Cele 5 koshas sau unde se afla Sfantul Duh. Partea a doua. Skip to main content
Cele 5 koshas sau unde se afla Sfantul Duh. Partea a doua.

Cele cinci koshas (Pancha koshas) sunt invelisuri energetice care inconjoara forma corpului uman si regleaza sanatatea, constiinta, atentia si multe altele, potrivit filosofiei yoghine.

Cele cinci koshas sunt: Ananda (Binecuvantare), Vijnana (Intelepciune), Mana (Mental), Prana (Energie) and Ana (Fizic, Material). Numele complet al fiecareia este urmat de sufixele maya (iluzie, iluzoriu) si kosha (invelis). Sufixele sugereaza faptul ca aceste cinci invelisuri iluzorii de incarnare par sa ne separe de Sursa, desi nu o pot face, cu adevarat si in realitate. De exemplu, Anandamaya kosha se traduce prin “invelisul iluzoriu al binecuvantarii care pare sa ne separe de intreg”. La fel este sensul tuturor celor cinci koshas. Chiar daca suntem incarnati, nu suntem si niciodata nu am fost separati de Sursa.

3. Manamaya kosha, corpul mental

Este mai dens decat cele doua, anterioare, desi nu este vizibil. Pare “material”, asa cum ne putem identifica gandurile, care par “reale” sau “materiale”. Functia sa este aceea a proceselor mentale, a gandurilor. Este ca o minte exterioara, care primeste informatii senzoriale. Corpul mental este conectat cel mai mult cu ochii. Cand inchidem ochii, corpul mental incepe sa se linisteasca.

Manamaya kosha primeste informatii si colaboreaza cu corpul intelepciunii pentru a le procesa si interpreta, rezultand actiuni realizate prin corpurile de energie si materie. In Yoga Sutras, Patanjali spune: “Yogash chitta vritti nirodaha.” (traducerea din sanscrita: “Yoga este linistirea modificarilor mintii.”) Simturile, prin manas, corpul mental, interactioneaza cu preprogramarea noastra inconstienta, continuta in chitta, si acestea, impreuna, provoaca fluctuatiile mintii (vrittis). Yoga linisteste aceste fluctuatii. Cand acestea se linistesc, adevarata noastra natura se reveleaza. Fiindca numai asa avem destula claritate mentala pentru a percepe Sinele dincolo de aceste fluctuatii, cu care obisnuim sa ne identificam.

CITESTE Cele 5 koshas sau unde se afla binecuvantarea si intelepciunea. Prima parte.

4. Pranamaya kosha, corpul energetic

Corpul energetic este mai tangibil si mai dens. Putem simti energia, ca senzatie in corp, foarte clar, chiar daca nu o putem vedea. Diferenta intre cunoasterea interioara, de la nivelul corpului intelepciunii, si intuitia, de la nivelul corpului energetic, consta in senzatia fizica. Corpul energetic “vorbeste” prin diverse senzatii corporale. Energia (corpul Prana) serveste ca mecanism prin care Prana Universala intra in corpul fizic si ii da viata prin sistemul de chakre si prin miile de meridiane energetice (nadis), care hranesc organele si sistemele organismului. Prana face inima sa bata si plamanii sa respire. Cand corpul energetic paraseste corpul fizic, ultimul moare.

Prana vindeca trupul si reprezinta aspectul vizibil al divinitatii, care are potentialul de a ne duce inapoi, la starea fara de forma. Prana este spiritul, numit Sfantul Duh in crestinism. Este ceea ce uneste Fiul (tu si eu) cu Tatal (Sursa).

Cand corpul energetic este foarte puternic, ca rezultat al conexiunii sale cu Sursa, el poate deveni vizibil chiar si cu ochiul liber, ca aura luminoasa, emanata in jurul corpului. Exact asa cum au fost descrisi si redati sfintii din toate timpurile.

CITESTE Dumnezeu si sufletul sau cum sa intelegi corect viata, dupa Vedanta

5. Anamaya kosha, corpul fizic

Cea mai condensata forma de energie, cea mai densa este cea a corpului fizic. Acesta reprezinta valul oceanului, in forma sa completa, finala, si in manifestarea sa vizibila. Ana inseamna “mancare” sau “orez”, deoarece este compusa din ceea ce ingeram. Corpurile anterioare sunt numite corpuri subtile, care nu sunt vizibile si perceptibile direct. Corpul energetic are capacitatea de a vindeca fizic, mental si emotional, in mod accelerat. Corpul energetic este destul de dens ca sa poata simti si, totusi, precum apa, este destul de subtil pentru a-si modifica usor forma si a se transforma cu usurinta. Corpul energetic poate influenta usor si rapid corpul mental si fizic.

Corpul fizic este cel mai greu de modificat si transformat, fiind cel mai grosier si cel mai indepartat de Sursa. El primeste cea mai putina lumina. Cu toate acestea, daca celelalte patru corpuri sunt purificate, lumina patrunde mai usor si corpul fizic poate deveni radiant.

Sursa: consciouslifestylemag

 

Comenteaza cu Facebook