Marta Roșu: „Yoga este filozofia mea de viața” Skip to main content
Marta-Roșu-statueta-bali

Pentru Marta Roșu yoga este filozofia ei de viața. Este domeniul care i-a răspuns la cele mai dificile întrebări legate de existență și în care a găsit răspunsul care a determinat-o să continuei: să atingă un nivel de conștiință ridicat.

Marta practică doar yoga tradițională și citește cât poate de mult atât din cărți despre Yoga, cât și din curente filozofice, spre exemplu Stoici. Ceea ce a păstrat ca linie principală în tot ceea ce citește este să se străduiască să folosească discernământul.

Mai multe despre Marta în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Yoga este filozofia mea de viață, și nu, nu e pe deplin definitivată, mi-e clar că am încă foarte multe aspecte de explorat. Dar este domeniul în care am găsit răspunsurile la cele mai dificile întrebări legate de existență și care cred că adună la un loc tot ce putem fi noi mai bun în această viață.

Image
marta-rosu

Practica yoga mi-a adus claritate și m-a făcut să experimentez direct cine sunt, să îmi asum responsabilitatea pentru viața mea. E destul de dificil să pun în cuvinte, dar pentru mine înseamnă să aflu cine sunt dincolo de gânduri, de trăiri, de emoții. Să fiu conștientă de ființa mea, cu cât mai puține filtre. Să încerc să deslușesc esența lui “a trăi”. De la un anumit punct m-a preocupat să aflu ce este cel mai important de experimentat în această viață și răspunsurile pe care mi le ofereau societatea, cărțile, experiența mea sau a altora nu m-au convins. În Yoga am găsit un răspuns care m-a determinat să îl urmez: să ating un nivel de conștiință ridicat, să investighez intenționat și cu atenție ce ne este accesibil din punct de vedere cunoaștere a vieții. Să nu mai iau răspunsuri gata făcute și să le urmez fără discernământ. Și cred că este lucrul cel mai prețios pe care l-am primit practicând Yoga.

Citește și: Dumnezeu si sufletul sau cum sa intelegi corect viata, dupa Vedanta

Am ales conștient ce schimbări să fac în viața mea practicând Yoga. De la ce aleg să mănânc până la calitatea gândurilor, toate schimbările le introduc treptat, pe măsura ce le înțeleg, sunt pregătită pentru ele, îmi cultiv fiecare aspect conștient și cu disciplină.

Image
marta-rosu-statueta

Am modificat practica destul de mult, la început practicam în principal asane, acum practic zilnic meditația, ocazional chanting și asane săptămânal în cadrul Școlii SevaHathaYoga de Primăvară și Toamnă. Și aici vorbesc despre practicile formale. Pe cele informale, dacă le putem numi așa, le aduc în viața mea cât pot de mult în conversațiile pe care le am cu familia și prietenii, în felul în care îmi cultiv anumite gânduri și încerc să le răresc pe cele care nu îmi sunt de folos nici mie, nici celor din jur, în felul în care aleg să trăiesc ceea ce îmi oferă viața. Asta am învățat să cultiv cu ajutorul lui Val Voicu, care este și mentorul meu..

Vezi și: Val Voicu despre conștiința in lumea de azi

Am reflectat de multe ori la devenirea noastră ca specie umană. Am mutat munții la propriu cu toate descoperirile științifice și tehnologice pe care le vedem în jurul nostru. Mi-aș dori tare mult să avem aceeași sârguință în a ne cunoaște și a ne înțelege sufletul, și datorăm acest lucru generațiilor viitoare. Yoga este un răspuns atât de la îndemână să facem asta. Și nu cred că este necesar să devenim cu toții yogini, asta este partea cea mai frumoasă din Yoga. Orice ai alege să practici, cu siguranța vei vedea beneficiile. Dar suntem datori să facilitam accesul la aceasta cunoaștere. Dacă tot ceea ce cunosc copiii este conținutul mass-media, nici nu putem să sperăm că au șansa să își cunoască cu adevărat opțiunile. Deci cred că este necesar să fie parte din devenirea noastră. Și să alegem apoi ce vrem sa facem cu ea.

Image
marta-rosu-grup-practica-yoga

Am practicat doar Yoga tradițională și, din dorința de a nu denatura scopul Yoga, cred ca ar fi util ca studiourile unde se practica Yoga sportivă să folosească o altă denumire. Altfel riscăm ca cei ce participă la astfel de sesiuni să rămână cu răspunsuri complet eronate despre ce înseamnă Yoga. Din păcate chiar și un instructor poate interpreta greșit Yoga pe care o predă dacă nu își dedică timp pentru a învăța și a înțelege practicile Yoga.

În prezent citesc cât pot de mult atât din cărți despre Yoga, cât și din curente filozofice, spre exemplu Stoici. Ce am păstrat ca linie principală în tot ceea ce citesc este să mă străduiesc să folosesc discernământul, asta ne învață Val, să cultivăm în noi capacitatea de a alege conștient. Și sunt foarte recunoscătoare pentru că am șansa de a învăța alături de Val, pentru că e o distanța de la cuvânt la trăire pe care doar un maestru te poate ajuta să o parcurgi.”

Namaste!
 

Material susținut de:

Image
yoga-sat-shop

Comenteaza cu Facebook