Sadhguru: ne folosim doar intelectul si asta ne dauneaza Skip to main content
Sadhguru: ne folosim doar intelectul si asta ne dauneaza

Sadhguru explica cum, controland Chitta, putem valorifica mintea la potential maxim.

Meditatia Chit Shakti este o metoda yoghina de intelegere a mintii umane, care are 16 dimensiuni, impartite in 4 categorii: buddhi, manas, ahankara si chitta. Buddhi este intelectul, adica dimensiunea logica a gandirii. Buddhi nu poate functiona insa fara o baza de date alcatuita din amintiri si experiente traite. In functie de informatiile acumulate, intelectul se formeaza.

Daca gandesti putin mai logic decat alta persoana, esti considerat mai inteligent in zilele noastre. Daca cineva spune un lucru si tu poti spune 10 pe aceeasi tema, esti considerat inteligent, insa esti doar destept din punct de vedere social. Nu esti inteligent, buddhi tau este insa mai lucrat, mai performant. Insa buddhi nu te poate duce mai departe, nu te poate ajuta sa depasesti niste bariere intrucat este limitat de informatiile pe care le deti si nu poate accesa mai departe de ele.

Citeste: 7 MODURI PRIN CARE MINTEA TE SABOTEAZĂ

Urmatoarea dimensiune – manas – face referire la memoria stramosilor tai. Manas nu se regaseste doar in creier, ci in fiecare celule a corpului tau, care are o memorie de milioane de ani. Memoria si inteligenta se pot regasi deci in orice particica a corpului, spre deosebire de intelect, care isi are salasul in creier.

Oamenii nu stiu insa sa faca aceasta diferenta si confunda notiunile. Putem folosi si alte dimensiuni ale mintii in mod inconstient, insa daca nu suntem antrenati si invatati sa le exploatam, aceste dimensiuni se irosesc fara un sens anume.

Suntem invatati sa ne exploatam doar buddhi, adica intelectul. Suntem o generatie de oameni destepti, care stim totul despre orice, insa care se pierd atunci cand trebuie sa descopere sensul propriei vieti. Toata lumea stie cum sa faca lucrurile sa se intample, insa nimeni nu stie cum sa isi traiasca viata. Nu stim cum sa ne folosim mintea, energiile si emotiile in mod constient.

Intelectul se conecteaza direct cu a treia dimensiune a mintii, denumita ahankara. Ahankara se poate traduce prin “ego”, insa este mai mult decat atat. Ahankara ofera senzatia de identitate. Odata ce ahankara ta isi asuma o identitate anume, intelectul functioneaza doar in contextul acelei identitati. Este important sa functionezi mai departe de intelect, sa depasesti barierele acestuia intrucat intelectul este scavul identitatii tale.

Identitatea (alcatuita din nationalitate, comunitatea la care apartinem si alte elemente similare) este necesara pentru supravietuirea intr-o anumita societate. Insa multi dintre noi nu pot gandi mai departe de atat intrucat functionam doar pe baza intelectului, care la randul sau e sustinut de ahankara. Intelectul nu poate asadar sa transceada identitatea. Exista insa alte metode prin care poti cunoaste viata mai departe de identitatile pe care ni le-am asumat pentru a supravietui in aceasta lume.

A patra categorie in ceea ce priveste dimensiunile mintii poarta denumirea de chitta – adica mintea fara memorie, inteligenta pura. Aceasta inteligenta este precum inteligenta cosmica – exista acolo pur si simplu si totul se intampla gratie acesteia. Chitta este punctul final al mintii, aceasta se conecteaza la esenta creatiei din tine si te ajuta sa te conectezi cu constiinta de sine.

Chitta este mereu in functiune, fie ca dormi sau esti treaz. Intelectul are si momente de repaus, iar uneori isi ia pauze si in timp ce esti treaz, nu doar atunci cand dormi. Insa daca chitta nu ar sta mereu in alerta, tu nu ai fi in viata.

Atunci cand oamenii reusesc sa ajunga la aceasta dimensiune a mintii, reusesc sa il faca pe Dumnezeu sa le fie aliat. Acest moment poarta denumirea de ishwara pranidhana in yoga si inseamna ca divinitatea lucreaza pentru tine. Yoghinii spun despre acest moment ca: “Shiva este servitorul meu, face orice pentru mine”. Atunci cand reusesti sa accesezi in mod constient chitta, tot ce ti-ai dorit vreodata se intampla, pur si simplu. Daca folosesti doar intelectul, adica buddhi, zilele vor semana una cu cealalta si viata va trece pe langa tine. Insa odata ce reusesti sa activezi chitta in mod voit, tot Universul va lucra in favoarea ta.

Citeste: CUM SA ITI MENTII MINTEA ASCUTITA

Chit Shakti face referire la atingerea dimensiunii mintii caracterizata de puritate – neatinsa de memorie, de amintiri ori de identitate si etichete. Aceasta este mai presus de ahankara, de buddhi, de ratiune – este pur si simplu forma de inteligenta care poate face lucrurile sa se petreaca si care exista si poate fi accesata.

Un alt avantaj al accesarii chitta consta in faptul ca vei capata perspective diferite asupra lucrurilor. Vei avea acces la lucruri pe care nu le stiai, vei descoperi adevarul.

Cu totii ne intrebam unde e Dumnezeu si il cautam, fie ca ne dam sau nu seama de aceasta cautare. Insa odata ce incepi sa vezi viata prin intermediul chitta, acolo unde substanta karmica, memoria si etichetarea dispar, Dumnezeu pur si simplu apare in fata ta, nu ai cum sa nu il vezi.

Ideea de baza a practicii Chit Shakti nu este ca tu sa ceri lucruri incontinuu, ci ideea e ca lucrurile in viata ta sa se intample asa cum vrei si cum trebuie, astfel incat sa ai mai mult timp si mai multa disponibilitate atunci cand vine vorba despre evolutia ta spirituala. Este esential sa se respecte scopul acestei practici.

Sursa: Isha Foundation

Comenteaza cu Facebook