Influența sunetelor (mantrelor) asupra percepției culorilor (tattvas) II | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
tattvas

Influența sunetelor (mantrelor) asupra percepției culorilor (tattvas)

A doua parte citeşte prima parte aici 

La nivel subtil, această varietate lingvistică cu privire la un obiect, ridică nivelul de conștiință. Conștiința este cea care percepe prin intermediul minții ca instrument intern, care adună informațiile din lumea materială prin intermediul:

  • organelor de cunoaștere și percepție - simțuri (jnanendriyas)
  • organelor de acțiune (karmendriyas)
  • tanmatras (senzatii)

Deși acestea sunt comune tuturor, la nivel individual ele sunt condiționate de manas, de tendințele karmice. De aceea anumite persoane percep mai mult sau mai puțin ori au probleme de vedere, de auz, de miros, gust sau disfuncții ale percepției tactile. 

Echilibrarea și rafinarea acestor tattvas se face prin vibrația sunetului, prin mantre, rezultatul final fiind elevarea conștiinței și astfel, o percepție diferită asupra obiectului.

Practic, percepția este energia conștiinței proprii, care odată elevată schimbă și modul în care vedem și înțelegem lucrurile. 

Prin vibrația unor mantre specifice, cele mai multe revelate, se deschid anumite niveluri de conștiință, care automat schimbă aceste percepții.

Este ca atunci când intrăm într-o clădire foarte înaltă. De la parter sau de la etajele inferioare vedem aglomerația de afară, traficul intens, oamenii care se grăbesc, zgomotul străzii. Dacă urcăm la ultimele etaje, se schimbă perspectiva și toate zgomotele de jos încetează. De acolo privim cerul, soarele, acoperișurile caselor, etc. obiecte pe care nu le putem percepe sau le percepem diferit de la etajele inferioare.

În ceea ce privește percepția culorilor, pe măsură ce denumim o anumită nuanță a acestora, se modifica automat și percepția privitorului, care va identifica separat aceste nuanțe de acum încolo. Înainte de a fi denumite, percepția era limitată de cuvinte.

De exemplu, între verde deschis și verde închis avem o mulțime de nuanțe, care poartă diferite denumiri. Dacă noi, astăzi, identificăm o nuanță de verde care nu are nicio denumire și îi dăm un nume, ceilalți vor începe să o vadă distinct și să o identifice cu acel nume, pentru că este definită, poartă un nume. Deși ea era vizibilă și până acum, însă nu era identificată cu un nume, percepută.

Putem afirma că denumirea dată unui obiect schimbă percepția, pentru că obiectul este identificat separat.

În practicile ezoterice practica mantrelor ridică nivelul de conștiință al practicantului, crescându-i nivelul de percepție.

Este interesant faptul că în sanscrită, cuvântul rāga denumește atât culoarea, în special cea roșie, cât și o melodie, armonie, având un dublu înțeles, de sunet și culoare.

Mantrele sunt scrise în general în sanscrită și joacă un rol important în activarea centrelor de energie ale corpului uman. Fiind o limbă revelată, se spune că Shiva, însuși, a transmis oamenilor limba sanscrită, iar sunetele acesteia sunt cunoscute și sub numele de „Devas”. Cuvântul „Deva” are trei semnificații: Dumnezeu, protector (sau înger păzitor) și vibrație cosmică. Shiva i-a adus pe Deva pe pământ sub formă de litere și de aceea caracterele sanscrite sunt numite Devanāgarī, „cetățenii lui Dumnezeu”, iar prin repetarea constantă a mantrei, se spune că aspirantul dobândește virtuțile și puterile zeității care prezidează mantra.

Sanscrita nu este doar „vorbită”, este intonată și articulată într-un mod foarte  specific. În sanscrită există cincizeci și două de litere, același număr ca și nivelurile de conștiință (Lokas) care definesc Creația.

Deoarece aceste niveluri există și în interiorul nostru, limba sanscrită este o cheie pentru lumea noastră interioară. Prin practică constantă, atunci când suntem cufundați în japa și meditație, percepem prin literele și mantrele sanscrite corespunzătoare, tattvas-urile și calitățile asociate cu acestea.

Mantra funcționează în așa fel încât puterea spirituală conținută în vibrația cuvântului sau a cuvintelor este realizată în noi.

„Cum ne-am descurca fără cuvinte?

Dăruim și luăm prin cuvinte,

Vorbim, înțelegem și discernem prin cuvinte.

Indiferent unde mergem,

Nu putem scăpa de cuvinte.

Cuvintele ne unesc,

Cuvintele ne dau cunoașterea.

Prin cuvinte (Mantra) suntem eliberați.

Prin cuvinte, recunoaștem Divinul și iluzoriul.”

Bhajan de Srī Swamī Shivānanda din cartea „Lila Amrit”

Sursa: neurosciencenews.com, chakras.net

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook