Cum ne alimentăm pe timpul iernii - Sfaturi ayurvedice Skip to main content
ayurveda-condimete-iarna

Focul digestiv, cel care realizează termoreglarea organismului, este responsabil în mare măsură de starea noastră de sănătate. Prin urmare, dacă ne dorim o stare de sănătate excelentă, este important ca atunci când ne stabilim regimul alimentar, să ținem cont și de anotimp.

Medicina indiană tradițională consideră că vara „focul digestiv” scade în amplitudine, ceea ce înseamnă că va „furniza” mai puțină căldură, pentru a contrabalansa temperaturile ridicate de afară. De aceea, vara este indicat ca alimentația să fie cât mai ușoară, să poată fi ușor digerată de către acest foc digestiv mai scăzut.

Iarna însă, pentru ca organismul să reziste mai bine temperaturilor scăzute, este necesar ca intensitatea focului digestiv să crească, motiv pentru care regimul alimentar se impune a fi adaptat acestui scop.

Image

Recomandări privind alimentația pe timpul iernii

• Consumați alimente ceva mai consistente, cum ar fi, de exemplu, leguminoasele (fasole, năut, mazăre, fasole mung, linte, soia, bame), alături de alimente fierbinți, dulci și onctuoase: supe de legume în care adăugați și puțină smântână, sucuri de fructe și legume dulci (citrice, măr, morcov) proaspăt stoarse și ușor încălzite, ceaiuri din plante picant-aromate (ghimbir, scorțișoară, cardamom, cuișoare), în care adăugați și puțin lapte etc.

• Adăugați mai multă grăsime în mâncare. Ne referim aici la uleiurile presate la rece (de floarea-soarelui, măsline, nucă, dovleac, in), pe care le veți adăuga în mâncăruri la sfârșit, pentru a nu fi preparate termic, și la untul clarifiat, care poate fi adăugat în mâncare în orice etapă a preparării acesteia.

• Prăjelile sunt binevenite, însă de această dată ne referim exclusiv la legumele sotate ușor în unt clarifiat (ghee). Acesta nu crește colesterolul, fiind un aliment ideal pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiace, hepatice, digestive sau intestinale.

• Sunt indicate alimentele cu gust sărat, acru și picant (murăturile în saramură, ceapa, usturoiul, hreanul).

• Persoanelor cu un sistem imunitar scăzut (dar nu numai ele), predispuse la răceli frecvente, li se recomandă să consume exclusiv alimente calde, renunțând la cele reci de genul aperitivelor, fast-foodului sau deserturilor.

• Tot pentru a preveni răcelile, gripele sau sinuzitele, în această perioadă reduceți consumul de lapte dulce și de lactate în general. Acestea cresc cantitatea de mucus la nivelul capului și tractului digestiv, favorizând astfel instalarea răcelilor. Nu consumați mai mult de 150 ml de lapte pe zi și, neapărat, adăugați în acesta câte o jumătate de linguriță de ghimbir și scorțișoară.

• Gustul mâncării este bine să fie mai picant decât de obicei, pentru a stimula focul digestiv. Pentru a da un gust foarte bun preparatelor, mai întâi prăjiți condimentele în unt clarifiat timp de 2-3 minute, apoi adăugați restul ingredientelor.

Angelica Mitrea

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe despre acest domeniu fascinant, te invit să citești cartea mea Sănătate prin Știința Vieții - Ayurveda sau să participi la cursul meu de Ayurveda.

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga. Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

 

Comenteaza cu Facebook