Recomandare Yogasat: Meniu vegetarian de Revelion 2023/2024 | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Meniu vegetarian de Revelion 2024

Vă propunem un meniu vegetarian, alcătuit din preparate cu un aer festiv.

Frigărui de vinete Satay

Image

Ingrediente:

  • 1 vânata tăiată în jumătate, apoi în bucăți mici de 2cm
  • 1 1/2 lingură de ulei de susan
  • 1 1/2 lingură de sos de soia
  • 250ml cremă vegetală din nucă de cocos  
  • 4 lingură unt de arahide
  • 1 cățel de usturoi călit
  • bucățică de ghimbir cojită și gratinată
  • Sucul de la 1 limetă
  • Fulgi de chili după gust
  • Frunze de coriandru

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 180°C/160°C ventilator/gaz 4. Se pun bucățile de vinete într-o tavă și se amestecă cu ulei de susan și soia, apoi se întind într-un singur strat. Se coc timp de 20 de minute până când se înmoaie. Între timp, se face sosul satay. Se încălzesc împreună, crema de cocos și untul de arahide, la foc mediu. Se adaugă usturoiul și ghimbirul și se amestecă timp de 5 minute, până când compoziția se îngroașă. Se condimentează cu un strop de sos de soia și suc de lămâie, după gust. Sosul satay se va păstra, acoperit și răcit, până la trei zile.  Se pun vinetele coapte pe bețișoare de cocktail și se aranjează pe un platou de servire. Apoi se stropesc cu sosul satay și se presară cu fulgi de ardei iute și frunze de coriandru.

 

Wellington vegan

Image

Ingrediente:

  • ulei de măsline 1 lingură
  • usturoi, 2 căței tocați mărunt
  • varza kale cu tulpinile dure îndepărtate 250 g
  • sfeclă roșie fiartă, feliată subțire 250 g
  • ardei roșii copți, scurși și tăiați - 3 bucăți

Aluat:

făină 500 g, ulei de măsline 210 ml, lichidul dintr-o cutie de năut conservat (va ajuta la legarea aluatului)  7 linguri

Umplutura: ulei de măsline 2 linguri  1 ceapă, tocată mărunt, napi sau dovleac Hokkaido, ras grosier 150 g, 2 căței de usturoi, tocați mărunt

Frunzele de pe câteva crenguțe de cimbru, o nucșoară bună de ras. conservă linte 200g , 1 măr, ras grosier .30 g alune de pădure, prăjite și tocate mărunt, 50 g pesmet

1 lămâie, cu coajă

Sos:1 lingură ulei vegetal , 1 ceapa şalotă, tocată mărunt, 1 lingură boabe de piper roz, ușor zdrobite, 50 ml cremă de soia

Mod de preparare:

  1. Pentru aluat, se amestecă făina cu o 1 linguriță de sare; separat se amestecă uleiul de măsline cu 5 sau 6 linguri de zeamă de năut dintr-o conservă și se adaugă peste ingredientele uscate; apoi se amestecă până se îmbină sub formă de aluat, frământând ușor timp de 30 de secunde. Se taie 1/3 aluatul rezultat, iar cele 2 bucăți de aluat rezultate se înfășoară in folie transparentă și se dau la rece, timp de 30 de minute.
  2. În acest timp se prepară umplutura. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie se adaugă ceapa si se călește timp de 5-10 minute, pana se înmoaie. Se  adaugă usturoiul, cimbrul și nucșoara rasă și se gătește încă un minut. Apoi se adaugă lintea, mărul ras și alunele prăjite, tocate mărunt și se gătesc timp de 1 minut. La final, se adaugă pesmetul și coaja de lămâie.  
  3. Se încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare și se gătește usturoiul tocat timp de 2 minute. Se adaugă varza kale și un strop de apă clocotită și se găteste până când apa s-a evaporat. Se  condimentează și se răcește.
  4. Pe o bucată de hârtie de copt presărată cu puțină faina, se întinde 1/3 de aluat până se obține un dreptunghi de 25 cm x 15 cm. Peste cocă se  adaugă jumătate din umplutură într-un strat uniform, lăsând un chenar de 1 cm pe margini. Se adaugă jumătate din amestecul de varză kale, jumătate din feliile de sfeclă roșie și toate feliile de ardei copți, astfel încât să avem straturi clar diferențiate. Apoi se adaugă restul de amestec rămas, stratul de sfeclă roșie și varză kale.
  5. Pe o altă bucată de hârtie de copt presărată cu puțină făină, se întinde aluatul rămas, într-un dreptunghi de 35 cm x 30 cm pe care îl așezăm deasupra aluatului de jos și umpluturii aranjate peste el, astfel încât să acoperim toată suprafața. Marginile aluatului se lipesc și se încrețesc cu degetul, apoi se taie tot ceea ce este in plus. Cu aluatul tăiat se poate decora. Se lasă la rece 30 de minute.
  6. Se încinge cuptorul la 200C/ventilator 180C/gaz 6. Se amestecă o lingură de zeama de năut amestecată cu puțin ulei și se folosește pentru a glazura întregul Wellington. Dăm la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când aluatul devine crocant și auriu.
  7. Pentru sos, se încălzește uleiul vegetal într-o tigaie mică și se călește ceapa șalotă timp de 5 minute până când se înmoaie. Se adaugă coniacul și boabele de piper roz și se adaugă 350 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute până se îngroașă ușor și se evapora alcoolul, apoi se amestecă cu crema de soia.
  8. Pentru servire se taie Wellington-ul în felii groase și se adaugă sos.

Tort de afine cu glazură de lămâie

Image

 

Ingrediente Pentru crema:

•         Iaurt   240ml

•         Afine 130g

•         Zahăr 1 lingură

 

Pentru blat:

•         Faină pentru prăjituri 280g

•         Sare ½  linguriță

•         Praf de copt 1 linguriță

•         Ulei de floarea soarelui sau de struguri 180ml 

•         Zahăr 280g

•         Extract de vanilie 2 lingurițe

•         Lapte 90 ml

•         Afine 170 g

 

Pentru glazura de lămâie:

•         Unt topit 115g

•         Crema de brânză 225g

•         Zahar pudră 400g

•         Extract de vanilie ½ lingura

•         Zeama de lămâie 2 linguri

•         Coaja de lămâie netratată 2 lingurițe

•         Lapte (opțional) 2 linguri

 

Mod de preparare:

  1. preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius
  2. ungeți cu unt 2 forme de copt cu diametrul de 20 cm și tapetați-le cu hârtie de copt
  3. într-un vas amestecați cu blenderul iaurtul cu zaharul și afinele până obțineți o crema omogenă
  4. pentru blat, amestecați într-un bol, faina, sarea și praful de copt
  5. separat, amestecați bine uleiul cu zahărul, apoi adăugați extractul de vanilie și crema obținută la punctul 3  
  6. introduceți peste acestea jumătate din cantitatea de amestec de la punctul 4, ingredientele uscate, amestecați; apoi adăugați laptele și amestecați, iar la sfârșit a doua jumătate din ingredientele uscate și amestecați până se formează aluatul pentru blatul de tort.
  7. Dați cele 170 g de afine prin faină și apoi le introduceți în aluat
  8. Împărțiți aluatul în două și îl puneți în cele două forme de copt pregătite 
  9. Coaceți 25 de minute în cuptorul preîncălzit. Verificați cu o scobitoare pe care o introduceți în mijlocul aluatului. Dacă aluatul este copt veți scoate scobitoarea curată din aluat. Dacă are cocă pe ea, înseamnă că aluatul mai trebuie lăsat la copt. 
  10. După ce scoatem blaturile din cuptor, se lasă la răcit.
  11. Pentru glazură, se amestecă bine untul cu crema de brânză într-un castron, până se omogenizează. Se adaugă treptat zaharul pudră și se amestecă bine. Se adaugă extractul de vanilie, coaja și zeama de lămâie și se amestecă. Se adaugă și laptele.    
  12. Tortul se asamblează dintr-un blat la baza, peste care se adaugă un strat de glazură, apoi se montează al doilea blat, care se învelește într-un alt strat de glazură și se ornează cu afine și flori comestibile.
  13. Intre blaturi, pe lângă glazura de lămâie se poate adăuga un strat de gem de afine.

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook