Știința vindecării prin rostirea de sunete Skip to main content
Știința vindecării prin rostirea de sunete

Sunetele sunt folosite pentru proprietățile vindecătoare pe care le au de mii de ani. Hindușii foloseau mantrele, în timp ce populația mayașă folosea cantecele denumite “icaro”, folosite în timpul ceremoniilor pentru alungarea spiritelor rele ori pentru potențarea efectelor plantelor vindecatoare folosite – în ambele cazuri scopul era același: găsirea echilibrului, adică vindecarea.

Modul în care funcționează sunetele e cât se poate de simplu: prin ritmul sunetelor se reglează frecvențele undelor cerebrale. Anumite unde pot trece chiar creierul dintr-o frecvență în alta. Spre exemplu, un sunet poate determina creierul să intre în starea alfa, de conștiință relaxată, ori chiar în starea theta, adică în starea de meditație.

Sunetul nu numai că induce starea de relaxare, însă poate elimina anumite blocaje energetice. Corpul este locul în care durerea se adăpostește, însă sunetul îl poate elibera de suferință. De pildă, diapazonul, care vibrează pe frecvențe foarte joase, stimulează eliberarea de oxid de azot, molecula care are efecte pozitive asupra centrilor nervosi. Adică sunetele emise de acesta pot vindeca. Atunci când sunetul porneste însă din noi, din interior, efectele sale sunt și mai puternice.

Nada yoga este tehnica yoga care pornește de la premise potrivit căreia întreg cosmosul este alcătuit din sunetul vibrației, denumit “nada”. Nada yoga împarte muzica în două categorii: muzica internă, adică anahata, și muzica din exterior, adică ahata.

Bhramari Pranayama stă la baza trezirii conștiinței sau “focului interior” în Nada Yoga. Aceasta poarta numele și de respirația colibiri.

Cum se practică respirația colibri

Stai întins pe spate, cu coloana vertebrală perfect dreaptă și închide ochii. Acoperă-ți apoi urechile cu degetele. Presează-ți ușor buzele una de cealaltă si lasă-ți foarte puțin dinții la vedere. Mută-ți toată atenția în Ajna Chakra si respiră numai pe nas. Atunci când expiri, scoate un zgomot slab, ca zumzăitul produs de un bondar. Repetă această operațiune preț de 5 minute și simte vibrația din corp.

Echilibrarea organismului prin sunete

Am stabilit deja ca Universul este sunet si vibratie, iar daca lipsește armonia, apar probleme. Așa se întâmplă și în corpul tău: când nu există armonie, apare boala. Folosind însă sunetele potrivite, vei reuși să elimini blocajele și se va instala armonia.

Ce sunet vindecă fiecare zonă a corpului

Sinusurile: Mmm

Urechile: Nnn

Ochii: Eemm

Nasul: Lmm

Stomacul: Paam

Gâtul: Kaa Gaa Gha

Cavitatea bucală: Yaa Yu Yi

Diafragma: Haa

Organele reproducătoare: Mam

Inima: Ma

Plămânii și intestinul gros: Sssss

Ficatul și intestinul subțire: Shhh

Rinichii și vezica urinară: Wooo

*Pentru energizare: UU-AH-EE-MM

*Pentru relaxare, adormire: MM-EE-AH-UU

Sunetele care activează chakrele

Fiecărei chakre îi corespunde un anumit sunet, de care te poți folosi pentru a active chakra respectivă.

Chakra 1, Muladhara, aflată la baza coloanei vertebrale: LAAM

Chakra 2, Swadhisthana, aflata la 2 cm sub buric: VAAM

Chakra 3, Manipura, aflata in zona stomacului: RAAM

Chakra 4, Anahata, aflata in zona inimii: YAAM

Chakra 5, Visudha, aflata în zona gâtului: HAAM

Chakra 6, Ajna, aflată în zona dintre sprâncene, al treilea ochi: KSHAAM

Chakra 7, aflată în vârful capului: OM

Comenteaza cu Facebook