Swami Vivekananda, unificatorul hinduismului Skip to main content
Swami Vivekananda, unificatorul hinduismului

Swami Vivekananda, calugar hindus nascut pe 12 ianuarie 1863, a fost discipolul renumitului mistic indian al secolului al XIX-lea, Ramakrishna.  Acesta a fost unul dintre calugarii care a introdus notiunile de Vedanta si yoga in Occident. Totodata, el a contribuit si la “reinvierea” nationalismului in India colonizata.

Vivekananda s-a nascut intr-o familie buna din Calcutta, tatal sau fiind avocat, de aceea a avut parte de o educatie aleasa. Dupa moartea gurului sau, Ramakrishna, Vivekananda a calatorit in toata India Britanica pentru a vedea cum stau, de fapt, lucrurile sub conducerea englezilor. El a tinut nenumarate discursuri in SUA, in cadrul carora a promovat filozofia hindusa si valorile Indiei.

Inainte de a alege calea monahala, Swami Vivekananda purta numele de Narendranath Datta. Inca de la o varsta foarte frageda, Narendranath obisnuia sa mediteze in fata picturilor cu zeitati precum Shiva, Rama ori Sita. Acesta a fost interesat de lumea spirituala de cand era copil astfel incat mama sa obisnuia sa spuan ca i-a cerut zeului Shiva un baiat si a primit o fantoma de-a sa.

De asemenea, Narendranath era pasionat si de muzica clasica, de sporturi, de filozofie si chiar si de politica – asadar, putea fi considerat cu usurinta un geniu.

Intalnirea lui Narendranath cu cel ce avea sa ii devina guru, Sri Ramakrishna, a avut loc exact intr-un moment in care tanarul punea la indoiala existenta lui Dumnezeu. In acea perioada, Narendranath intreba pe oricine ii iesea in cale “L-ai vazut pe Dumnezeu?”, intrebare pe care i-a adresat-o si maestrului. Raspunsul acestuia din urma a fost: “Da, l-am vazut. Il vad atat de clar pe cat te vad si pe tine, numai ca intr-un mod mult mai intens.” Raspunsul lui Ramakrishna l-a cucerit, prin sinceritatea sa, pe Narendranath, care i-a devenit ucenic devotat pana in ultima zi de viata.

Necazurile au inceput pentru Narendranath cu moarta subita a tatalui, saracia intregii familii si imbolnavirea de cancer a maestrului sau. Ultima dorinta a lui Sri Ramakrishna a fost ca toti discipolii sai, in numar de 15, sa formeze o fratie a calugarilor, punand bazele unei noi ordini monastice. Astfel, Narendranath a devenit Swami Vivekananda.

La scurt timp dupa decesul maestrului sau, Swami Vivekananda si-a dat seama ca misiunea sa in aceasta lume este de a duce invataturile lui Ramakrishna in intreaga Indie, iar apoi in intreaga lume. Vivekananda a devenit astfel primul lider religios din India care a inteles ca tara se afla sub dominatie britanica pentru ca masele se supun, nu fac nimic pentru a-si apara tara. Singura solutie pe care Vivekananda a gasit-o la aceasta problema a fost: educarea populatiei. Acesta s-a luptat din greu pentru a educa poporul indian, in special femeile care educau, la randul lor, copiii.

Swami Vivekananda

Discursul sau tinut in anul 1893 la Parlamentul International al Religiilor i-au connferit denumirea de orator divin ori mesagerul intelepciunii indiene in lumea occidentala. Dupa acel discurs, si-a raspandit intelepciunea inca 3 ani in SUA si in Marea Britanie.

In 1897, odata intors in India, a avut urmatoarele misiuni:

  • Trezirea constiintei religioase in poporul indian
  • Trezirea sentimentelor patriotice in poporul indian
  • Unificarea hinduismului, indiferent de naura sa
  • Educarea maselor

Poporul indian considera ca Vivekananda a salvat hinduismul, precum si India. El este considerat erou national si este sarbatorit ca atare.

Iata cateva lectii de pret oferite de Vivekananda:

“Puritatea, rabdarea si perseverenta sunt cele trei elemente esentiale pentru obtinerea succesului dar si pentru obtinerea dragostei.”

“Religia este manifestarea divinitatii care se afla deja in om.”

“Educatia este manifestarea perfectiunii deja existente in oameni.”

“Toate energiile din Univers ne apartin. Noi suntem insa cei care isi acopera ochii cu mainile si apoi se plang ca e intuneric.”

Comenteaza cu Facebook