André Van Lysebeth, primul profesor european de yoga – a doua parte | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
André Van Lysebeth

citeşte şi prima parte aici

În cărțile sale de hatha yoga a descris pas cu pas modul de execuție al asanelor, inclusiv prin fotografii și ilustrații, a evidențiat beneficiile și contraindicațiile pentru fiecare postură, greșelile care pot apărea în practică și modalități de a le corecta, sfaturi zilnice pentru alegerea dietei, principii de meditație și relaxare. 

André van Lysebeth, a făcut cunoscută seria de asane creată de Swami Shivananda, denumită seria Rishikesh sau seria Shivananda, care, se bazează pe secvența creației, iar posturile și ordinea execuției lor servesc unui singur scop, acela de a lucra întregul corp și de a-i stimula energia. Secvența constă din 12 asane legate între ele prin mișcare și coordonate cu fluxul respirației.

ŚĪRṢĀSANA – postură inversată, recomandată practicanților avansați, despre care Swami Shivanada spunea că este un panaceu, un remediu al tuturor bolilor. Benefică pentru memorie, concentrare și implicit, meditație.

SARVĀṄGĀSANA -  această postură, reglează funcționarea glandei tiroide, care, la rândul său, echilibrează toate celelalte glande din organism, asigurând funcționarea sănătoasă a tuturor sistemelor și organelor corpului. Postura îndepărtează blocajele energetice din zona gâtului și ameliorează stresul în regiunea gâtului și umerilor, iar energia este direcționată către plexul solar, stimulând viśuddha chakra.

HALĀSANA - tonifică și revigorează coloana vertebrală și corectează curbura exagerată a spatelui inferior (lordoza), iar organele abdominale sunt masate. Îndepărtează blocajele de energie din zona gâtului și a spatelui. Maṇipūra cakra sau plexul solar este energizat în această postură.

MATSYĀSANA - ajută la depășirea afecțiunilor respiratorii precum bronșita cronică și astmul prin promovarea capacității pulmonare crescute și a respirației mai ușoare. Elimină rigiditatea din regiunile cervicale, toracice și lombare, aducând o creștere a aportului de sânge în aceste părți. Sunt stimulate glandele paratiroide, pituitare și pineale. Anāhata chakra este activată în această postură și blocajele energetice sunt îndepărtate din regiunea gâtului.

PAŚIMOTTĀNĀSANA - ajută la ușurarea compresiei coloanei vertebrale. Practica sustinută contribuie în mare măsură la menținerea unui spate suplu, a mobilității articulațiilor, a revigorării sistemului nervos și a tonifierii organelor interne. De asemenea, ajută la prevenirea diabetului, oferind un masaj natural pancreasului. Eliberează energiile în principalele nāḍīs de-a lungul coloanei vertebrale și stimulează chakra maṇipūra.

BHUJAṄGĀSANA - arcuirea coloanei vertebrale în această postură mărește flexibilitatea, întinerește nervii spinali și aduce o cantitate bogată de sânge coloanei vertebrale. Întărește gâtul și partea superioară a spatelui. Contracția puternică stimulează maṇipūra cakra care canalizează energia către restul corpului.

ŚALABHĀSANA - facilitează funcția intestinală, întărește pereții abdominali și ameliorează digestia lentă. Îndoirea înapoi a coloanei vertebrale în această postură promovează flexibilitatea regiunii cervicale și ameliorează durerile de spate și sciatica. Această postură este foarte utilă în dezvoltarea voinței. Stimulează maṇipūra chakra și energizează restul corpului.

DHANURĀSANA - aduce flexibilitate regiunilor cervicale, toracice, lombare și sacrale. Masează și revigorează organele digestive, ceea ce la rândul său ajută la ameliorarea unei multitudini de afecțiuni. Arcul stimulează chakra maṇipūra și energizează întregul corp.

ARDHA MATSYENDRĀSANA - permite că un aport de sânge proaspăt, hrănitor, să ajungă la rădăcinile nervilor spinali și la sistemul nervos simpatic. Echilibrează nāḍīs-urile din partea stângă și cea dreaptă.

KAKĀSANA - foarte benefică pentru întărirea brațelor, încheieturilor, umerilor și întinderea șoldurilor. Că toate posturile de echilibru, crește puterea de concentrare și promovează echilibrul mental și fizic.

PĀDAHASTĀSANA - mobilizează articulațiile corpului și întinde coloana vertebrală făcând-o elastică. Crește alimentarea cu sânge a creierului și revigorează sistemul nervos. Eliberează energie în principalele nāḍīs, de-a lungul coloanei vertebrale și stimulează svādhiṣṭhāna chakra.

TRIKOṆĀSANA - menține coloana vertebrală elastică și promovează flexibilitatea șoldurilor și a picioarelor. Circulația generală este revigorată, se masează ficatul și splina și crește peristaltismul tubului digestiv. Corpul devine mai ușor și alte asane sunt îmbunătățite. Echilibrează nāḍīs-urile din partea stângă și cea dreaptă.

“Respirația este viață; prin urmare, cu cât respirăm mai corect, cu atât trăim mai bine. Bineînțeles că știm cu toții acest lucru, dar nu ne gândim la el și nici nu îl aplicăm deseori! A respira conștient,  înseamnă a-ți prelungi tinerețea și viața.” - André van Lysebeth

Image

Surse: yogavanlysebeth.com, integralyogamagazine.org, Wikipedia, yogajournal.it 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook