Înțelepciunea traumei și karma Skip to main content
trauma-karma

Odată cu pandemia mondială de Covid 19, oamenii au devenit mai receptivi și mai dispuși să caute și găsească răspunsuri în legătură cu eventualele blocaje din viața lor . Cel mai recent exemplu este cel al filmului celebrului Gabor Mate – “The Wisdom of Trauma”, care a avut un succes extraordinar printre căutătorii răspunsurilor raționale.

Faptul că lumea este mai deschisă este extraordinar, ideea că oamenii vor să înțeleagă unde au de reparat este din nou, minunată. Doar că trauma, cu tot cu efectele ei energetice, nu va putea fi niciodată înțeleasă prin rațiune. Mentalul este mult prea limitat pentru a înțelege și, mai ales pentru a rezolva, mecanisme defensive sau distructive create în copilărie sau înainte de a veni în această viață. Înțelegerea intelectuală a traumei nu te va ajuta cu nimic. Rezolvarea ei se face doar printr-un proces sincer și profund de auto-cunoaștere și nu are de a face cu sfera mentală, ci mai degrabă cu cea spirituală.

Trauma este karmică

Dacă ai înțeles măcar la nivel conceptual cum funcționează karma, știi deja că ai venit în această lume având o anumită familie, cu anumite tipare mentale și emoționale, iar jobul tău este să treci dincolo de cuvintele pe care le cauți pentru a-ți explica de ce mama s-a purtat într-un anume fel sau de ce tata te-a abandonat când erai mic(ă). Jobul tău este să arzi această karmă, să înțelegi și să accepți că așa ai fost “presetat”. Săpatul în trecut doar din punct de vedere intelectual te va face, în cele din urmă, să cauți și să și găsești vinovați pentru auto-sabotajul pe care îl practici în fiecare zi cu privire la ridicarea nivelului propriei conștiințe.

Citește și: Ce este un conflict interior si cum il poti media (yogasat.ro)

Cauza suferinței este atașamentul

Orice fel de suferință. Orice fel de atașament. Inclusiv acele “traume” din copilărie pentru care încă mai dai vina pe părinți, pe bunici sau pe societate sunt cauzate de un atașament excesiv față de starea de victimă cu care te-ai identificat atâta vreme. Pentru că dacă trauma dispare, dacă atașamentul nu mai e, tu cine mai ești, cum te mai comporți?

Oamenii au tendința să creeze atașamente uriașe față de alți oameni, părinți sau parteneri, față de vicii, față de job, de statut social sau față de o stare emoțională anume. Cel mai concret exemplu în acest sens sunt adicțiile: de tutun, de alcool, de droguri, de jocuri de noroc. Nu adicția în sine creează atașamentul, ci felul în care oamenii se simt atunci când apelează la unul dintre aceste refugii. Identificarea ego-ului cu ceea ce faci sau ceea ce ești (inclusiv rolul tău în societate sau în familie), produce, în cele din urmă suferință. Dacă ești CEO și ești atașat de rolul tău, dacă mâine rămâi fără funcție, vei suferi o traumă. Dacă te identifici cu rolul de partener perfect și faci continuu curățenie în casă, mâncare caldă, îți dedici viața partenerului, dacă partenerul nu va aprecia asta, cu siguranță va produce suferință și vei avea o traumă.

Orice fel de atașament va produce, mai devreme sau mai târziu, suferință. Ori noi, oamenii, fugim de suferință. În același timp, fugim și de efortul pe care îl presupune asumarea responsabilității pentru propriile adicții și procesul de auto-cunoaștere, în general. Căutăm vinovați în exterior, explicații intelectuale pentru a putea da vina pe cineva pentru propriul eșec al lucrului interior.

Citește și: Sadhguru: ne folosim doar intelectul si asta ne dauneaza (yogasat.ro)

Eliberarea de atașamente se produce doar în momentul creșterii conștiinței

Creșterea nivelului de conștiință este singura modalitate prin care un om se poate elibera natural și autentic de atașamente. Căutarea începe din interior și, în cele mai multe cazuri, produce la rândul ei suferință, atunci când răspunsurile încep să apară. Pentru asta, este nevoie ca cel care caută răspunsurile să se oprească din fuga de suferință, să înțeleagă legile karmice și să accepte responsabilitatea unică pe care o are pentru a se elibera de atașamente și de traumele provocate de acestea. 

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook