George Gurdjieff și metoda “Eu sunt” Skip to main content
George Gurdjieff și metoda “Eu sunt”

Metoda "Eu sunt", dezvoltată de George Gurdjieff ajută la conștientizarea eului. Această metodă presupune practicarea continuă a acestui "Eu sunt". Potrivit acestuia, trăim cu toții într-o visare și prea puțini dintre noi au șansa de a se trezi la realitate, de a ieși din starea de visare.

Metoda “Eu sunt” presupune practicarea acestui “Eu sunt” în fiecare moment al vieții fie că mănânci, lucrezi, mergi sau desfășori orice altă activitate. Important este să ai mereu în minte sintagma “Eu sunt”, care va pătrunde astfel, treptat, în conștiința ta.

Nu este vorba numai despre repetarea fără sens și fără simțământ a acestor două cuvinte, ci despre simțirea acestei sintagme cu mintea și cu fiecare părticică a trupului.

Conștientizează fiecare moment și fii prezent mereu. Nu uita niciodata de “eu sunt”. Nu lăsa lucrurile să se întâmple și viața să te trăiască, ci amintește-ți că tu ești.

Metoda nu va da rezultate peste noapte, ci pe măsură ce timpul va trece și ție ți se va întipări mai clar în minte acest “Eu sunt”. În primă fază, fă tot posibilul să simți această sitagmă, să o spui din inimă și să transmiți acest mesaj fiecărei celule din corpul tău. Apoi, imaginează-ți că simți o vibrație în plexul solar (n.r. în zona ambominală, denumita și “creierul abdominal” întrucât este centru emoțiilor) de fiecare data când conștientizezi cuvintele “Eu sunt”. Pe măsura ce metoda va începe să dea roade, tu ar trebui să simți vibrațiile declanșate de gândul “Eu sunt” în plexul solar.

Reverberația acestor două cuvinte se poate resimți și în alte părți ale corpului, însă plexul solar este cel mai sensibil.

Metoda “Eu sunt” a fost creată de către Gurdjieff cu scopul de a ajuta omul să se trezească și să găsească mai ușor calea către iluminare. Odata ce simți cu fiecare celulă “Eu sunt”, emoțiile, fie ele pozitive sau negative, dispar și totul devine mai clar.

*Nu confunda conștientizarea cu narcisismul și cu mărirea ego-ului.

Comenteaza cu Facebook