Interviu cu Roxana Bărbulescu - instructor de Yoga Skip to main content
Roxana-Bărbulescu

Roxana Bărbulescu a început practica Yoga în urmă cu 3 ani, din nevoia de a descoperi ce înseamnă o viață trăită în armonie după un ritm alert trăit în viața profesională printre evenimentele bucureștene. 

În acești ani a participat la mai multe cursuri de yoga și din dorința de a împărtăși din învățăturile primite a înființat comunitatea online și offline Peaceful Minds Tribe.

Mai multe despre Roxana în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.

Roxana, cum ai ajuns să practici yoga? Poți să ne spui câte ceva despre tine, relevant atât în plan personal cât și profesional în relație cu practica yoga?

Sunt instructor de Yoga certificat YTT500 de ore iar înainte am activat ca specialist în comunicare, în peisajul evenimentelor culturale bucureștene. Am colaborat cu o mulțime de oameni minunați, experiență care mi-a demonstrat cât de mult pot tura motoarele când mă implic cu tot sufletul în ceva.

Image
Roxana-Bărbulescu

Însă, după șase ani trăiți în ritm alert și pe principiul „dacă nu alegi, vei deveni o victimă a mediului tău”, mi-am propus să mă îndrept către lucruri care îmi hrănesc sufletul într-un mod autentic.

Călătoria mea spre Yoga a început acum 3 ani, din nevoia de a mă echilibra fizic și emoțional. Voiam să descopăr ce înseamnă o viață trăită în armonie și cum pot cultiva și păstra o stare de prezență și echilibru.

Ce reprezintă yoga pentru tine personal, Roxana? Ce efecte a avut practica yoga asupra ta? Yoga ți-a schimbat modul de viață?

Yoga este un mod de a-mi diminua fluctuațiile emoționale și mentale. Începutul anului 2020 m-a prins departe de casă, într-un loc tare drag mie, însă, cu multe schimbări în peisaj. Evitam stările prin care treceam, până într-o zi când m-am întrebat, totuși, ce pot face EU pentru MINE?

Image
Roxana-Bărbulescu

Răspunsul a venit intuitiv. Zile la rând îmi improvizam o saltea la cazarea din Bali și aveam întâlnire cu mine și cu Yoga. Toată insula era cuprinsă de liniște, studiourile închise, așa că online-ul mi-a fost de mare ajutor.

Am început să acord o șansă practicii, chiar dacă experiența nu scotea la iveală emoții usor de gestionat. Consider că am pornit atunci într-o călătorie de explorare a lumii interioare și, odată începută, nu mai vreau să mă întorc din ea.

În 2022, după 2 ani de practică online, m-am înscris la cursul de 200 de ore la Fitness Scandinavia, din dorința de a învăța să practic în siguranță, dar și de a da mai departe ce am experimentat pe pielea mea: e chiar fain să fii într-o relație pe bune cu tine și se reflectă în tot ceea ce faci.

De aici a apărut și ideea unei comunități on și offline: Peaceful Minds Tribe - o minte pașnică, liniștită, înseamnă o viață liniștită și asta experimentez pe pielea mea.

După câteva luni de predare, am simțit să aprofundez mai mult. Visam să mă întorc în Bali, unde am practicat prima data, așa că anul acesta mi-am îndeplinit dorința și am absolvit 300 de ore la House of Om.

Ce fel de yoga predai? De ce participă oamenii la cursurile tale?

Cele mai apropiate de sufletul meu sunt Hatha și Vinyasa Yoga.

Hatha îmi dezvoltă răbdarea, spiritul de observație și disciplina. Vinyasa îmi oferă spațiu de exprimare, este ca un dans care are respirația și mișcarea ca protagoniști, iar mintea este spectatorul care experimentează energia creată.

La clase îmi propun să aduc yoga în lumea modernă, care are nevoie de aplicabilitate. Pun accentul pe liniștirea minții prin meditații ghidate, tehnici de respirație și practica asanelor, cu focusuri diferite pentru corpul energetic și cel fizic.

Crezi că yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, dacă ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă?

Yoga reduce impulsivitatea, încurajează observarea propriei persoane, dezvoltă creativitatea. Pentru copii funcționează bine o abordare ludică și sigur ar fi o activitate benefică și îndrăgită de ei.

M-aș bucura să văd și cât mai multe companii care aduc yoga mai aproape de angajați. După ore întregi la birou, în care cea mai activă parte este mintea, practica aduce conștientizare asupra corpului.

Practici meditație? Ce rol are în practica ta?

Cred că momentele în liniște cu noi înșine sunt foarte importante și am învățat asta pe pielea mea. Sunt o fire sociabilă și mă încarc mult din exterior, însă, pulsul nostru real poate fi luat doar din interior. În cele 8 ramuri Yoga, etapa de dinainte de Meditație este Dharana, concentrarea, în care păstrezi mintea focalizată într-un singur punct și cred că acolo sunt.

Image
Roxana-Bărbulescu

L-am întrebat de curând pe un profesor cum pot să opresc fluxul gândurilor și mi-a răspuns că mintea nu poate fi oprită, dar ne putem concentra pe momentele de tăcere dintre gânduri. Pe măsură ce facem asta, stimulăm părțile creierului care nu gândesc, le antrenăm ca pe un mușchi. Apoi, acel sentiment de liniște și prezență se extinde, începe să ne transforme și apare iar și iar în absența gândirii.

Ce maestru/maeștri încerci să urmezi sau urmezi, sau te inspiră?

Simt multă recunoștință pentru toți profesorii care mi-au deschis orizonturile către Yoga, începând cu cei din online, care au fost primii mei ghizi, până la cei care m-au îndrumat de-a lungul cursurilor de Yoga Teacher Training. Dintre ei aș vrea să îi menționez pe Veronica Miona, prima mea profesoară live, Hitesh Bhatt, Rohit Rawat (Yogic Path) din Rishikesh, care a fost profesorul meu principal la ultimul curs, Unieng, Samten, Prateek, Maitreya Prema și Yogi Prem.

Roxana Bărbulescu – Tribe Guide @peaceful.minds.tribe

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook