Asane contraindicate in caz de afectiuni cardiace Skip to main content
Asane contraindicate in caz de afectiuni cardiace

Yoga este benefica pentru oricine, insa exista situatii in care starea de sanatate a practicantului impune anumite limitari. De pilda, in caz de afectiuni cardiovasculare, yoga este extrem de benefica, insa exista cateva posturi care sunt contraindicate, acestea crescand riscul de aparitie a unor complicatii.

Asanele contraindicate pacientilor cu probleme cardiace sunt cele care stimuleaza foarte tare activitatea inimii. De pilda, posturile inverse nu sunt recomandate acestor pacienti intrucat determina inima sa pompeze sange impotriva gravitatiei, astfel incat sa suplimenteze fluxul sanguin la nivelul mainilor si picioarelor. Asadar, o asemenea asana creste presiunea pusa pe inima.

Iata cateva asane pe care e bine sa le eviti daca stii ca ai probleme cardiace:

Chakrasana – aceasta postura solicita foarte tare inima, crescand ritmul cardiac, iar acest lucru nu este recomandat pacientilor cu probleme cardiovasculare.

Halasana – postura denumita si “Plugul” este o postura inversa, care modifica fluxul sanguin, fortand inima sa pompeze mai mult sange astfel incat sa invinga gravitatia.

YogaSat Festival

Viparita Karani – aceasta asana presupune ridicarea picioarelor, ceea ce inseamna ca fluxul sanguin isi schimba directia. Persoanele cu risc crescut de infarct ar trebui sa evite aceasta asana intrucat pune presiune foarte mare pe inima.

Sirsasana – postura Sirsasana presupune statul in cap. Intrucat picioarele se afla in pozitie verticala, aceasta asana pune presiune pe inima, care e nevoita sa pompeze mai mult sange catre membrele inferioare.

Sarvangasana – cunoscuta mai degraba sub denumirea de “Lumanarea”, aceasta asana pune, de asemenea, presiune pe inima. Ar trebui, deci, evitata de pacientii cardiaci.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook