Scopul meditației - între sacru și profan Skip to main content
meditatie-bani

Ca și yoga posturală, și meditația a devenit un fenomen trendy la nivel mondial. Depărtarea de esența practicii este atât de mare, încât oamenii spun că meditează inclusiv atunci când se folosesc de imaginație (așa-zisele meditații ghidate), fie când repetă o frază menită să le programeze pozitiv subconștientul (“mantrele” de genul sunt frumos, bogat, suficient de bun etc), fie când sunt supuși unui proces de hipnoză, deci unui stimul exterior.

Nu e nimic greșit în niciuna dintre aceste metode, doar că ele nu reprezintă meditația, așa cum este ea în esența ei. Și nici practicanții acestor metode nu au neapărat vreo vină, în afară de responsabilitatea discernământului și a propriilor căutări.

Citește și: Ignoranța, cauza suferinței – prima parte (yogasat.ro)

Meditații pentru abundență și succes

Există trendul meditațiilor cu scop mundan. Din punct de vedere al marketingului, desigur că sunt foarte eficiente, iar programarea succesului și a bunăstării materiale poate fi și ea eficientă. Dar meditația în sine presupune conectarea cu Divinul. Presupune renunțarea la dorințele egotice și imediate, cu scopul atingerii desăvârșirii. Meditația este un dialog cu Dumnezeu pentru a vă cunoaște mai bine, nu o listă de cerințe.

Un exemplu foarte bun al oamenilor care promovează o astfel de practică este Ray Dalio, un miliardar American care a postat recent, de Ziua Internațională a Meditației, afirmația că meditația transcedentală pe care o practică l-a ajutat atât în business cât și în obținerea unei perspective mai înalte și creativitate. Poți vedea postarea aici: Ray Dalio on LinkedIn: #principleoftheday #WorldMeditationDay | 212 comments

Ai grijă ce îți dorești. S-ar putea să se întâmple.

Internetul este plin de sugestii și articifii spirituale care să îți ofere o scurtătură spre viața perfectă, așa cum ai idealizat-o. Există pe youtube și nu numai, meditații pentru sănătate, pentru somn, pentru un păr mai bogat și luminos, pentru atragerea sufletului pereche, pentru tot ce ai nevoie, există o formula magică, vândută într-un ambalaj bombastic.

Ce este bine să reții este că totul are un preț. Pentru fiecare lucru pe care îl ceri și îl primești, va trebui să plătești, într-o formă sau alta. Este una dintre legile universale, de care este bine să fii conștient atunci când ceri viața perfectă aici, pe pământ.

Citește și: Val Voicu despre practica yoga şi meditaţie | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti

Scopul meditației

La începutul practicii, nu e neapărat un lucru rău să îți setezi un scop mai concret, dar e bine să fie ceva mai mare decât tine. Ceva care să te ajute să aduci o îmbunătățire în lume. Înțelegem că mintea are nevoie de rezultate tangibile pentru a continua practica și pentru a se obișnui cu rutina zilnică a meditației. Atunci, acesta poate fi un artificiu util dacă mintea este agitată și nu vrea să coopereze.

Mai târziu în practică, însă, este nevoie să “reconfigurezi traseul”. Dacă practica ta este una valabilă, corectă și consecventă, vei începe să ai conștientizări. Despre tine, despre oameni, despre viață, în general. Vei observa că ajungi câteodată la un alt nivel de conștiință, că viața începe să se așeze de la sine, că ai acces la adâncimi diferite ale mentalului. Iar atunci vei ști că este nevoie ca scopul meditației să se mute cu totul spre Divin.

Scopul meditației este scopul ființei umane, în general: validarea și mai apoi transcederea calităților umane, până la atingerea realizării. Cu alte cuvinte, căutarea și satisfacerea acelei nostalgii, a acelui dor de “acasă” existent, mai mult sau mai puțin conștient, în toți oamenii. Ori acel “acasă” poate fi găsit doar prin (re)cunoașterea Divinului, prin devoțiune și printr-o practică consecventă a meditației. 

Dacă mintea ta încă este ancorată în rațional, poți privi meditația ca pe o ofrandă. Un timp din timpul tău prețios pe care îl oferi divinității, doar pentru că te-a lăsat pe această lume și te-a înzestrat cu toate calitățile pe care le ai deja pentru a te apropia de “acasă”.

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook