4 asane pentru inteligenta emotionala Skip to main content
4 asane pentru inteligenta emotionala

Cel mai important pas pe care il poti face pentru dezvoltarea inteligentei emotionale este capacitatea de a te iubi si de a avea grija de tine. Fireste, asta nu inseamna egoism. Este simplu: nu poti da dintr-un sac gol. Grija pentru sine trebuie prioritizata cu discernamant. Se poate manifesta printr-un dus lung, o ora de yoga, o masa sanatoasa.

Daca vei avea grija de trupul si de mintea ta, vei putea sa prelungesti aceasta grija si fata de cei din jur. Adevarul este ca orice asana iti poate eleva si imbunatati starea de spirit atata vreme cat este practicata cu intentie si combinata cu pranayama.

Poti folosi, ca regula, asane care sa-ti trezeasca si activeze emotiile. Flexarile laterale iti deschid corpul emotional. Aplecarile coloanei in fata sau in spate iti deschid inima. Rasucirile iti aprind focul interior, iar posturile pentru echilibru te pot face sa te simti mai bine infipt cu picioarele pe pamant, mai stabil si sigur.

Iata 4 asane cate iti pot fi de folos, daca sunt practicate regulat, pentru stimularea si dezvoltarea inteligentei emotionale.

CITESTE 6 asane pentru imbunatatirea echilibrului si a posturii

chandrasana

Chandrasana

Chandrasana sau postura semilunei se face pornind pe inspiratie si ridicand mainile deasupra capului, lateral. Expiri si unesti palmele, dand drumul degetelor mari. Inspiri cand te intinzi in sus, expiri cand te apleci lateral, impingand soldurile catre stanga.

Se mentine postura timp de 3-5 respiratii complete, deschizand pieptul catre cer si apasand pe piciorul stang. Mentine greutatea in calcaie si bratele presate catre urechi. Inspiri si revii in centru, apoi executi pe cealalta parte.

ustrasana

Ustrasana

Ustrasana sau postura camilei se executa cu picioarele usor departate si talpile aliniate cu genunchii. Impingi soldurile inainte, iti asezi mainile pe partea inferioara a spetelui, cu degetele in jos. Inspiri ca sa te pregatesti.Cand expiri, lasi capul sa cada pe spate si te arcuiesti. Daca te simti confortabil in aceasta pozitie, continui intinzand mana dreapta, ca sa prinda calcaiul drept, apoi mana stanga prinde calciul stang. Impingi pieptul si gatul in sus, deschizandu-le.

Mentii timp de 3-5 respiratii. Ca sa iesi din postura, iti readuci mainile pe partea inferioara a spatelui, pentru a te echilibra, apoi iti folosesti muschii si forta pieptului pentru a reveni. Se recomanda sa te apleci in sens invers, in Balasana, postura copilului, pentru a contrabalansa efectul asupra coloanei.

CITESTE Cum sa executi asane dificile acasa

jathara parivartanasana

Jathara Parivartanasana

Este o postura care rasuceste abdomenul. Pornesti din Savasana. Iti tragi genunchii catre piept si ii lasi sa cada spre dreapta, aducand bratele in forma de T, cu palmele in jos. Intorci barbia catre umarul stang si te relaxezi in postura. Mentii 5-10 respiratii. Inspiri si readuci genunchii si barbia inapoi, in centru, apoi executi si pe cealalta parte.

vrksasana

Vrksasana

Incepi din postura muntelui, Tadasana, cu picioarele lipite si bratele intinse lateral, de-a lungul corpului. Iti muti centrul de greutate pe stanga, pe piciorul stang, si ridici piciorul drept lipind talpa de partea interioara a piciorului stang, cat poti de sus. Eviti sa lipesti talpa piciorului de celalalt genunchi.

Varianta cea mai avansata este sa ridici piciorul pana in zona inghinala, cu varful piciorului in sus si genunchii aliniati, in timp ce te sprijini pe celalalt picior, mentinand echilibrul.

Dupa ce ti-ai stabilizat pozitia, adu mainile cu palmele unite ca in rugaciune in centrul pieptului. Alte versiuni sunt cu mainile ridicate deasupra capului sau cu mainile unite la spate. Se mentine postura 5-10 respiratii. Incearca sa inchizi ochii timp de 1-2 respiratii. Iesi usor din asana si repeta pe cealalta parte.

Se executa aceste posturi una dupa alta.

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook