Intuiția este cea mai înaltă dovadă de inteligență Skip to main content
Intuiția este cea mai înaltă dovadă de inteligență

Intuiția consta in capacitatea constiintei de a dobandi informatii si cunostinte in mod spontan, fara niciun motiv. Aceasta se poata manifesta prin senzatia ca stim exact ce e de facut, dar si prin sentimentul puternic ca ceea ce facem nu e bine.

Gerd Gigerenzer, psiholog de origine germana, dar si director al Insitutului Max Planck pentru Dezvoltarea Speciei Umane, sustine ca intuitia nu tine neaparat de cunoasterea raspunsului corect ci, mai degraba, de cunoasterea instinctiva a informatiilor care sunt importante si a celor care nu merita atentia ta.

Gigerenze, care este si autorul cartii “Intuitia: Inteligenta Inconstientului”, este de parere ca sunt importante in egala masura intuitia si rationamentul. Este adevarat ca prima este o forma de inteligenta, insa atunci cand este prezenta intr-o anumita situatie. Intuitia este un semn al inteligentei atunci cand te ajuta sa alegi o informatie din mai multe informatii.

Tragem deci concluzia ca inutitia poate fi perceputa ca fiind o dovada a intelegerii inteligentei colective. Cu cat ne documentam mai mult si suntem mai informati, cu atat aceasta este mai eficienta. Persoanele inteligente isi asculta intuitia, chiar daca ratiunea le spune sa nu o faca. Diferenta dintre persoanele inteligente si unele mai putin inteligente consta in faptul ca cele din prima categorie isi cultiva intuitia, de aceea se pot baza pe ea.

Albert Einstein obisnuia sa spuna: “Mintea intuitiva este un dar divin, iar mintea rationala este servitorul loial al acesteia. Noi am creat o societate care onoreaza servitorul si uita darul.”

Comenteaza cu Facebook