11  Guru Sikh care au stabilit esența Sikhismului Skip to main content
Guru-Granth-Sahib

Sikhism-ul, deși una din cele mai tinere religii - există doar de aproape 550 de ani, este a patra religie în India și a cincea în lume, cu peste 25 de milioane de practicanți (sursă - wikipedia). Accentul vieții sikh este pus pe  stabilirea relației ferme cu Dumnezeu, respectând și meditând la numele Lui (Cuvântul - din religia creștină).

Sikhii respectă trei principii-practici de bază: se roagă și meditează la numele lui Dumnezeu (Cuvântul), îşi câștigă existența prin mijloace cinstite și practică SEVA (serviciu altruist față de umanitate, fără recompensă sau câștig personal, fiind un act de devoțiune față de Dumnezeu). Sikhismul respinge sistemele de castă și clasă și accentuează importanţa serviciului (voluntariat) către umanitate.

Cuvântul Sikh (pronunțat „sickh”) înseamnă „discipol” sau „învățat”. Religia sikh a fost fondată în nordul Indiei în secolul al XV-lea de Guru Nanak Dev Ji, fiind distinctă de islamism și hinduism. Sikhismul este monoteist și respectă egalitatea și unicitatea umanității.

Citește și: Sikhism – concepte de baza

Iată cei 11 Guru (10 guru umani și al 11-lea actualul guru) care ne-au oferit învățăturile frumoase ale sikhismului.

Image
guru-nanak

1. Guru Nanak

Primul dintre guru, despre care se spune că este fondatorul religiei, Guru Nanak s-a născut la 15 aprilie 1469 și data morții sale este 22 septembrie 1539. El a dat noua idee despre Dumnezeu, respingând Vedele și Scripturile hinduse. El a stabilit egalitatea pentru femei și a început, de asemenea, practica Langar.

2. Guru Angad

Al doilea Guru după Guru Nanak, Guru Angad s-a născut la 31 martie 1504 și a preluat Guru la 7 septembrie 1539. A încetat din viață la 29 martie 1552. A popularizat scriptul Gurumukhi și a înființat școli noi. El a răspândit și mai mult religia.

Verifică aici gama de Aromaterapie de pe YogasatShop

3. Guru Amar Das

Al treilea guru al sikhismului, Guru Amar Das s-a născut la 5 mai 1479, a devenit Guru la 26 martie 1552 și a murit la vârsta de 95 de ani, la 1 septembrie 1574. El a stabilit sistemul de misiuni religioase Manji și Piri pentru bărbați și, respectiv, pentru femei. El a adus o mulțime de reforme feministe, cum ar fi predicarea împotriva sistemelor Sati și Purdah, susținând recăsătorirea văduvelor. I-a cerut lui Akbar să interzică taxele percepute călătorilor non-musulmani în timp ce traversau Ganga și Yamuna.

4. Guru Ram Das

Guru Ram Das, al patrulea guru al sikhilor, s-a născut la 24 septembrie 1534, a devenit guru la 1 septembrie 1574. A încetat din viață la 1 septembrie 1581. El a compus cei patru Lawani (strofe) din Anand Karaj, un cod distinct al căsătoriei pentru sikhii separați de sistemul hindus Vedi tradițional și ortotox. De asemenea, el a pus bazele orașului Amritsar.

Citește și: Sawan Singh, un mare sfant si maestru spiritual

5. Guru Arjan

S-a născut la 15 aprilie 1563 și a murit la 30 mai 1606. A obținut Guru la 1 septembrie 1581. A fost torturat și executat la ordinul împăratului Mughal Jahangir și este primul martir al religiei sikh, cunoscut sub numele de Shaheedan-de- Sartaj.

6. Guru Har Gobind

Născut la 19 iunie 1595, al șaselea guru sikh, a obținut Guru la 25 mai 1606 și a murit la 28 februarie 1644. El a început practica creării războinicilor sfinți ai armatei sikh.

7. Guru Har Rai

Al 7-lea Guru Sikh, Guru Har Rai s-a născut la 16 ianuarie 1630 și a murit la 6 octombrie 1661. A devenit Guru Sikh la 3 martie 1644. A continuat să lupte împotriva atrocităților islamului și a fost chiar torturat de Aurangzeb, care a dat vina pe sikhism, deoarece este anti-islamic.

Image
Guru-Har-Krishan

8. Guru Har Krishan

Cel mai tânăr guru, a avut și cea mai scurtă viață, de aproape 8 ani. Guru Har Krishan, s-a născut la 7 iulie 1656, a preluat guru la 6 octombrie 1661 și a murit la 30 martie 1664. A murit din cauza variolei pe care a contractat-o ​​în timp ce trata oamenii bolnavi.

9. Guru Tegh Bahadur

Penultimul Guru uman, Guru Tegh Bahadur s-a născut la 1 aprilie 1621 și a murit la 11 noiembrie 1675. El a atins Guru la 20 martie 1665. Guru Tegh Bahadur s-a împotrivit convertirii panditilor hinduși din Kashmir în musulmani și, prin urmare, a fost torturat și executat de Aurengzeb.

Image
Guru-Gobind-Singh

10. Guru Gobind Singh

Născut la 22 decembrie 1666 Guru Gobind Singh, ultimul Guru al Sikhismului a devenit Guru la 11 noiembrie 1675, la vârsta de 9 ani și a încetat din viață la 7 octombrie 1708. Deoarece era ultimul Guru Sikh în formă umană, el a transmis Guru sikhilor către Guru Granth Sahib, textul sfânt al sikhilor. De asemenea, a fost agresat de un împărat mogol Wazir Khan și a murit datorită vătămărilor.

11. Guru Granth Sahib

Textul sfânt al sikhilor, Guru Granth Sahib este prezentul și viitorul Guru pentru eternitate.

Sursă - Wikipedia

Namaste!

 www.YogasatShop.ro - Sursa ta de inspirație în practică  

Comenteaza cu Facebook