Cușcuș cu roșii cherry la grill Skip to main content
couscous-rosii-cherry-ierburi

Cușcuș (scris în modul diferite, de la couscous și până la cus-cus) este o mâncare de origine araba, din nordul Africii, o cereala de fapt. Ceea ce întâlnim pe piața sub denumirea de cușcuș este un produs obținut din semolina, adică grâu dur, cel cu boaba mai lunga, gălbuie, prelucrat cu ajutorul apei, transformat în granule sferice și apoi uscat. Inițial se fabrica și din mei  sau orz în unele regiuni, dar cușcușul folosit la scara larga este din grâu.

Vezi și: Gazpacho cu roșii galbene sau portocale și piersici

Beneficiile cușcușului sunt datorate conținutului sau de minerale și vitamine, incluzând seleniu, tiamina, niacina, acid folic si mangan. Cușcușul este unul dintre cele mai sănătoase produse pe baza de cereale. Acesta conține multe vitamine, minerale și fibre. Originar din tarile arabe, cușcușul a patruns cu succes si in bucătăriile europene.

Ingrediente:

  • 6 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe mari, tăiate în inele groase de 2 mm (400g net)
  • 1 linguriță miere
  • ½ linguriță ras el hanout mix de condimente
  • 60g stafide aurii sau sultane
  • 600g roșii cherry
  • 500g cușcuș
  • 25g unt nesărat, tăiat în cuburi de 3cm
  • 1 linguriță semințe de chimen, prăjite și zdrobite ușor
  • 1 căței de usturoi, zdrobiți
  • 80g migdale prăjite, tocate aproximativ
  • 25g rachetă, tocată aproximativ
  • 20g coriandru, tocat grosier
  • 20g pătrunjel, tocat grosier
  • 20g mentă, aproximativ ruptă
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 linguri de ulei de argan sau ulei de măsline dacă nu sunt disponibile
  • Sare și piper negru

Mod de preparare:

  • Preîncălziți cuptorul la 150C.
  • Începeți prin caramelizarea cepei. Așezați o tigaie medie la foc mic spre mare. Adăugați 2 linguri de ulei de măsline, ceapa, miere, ras el hanout, ¼ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper. Gătiți timp de 15-30 de minute, până când ceapa devine moale și maro închis. Se ia de pe foc, se amestecă stafidele și se lasă deoparte.
  • Așezați o tigaie grill la foc mare și lăsați-o până când este fierbinte. Amestecați roșiile cu 2 linguri de ulei și gătiți-le pe tigaia timp de aproximativ 4 minute, până când pielea este ușor arsă și pulpa este moale, întorcându-se ocazional. Pus deoparte.
  • Căptușiți baza și părțile laterale ale unei forme de prăjire, de aproximativ 20 x 30 centimetri, cu hârtie de copt și puneți cușcușul, împreună cu ½ linguriță de sare. Se toarnă peste 800ml de apă clocotită și 2 linguri de ulei de măsline. Se amestecă și se lasă la macerat 10 minute, acoperite cu folie. Punctați cușcușul îmbibat cu cuburile de unt, acoperiți din nou cu folie și coaceți la cuptor timp de 15 minute.
  • Odată ce cușcușul s-a răcit, transferați-l ușor într-un castron mare. Adăugați amestecul de ceapă și stafide și amestecați. Adăugați semințele de chimen, usturoiul, migdalele și majoritatea ierburilor. În cele din urmă adăugați sucul de lămâie, ½ linguriță de sare și ½ linguriță de piper și amestecați ușor.
  • Transferați treptat cușcușul într-un platou de servire adăugând cu roșiile cherry. Finalizați cu un strop de ierburi și stropiți cu ulei de argan.

Poftă bună!

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook