Descopera secretul succesului: Pilda lui Dhurva Skip to main content
Descopera secretul succesului: Pilda lui Dhurva

Avem tendinta de a asocia, in mod complet eronat, succesul cu statutul social, cu banii pe care ii avem in cont ori cu faima. Ei bine, succesul nu are nimic in comun cu niciunul dintre aceste elemente.

In filozofia yoghina exista o pilda care explica foarte simplu semnificatia succesului real. Pilda lui Dhurva suna asa:

“Cu foarte mult timp in urma s-a nascut un baiat pe nume Dhurva. Tatal acestuia era rege si avea doua sotii. Prima sotie a acestuia, dar si preferata sa, i-a nascut un fiu care avea sa ii fie urmas la tron. Dhurva a fost insa copilul celei de-a doua sotii a regelui. Imediat ce Dhurva a invatat sa mearga si sa vorbeasca, a inceput sa caute atentia tatalui sau, facand tot ce ii statea in puteri pentru a-i capta interesul. Din nefericire pentru el insa, celalalt fiu era preferatul regelui.

Atunci cand Dhurva a implinit 5 ani, tatal sau l-a alungat din poala sa, ridiculizandu-l in fata intregii multimi. Sentimentele baietelului au fost profund afectate si acesta a fugit, ascunzandu-se in padure si promitandu-si ca intr-o zi va deveni el preferatul tatalui sau. In ciuda varstei fragede, Dhurva a reusit sa supravietuiasca in padure, ba chiar s-a antrenat pentru a putea sa isi invinga fratele.

Intr-o zi, un intelept a intrat in padure si i-a impartasit lui Dhurva tainele meditatiei si ale practicii yoga. Practicand yoga si meditatie zilnic, Dhurva a reusit sa isi descopere identitatea spirituala si a descoperit care este secretul succesului: o viata implinita din punct de vedere spiritual si o inima plina de dragoste. Asadar, Dhurva a renuntat sa isi mai doreasca sa castige simplatia tatalui sau, regele.

Dhurva a devenit pe zi ce trece mai intelept, iar dorinta de afirmare in fata tatalui si de razbunare asupra fratelui au disparut complet.

Dhurva a devenit astfel implinit, descoperind dragostea si armonia. Apoi, s-a intors la tatal sau, insa nu pentru a-i cere dreptul la tron, asa cum intentionase in copilarie, ci pentru a discuta cu acesta despre practica yoga si implinirea spirituala. Regele a acceptat adevarul spus de Dhurva, ascultandu-l cu mare atentie. In momentul retragerii sale, regele l-a pus pe tron pe Dhurva datorita intelepciunii de care acesta dadea dovada, dar si datorita grijii si preocuparii pe care le avea pentru oamenii din popor. Dhurva a obtinut deci succesul nu pentru ca a devenit rege, ci pentru ca si-a cultivat intelepciunea si dragostea."

Comenteaza cu Facebook