Fortifica sistemul imunitar cu remedii ayurvedice Skip to main content
Fortifica sistemul imunitar cu remedii ayurvedice

Sezonul rece ne face pe toti sa fim mai predispusi problemelor respiratorii din cauza schimbarilor climaterice specifice.

Agni, adica focul digestiv, inregistreaza fluctuatii la schimbarile de sezon, ceea ce inseamna ca organismul experimenteaza dezechilibre in aceasta perioada. Daca nu iti adaptezi dieta in functie de recomandarile ayurvedice pentru fiecare sezon, in organism se acumuleaza ama, ceea ce inseamna ca organismul reprezinta teren fertil pentru bacterii, virusuri si alergeni.

Ingrediente ayurvedice care fortifica sistemul imunitar

Venirea iernii reprezinta momentul cel mai delicat din an pentru sistemul imunitar. Asadar, acestuia ii va prinde foarte bine putin ajutor.

Preparatele hranitoare, servite calde si gatite cu condimente care stimuleaza sistemul imunitar, sunt in special recomandate pe timpul iernii.

Citeste: 3 PLANTE BENEFICE PE TIMP DE TOAMNA

Preparatele reci reduc focul digestiv, adica agni, cauzand formarea atma, adica a depozitelor de toxine. Dulciurile ar trebui si ele evitate intrucat sunt greu de digerat si solicita prea mult sistemul digestiv.

Merele sunt in mod deosebit recomandate pentru fortificarea sistemului imunitar, acestea avand o cantitate concentrata de antioxidanti, dar si de fibre solubile si insolubile.

Si alte fructe dulci precum perele, prunele, rodia si ananasul fortifica sistemul imunitar.

Legumele cu frunze precum varza kale si spanacul, gatite cu condimente precum turmericul, piperul ori chimenul sporesc imunitatea intrucat contin cantitati mari de fier si calciu.

Cerealele integrale precum quinoa si orzul este bine sa fie consumate in aceasta perioada intrucat contin nutrienti esentiali, dar intaresc si organismul si curata tractul gastroinestinal.

Citeste: PROTEINELE IN DIETA VEGETARIANA

Ghee, adica untul clarificat, si laptele sunt de asemenea folosite in medicina ayurvedica pentru efectele puternice pe care le au asupra sistemului imunita. Ghee contine cele mai usor de digerat grasimi, dar si acizi grasi care fortifica sistemul imunitar. Atat laptele cat si ghee ar trebui sa fie de provenienta organica. Laptele fiert cu un praf de cardamom consumat seara, inainte de culcare, este extrem de benefic atat pentru imunitate, cat si pentru digestie.

Potrivit medicinei ayurvedice, alimentele sunt mai usor de digerat atunci cand sunt consumate sub forma gatita. Insa asta nu inseamna ca ar trebui gatite prea mult intrucat gatitul in exces estompeaza calitatile nutritive ale preparatelor si reduce efectele benefice pe care acestea le au asupra imunitatii. Mancarea ar trebui sa fie moale si usor de mestecat, insa nu sub forma de terci.

Comenteaza cu Facebook