5 asane care ne liniștesc mintea | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
asane care liniștesc mintea

 

Cinci asane pentru liniștirea minții

Yoga este recunoscută ca o formă holistică de vindecare, care integrează componentele fizice, mentale și spirituale ale unui individ, contribuie la îmbunătățirea sănătății, în special a bolilor generate de stres. Există numeroase studii care demonstrează efectele terapeutice ale practicii yoga în lupta continuă cu anxietatea, cu fricile, cu problemele conexe acestora și capacitatea sa de a crește calitatea vieții.  Practica regulată promovează forță, rezistență, flexibilitate la nivel fizic, un mai mare control de sine, stimulând manifestarea sentimentelor de prietenie și compasiune. Unul dintre obiectivele principale ale practicii yoga este liniștirea minții, ce are ca efecte crearea unei stări de bine, de relaxare, îmbunătățirea încrederii în forțele proprii și a eficientei, o atenție sporită, iritabilitate scăzută și o perspectivă optimistă asupra vieții.

Iată o propunere de asane care ne vor calma mintea.

1. Bandha Sarvangasana – postura podului

Image

 

Este o postură energizantă, care întinde ușor pieptul, umerii și abdomenul în timp ce contractă mușchii spatelui, fesele, coapsele și gleznele. Această asana poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate și a cifozei. Ajută la eliminarea stresului acumulat la nivelul coloanei vertebrale.   

Deoarece este o postură inversă, capul se află sub nivelul inimii, are ca beneficii îmbunătățirea circulației sanguine și limfatice, a flexibilității, a forței, a nivelului de energie și a încrederii în sine.

2. Balasana - postura copilului

Image

 

Asana foarte benefică pentru calmarea minții, ameliorarea oricărui tip de stres, stimulează sistemul limfatic și calmează sistemul nervos. Cei care suferă de insomnii o pot practica înainte de culcare.

Aceasta postură alungește coloana vertebrală, ameliorând durerile de spate.

3. Marjariasana – postura pisicii vezi postura aici Se realizează cu o îndoire ușoară a spatelui, care întinde coloana vertebrală, întinde partea din spate a trunchiului și eliberează tensiunile de la nivelul superior al spatelui și de la nivelul gâtului, stresul acumulat din cauza șederii prelungite în poziție șezândă.

Citește și: ce-este-mintea

4. Padahastasana – postura stând înainte vezi postura aici Foarte eficientă pentru întinderea coapselor, a șoldurilor și a mușchilor picioarelor, dar și a coloanei vertebrale, asana este foarte eficientă în combaterea oboselii, stresului și chiar a simptomelor depresiei ușoare.

5. Savasana – postura cadavrului vezi postura aici 

Este o postură care oferă relaxare profundă, odihnă corpului și minții. De obicei, face parte dintr-o secvență de asane, fiind practicată spre sfârșitul oricărei sesiuni de yoga. Din păcate, mulți practicanți au tendința de a sări peste această poziție din cauza lipsei de timp, considerând-o neimportantă.

Yoga ne oferă un mod atemporal și holistic de menținere a sănătății, de vindecare. Există o legătură incontestabilă între sănătatea fizică și cea mentală, între pacea interioară și bunăstarea pe care practica yoga ne-o poate aduce. Fluctuațiile minții sunt suspendate, iar noi, acționând conștient, avem o mai bună calitate a vieții și suferim mai puțin.  

Surse: healthshots.com, National Institute of Health – National Library of Medicine (ncbi.nlm.nih.gov)

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook