amanuntit studiu al respiratiei si al controlului respiratiei. Ei au creat cel mai complex set de practici de respiratie existent. Aceste practici au fost testate timp de mii de ani, de milioane de oameni. Faptul ca stiinta moderna nu a realizat inca un studiu adecvat despre eficienta pranayama dovedeste ca banii alocati cercetarilor tind sa fie directionati catre dezvoltarea noilor tratamente chimice, care fac oamenii dependenti de medicina, in locul terapiilor naturiste, care restabilesc o stare de sanatate desavarsita si nu aduc profit companiilor farmaceutice.

Precum alte practici spirituale fundamentale, pranayama provine din India. De acolo, s-a raspandit in Tibet, China, Japonia si apoi in restul lumii, in fiecare loc suferind modificari si adaptari. In unele cazuri, au fost imbunatatiri, in altele s-au strecurat modificari periculoase si daunatoare.

Inainte de a incepe un curs de pranayama, este esential ca practicantul sa fie complet pregatit, fizic, emotional si spiritual. Nimeni nu ar trebui sa porneasca pe aceasta cale doar pe baza cunostintelor teoretice, din carti. Ghidarea unui specialist este fundamentala. Oamenii care incearca pranayama dupa ce afla cate ceva despre tehnica, in urma lecturii unor carti, fara a fi pregatiti si ghidati corespunzator, risca, mai devreme sau mai tarziu, probleme serioase de sanatate.

Daca sistemul nervos nu este pregatit adecvat, energia creata de pranayama poate, efectiv, sa-l “prajeasca”. E ca si cum ar trece 2000 de volti printr-un cablu care nu poate suporta decat 150. Sistemul nervos poate colapsa complet si, in functie de cat de grava este “arderea” sa, recuperarea totala poate deveni imposibila. De aceea este de o importanta vitala ca orice persoana interesata de practica pranayama sa fie pregatita si ghidata corect.

Nu e o idee buna sa contrazici multele mii de ani de evolutie pranayama si sa incerci sa iti creezi propria metoda. Unii oameni incearca hiperventilatia sau apneea indelungata si, in urma efectelor imediate, a senzatiilor extatice sau a impresiei ca devin usori ca aerul, pe care le pot experimenta, acestia pot continua astfel de exercitii de respiratie, devenind dependenti de senzatiile resimtite. O astfel de abordare a practicii poate sfarsi prin degradarea sistemului nervos si a mintii.

Daca ai rabdare cu tehnicile de pranayama recomandate, in functie de nivel, si practici zilnic, chiar daca rezultatul imediat este extatic, vei simti treptat o imbunatatire clara in starea generala de sanatate, mai mult calm mental, iar acestea se vor transforma intr-o stare permanenta de bine. Pacea si binecuvantarea, de aceasta data sustinute de un sistem nervos puternic si sanatos si de un echilibru mental profund, vor cuprinde intreaga ta structura psiho-biologica.

 

Comenteaza cu Facebook