Clatite ayurvedice, pentru toate cele 3 dosha Skip to main content
Clatite ayurvedice, pentru toate cele 3 dosha

Clatitele reprezinta pentru multi dintre noi desertul favorit, care ne aminteste de copilarie. Din pacate insa, varianta traditionala de clatite nu este tocmai sanatoasa si pe placul yoghinilor, acestea fiind facute din faina alba, ou si cu umpluturi nesanatoase.

Exista insa o varianta de clatite sanatoase, care pot chiar sa fie benefice pentru organismul tau. Este vorba despre clatitele ayurvedice potrivite pentru toate cele trei dosha – vata, pitta si kapha.

Citeste: RETETA AYURVEDICA: PLACINTA DE CARTOFI DULCI

Pentru a prepara aceste clatite e indicat sa folosesti urmatoarele ingrediente:

  • 300 de grame de faina – poate fi vorba despre faina din grau dur, faina de hrisca, faina de secara sau faina de in
  • 2-3 lingurite de scortisoara (poate fi inlocuita cu cardamom, dupa gust)
  • 2 linguri de ghee (n.r. unt clarificat)
  • 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • sare de mare dupa gust
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 4 cani de apa

Umplutura pentru clatite:

Pentru Vatta si Pitta – ghimbir ras, de preferat asezonat cu fulgi de chilli

Pentru Kapha – migdale maruntite si curmale tocate marunt

Citeste: RETETA DESERT: KHEER CU MIGDALE

Cum se prepara

Se pune apa in blender, alaturi de faina si celelalte ingrediente, mai putin untul clarificat, care se va folosi pentru ungerea tigaii in care se prepara clatitele. Se fac clatitele pe rand si se asaza pe o farfurie, una peste alta.

La final, se prepara umplutura. Amestecul de migdale si curmale se pune in blender pentru a se obtine o pasta, cu care se va umple apoi clatita.

Ghimbirul ras se foloseste ca atare pentru umplerea clatitei.

 

* O serie de preparate vegetariene gustoase si sanatoase poti consuma in cadrul festivalului YogaSat, care se va desfasura in perioada 17-22 iunie la Cheile Gradistei. Mai multe informatii despre festival gasesti aici.

Comenteaza cu Facebook