Yoga pentru copii - Practică plină de magie sau doar un mit contemporan? | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
yoga copii

Când părintele observă comportamente neplăcute, aspecte de îmbunătățit la prichindelul său, trebuie să le ia ca pe semnale pentru sine însuși. Să își îndrepte atenția către sine si să cerceteze modul în care gândește, emoțiile pe care le nutrește, stilul în care își duce viața pentru că cel mic este voce acestui conglomerat. Copiii oglindesc cu uimire și curiozitate fiecare detaliu din jurul lor. În acest context apare întrebarea de ce ar avea copiii nevoie de yoga și meditație? Ei bine, yoga devine un far de lumină în călătoria magică de explorare a copilăriei, oferindu-le nu doar obiceiul și instrumentele de întoarcere permanentă către sine, ci și un cadru de dezvoltare holistică care să îi însoțească pe parcursul vieții.

Ce este yoga pentru copii?

Yoga pentru copii nu este altceva decât o adaptare a metodelor clasice de yoga la vârsta prichideilor - la nivelu lor de dezvoltare fizică, cognitivă și emoțională. Ea păstrează esența practicii veche de mii de ani, “de a ne dezlănțui adevăratul potențial” (Paramahansa Yogananda) și “de a atinge calmul minţii” (Bhagavad Gita), dar tehnicile sunt croite special pentru cei mici.

Care sunt beneficiile practicii?

Yoga îi ajută pe copii să-și înțeleagă și gestioneze emoțiile, anxietatea. Exercițiile de respirație și tehnicile de relaxare oferă suport copiilor în gestionarea gândurilor și a fricilor.

Yoga crește încrederea și stima de sine a copiilor. Perfecționarea unei asane (posturi fizice) sau îmbunătățirea echilibrului și flexibilității pot oferi celor mici un sentiment de forță și încredere personală.

Yoga învață disciplina și reduce impulsivitatea, hiperactivitatea și lipsa de atenție. Reduce comportamentele dificile, oferind cadrul prielnic copiilor să se exprime prin mișcare, dans, cântat. De asemenea, îi învață disciplina lucrând cu ”curățarea” și calmarea minții prin meditație și exercițiile de relaxare și respirație.

Citește și 4 Motive pentru care copilul tău ar trebui să practice yoga

Cum se desfășoară un atelier/clasă de yoga?

Clasele de yoga pentru copii au la bază jocul și joaca, dansul, muzica și poveștile, creativitatea și spontaneitate, lucruri pe care, în general, nu le întâlnim la cursurile pentru adulți. Copiii sunt co-creatorii acestora deci energia lor schițează cadrul de desfășurare.

În mod obișnuit, clasa începe într-o atmosferă liniștită prin ascultarea/vibrarea de sunete și exerciții de respirație, apoi devine dinamică prin execuția de posturi fizice și revine la calm prin meditație și relaxare.

Pe parcursul atelierelor se explorează:

  • Diferite tipuri de respirație (pranayama)
  • Dansul și muzica ca activare și conectare
  • Diverse posturi fizice (asane) și relația lor cu mediul natural (animale, plante)
  • Modalități de relaxare și meditație
  • Povești care să familiarizeze cu componentele sistemului Yoga și principalele valori yogine (compasiune, recunoștință).

Cum alegem cel mai potrivit curs pentru cei mici?

După vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului:

Verifică dacă atelierul este adaptat vârstei copilului tău și nivelului său de dezvoltare. Copiii mici pot beneficia de abordări mai ludice, în timp ce cei mai mari pot dori un atelier mai structurat.

Tipul de yoga practicat:

Află despre tipul de yoga care sta la baza atelierului. Hatha yoga este cea mai indicată pentru că ritmul e lent și atenția este permanent direcționată către interior. Un program echilibrat este esențial.

Conținut și valorile atelierului:

Verifică dacă atelierul integrează aspecte educaționale și dacă promovează valori esențiale (compasiune, recunoștință). Este important să fie un mediu prietenos, sigur și non-competitiv pentru a încuraja copiii să se simtă confortabil și liberi să exploreze.

Instructor calificat în yoga pentru Copii:

Asigură-te că instructorul are experiență și certificări în predarea yoga. Este important să fie familiarizat cu nevoile specifice ale diferitelor grupe de vârstă.

 

Articol conceput de YogiHood - Yoga & inner meditation for kids

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru mai mult conținut.

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook