Skip to main content
femeie-foc- abdomen

Aproximativ 95% dintre femei suferă într-un moment al vieții lor de sindrom premenstrual. Din punct de vedere fizic, acesta se manifestă prin congestie pelvină, dureri de ovare/uter, retenție de apă, iar din punct de vedere mental, prin iritabilitate sau apatie crescute, dorință de izolare sau instabilitate emoțională.

În Ayurveda, viața unei femei este împărțită în trei secțiuni, fiecare dintre ele dominată de o dosha. Prima fază, de la naștere și până la apariția menstruației este dominată de Kapha, energia pământului și a apei, a doua fază, până la menopauză, de Pitta, energia focului, iar ultima secțiune, de Vata, energia aerului. Desigur, vârsta variază de la o persoană la alta, dar în general, acestea sunt cele trei faze ale vieții unei femei.

Sindromul premenstrual este clasificat în Ayurveda în funcție de dosha predominantă.

1. Vata este caracterizată în sindrom premenstual prin dureri lombare, dureri pelvine, anxietate, dureri de cap sau insomnii. Dacă ai Vata predominantă, se recomandă să mănânci 10 cireșe dimineața pe stomacul gol cu o săptămână înainte de debutul menstruației. De asemenea, poți apela la o linguriță de aloe vera cu puțin piper negru de trei ori pe zi.

2. De obicei, femeile Pitta care suferă de sindrom premenstrual au o iritabilitate crescută, instabilitate emoțională, crampe abdominale sau senzație de arsură la urinare. Se recomandă consumul de fructe dulci și răcoroase, precum perele, mango sau pepenele. La fel ca și la Pitta, este indicată și o linguriță de aloe vera, însă cu pudră de chimion, de trei ori pe zi.

3.  Sindromul premenstrual în cazul Kapha se manifestă prin retenție de apă, creștere în greutate sau greață. Ca și în cazul Vata, se recomandă 10 cireșe zilnic pe stomacul gol, cu o săptămână înainte de debutul menstruației și o lingură mare de aloe vera cu o linguriță de Trikatu. Ca alimentație, optează pentru fructe și legume gătite, servite calde sau măcar la temperatura camerei.

Image
Condimente

Citește:10 plante ayurvedice pe care orice medic ar trebui sa le recomande

Indiferent de dosha predominantă sau de simptomele pe care le ai de la o lună la alta, există câteva recomandări generale înainte de menstruație:

  • Rămâi hidratată.

Lipsa apei din organism va înrăutăți simptomele sindromului premenstrual. Ai nevoie să eliberezi căldura, iar acest lucru se va face cel mai ușor prin urinare

  • Păstrează-ți digestia activă.

 Căldura se elimină și prin mișcarea intestinelor, așa că evită să rămâi constipată. Regularitatea digestivă va echilibra automat pitta și vata

  • Apelează la condimente.

Chimionul (mai deschis decât chimenul) este ideal pentru a reduce excesul de pitta din uter sau din glandele sudoripare, iar mărarul este unul dintre remediile sigure pentru a reduce durerile lombare din timpul menstruației. 

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Comenteaza cu Facebook