Medicina ayurvedică Skip to main content
plante

Ayurveda este sistemul de cunoștințe medicale indiene, ce datează de mai bine de 5000 de ani. Denumirea provine din alăturarea a două cuvinte indiene: ayur, care înseamnă viață, și veda, care înseamnă știință. Medicina ayurvedică are scopul de a preveni afecțiunile, nepermițând bolilor să se instaleze în organism.

Noțiunile medicale ayurvedice au fost adunate în textele sacre vedice, scrise în sanscrită în urmă cu mai bine de 3000 de ani. În anul 800 d. Hr. a fost înființată în India prima Școală Medicală. Un student al acestei școli, tămăduitorul Charaka, a descris, în lucrarea “Charaka Samhita”, peste 1500 de plante vindecătoare. Lucrarea sa este considerată una de referință și în zilele noastre.

Medicina ayurvedică pune mare preț pe plantele vindecătoare, dar și pe alimentația sănătoasă.

TRIDOSHAS, teoria de la baza medicinei ayurvedice

Potrivit medicinei ayurvedice, Universul este făcut din 5 elemente: eter (akasha), aer (vayu), foc (teja), apă (aap) și pământ (prithvi). În oameni, aceste trei elemente se regăsesc sub forma a trei forțe, care guvernează toate procesele din organism, de-a lungul întregii vieți: triodosha.

Tridosha este teoria celor 3 DOSHA: Vata, Pitta și Kapha. Acestea reprezintă amprenta noastră genetică și modul în care reacționăm din punct de vedere fizic și psihologic într-un anumit mediu. Vata reprezintă o combinație dintre Aer și Eter, Pitta este combinația de Foc cu Apă, iar Kapha este constituită din Apă și Pământ. Aceste elemente reprezintă fundamentul vieții.

Având la bază teoria Tridosha, se știe către ce este predispusă o anumită persoană, așa că un specialist în medicina ayurvedică poate recomanda un program care să se potrivească mănușă persoanei respective.

Vata : guvernează toate mișcările, respirația, dar și sistemul nervos. Dacă suferă dezechilibre apar frisoanele, tremurul, durerile abdominale, constipația, dar și insomnia.

Plantele care reduc Vata în exces sunt cele tonice și nutritive, cu un gust dulceag, sărat ori acrișor. Plantele care stimulează Vata sunt cele amare și picante.

Pitta : guvernează toate procesele ce țin de transformare, metabolismul, reacțiile chimice din organism, digestia și circulația. Dacă apar dezechilibre, acestea vin la pachet cu paloarea pielii, îngălbenirea ochilor și nuanțarea culorii urinei.

Creșterea apetitului, senzația de arsură de la nivelul pielii ori apariția inflamațiilor sunt și ele semne ale dezechilibrelor la nivelul pittei.

Plantele care reduc Pitta în exces sunt uscate, răcoritoare, cu un gust amar ori chiar dulce. Pe de altă parte, plantele care accentuează Pitta sunt sărate, acre ori picante.

Kapha : guvernează dezvoltarea, stabilitatea și puterea organismului. Odată cu dezechilibrele la nivelul Kapha Dosha apar și problemele digestive, mucus în exces, oboseală și senzația de mâini și picioare grele.

În funcție de energiile lor, plantele au diverse efecte terapeutice. Unele sunt tămăduitoare datorită gustului inițial, altele datorită efectului de încălzire ori răcorire pe care îl oferă organismului, unele datorită efectului post digestiv, în timp ce unele plante au proprietăți speciale.

Printre vedetele de peste Ocean care au folosit medicina ayurvedică pentru a trata diverse afecțiuni de află: Oprah Winfrey, Gwyneth Paltrow, Dr. Oz, Richard Gere, Madonna ori Naomi Campbell.

Comenteaza cu Facebook