Arta respirației corecte - Pranayama Skip to main content
Pranayama: Arta respirației corecte

Te gândești probabil că e aberant să înveți să respiri. Ei bine, nu este deloc întrucât cei mai mulți dintre noi respirăm greșit, provocând astfel nenumprate probleme de sănătate fizică sau emoțională, ce pot fi evitate.

Pranayama provine din sanscrită și este compus din “prana”, care înseamnă energia vitală, dar are și sensul de respirație, și “ayama”, care se traduce prin extindere, expansiune. Universul este, potrivit filozofiei yoghine, compus din prana (energie) și akasha (eter cosmic).

Timothy McCall, medic specialist în medicina internă și pasionat de yoga, precum și editor medical al Yoga Journal, dar și autor al cărților “Yoga as a Medicine: The Yoghic Prescription for Health and Healing” ori “The Principles and Practice of Yoga in Health Care”, susține că pranayama ne poate ajuta să ne controlăm întreg organismul. Acesta a dezvăluit: “Respirația (pranayama) este cel mai eficient mod de a acționa asupra sistemului nervos autonom, care la rândul lui controlează funcționarea organelor interne, dar și a sistemului digestiv ori a imunității.”

Sistemul nervos autonom, cunoscut și cu denumirea de sistem nervos vegetativ, are rolul de a regla activitatea organelor. Acesta este alcătuit din: sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic. Primul este cel responsabil cu supraviețuirea, activând reacția de “fugi sau luptă”, în timp ce al doilea este responsabil de digestie și odihnă.

Sistemul nervos simpatic le poate da bătăi de cap anxioșilor, care îl supraestimează, căpătând astfel o serie de atacuri de panică nejustificate.

Respirația controlată, pe care yoghinii o numesc pranayama, are un impact direct asupra sistemului nervos autonom, fiind o tehnică eficientă de autovindecare.

Cu cât respirația noastră este mai liniștită și profundă, cu atât mai echilibrați și mai sănătoși vom fi. Aerul este vital, dar poate fi și tămăduitor dacă e inspirat și expirat așa cum trebuie. Important este ca respirația să fie una abdominală, cunoscută și ca respirație diafragmatică. Adică, atunci când inspiri, fă-o umplându-ți partea abdominală cu aer. Această respirație este profundă, deschizând toate alveolele pulmonare și umplând la capacitate maximă plămânii cu aer.

Prin expansiunea respirației, reușim să acumulăm mai multă “prana” (energie vitală), dar și să eliminăm toxinele din organism prin inspirația prelungită.

Pranayama ne ajută și să ne relaxăm, să ne detensionăm, să ne controlăm gândurile și emoțiile și să acționăm în mod rațional.

Iată și alte beneficii ale acestei tehnici specifice practicii yoga:

  • Scade tensiunea arterială, relaxând întreg organismul și eliminând anxietatea ori gândurile negative, ba chiar și depresia

  • Oxigenează corect organele și celulele

  • Relaxează musculatura

  • Crește energia, tratează oboseala cronică

  • Întărește sistemul imunitar

  • Elimină toxinele din organism

  • Îmbunătățește capacitățile mentale

  • Tratează problemele digestive

! Este interzisă practicarea pranayama fără supravegherea unui instructor cu experiență.

Comenteaza cu Facebook