Ardha Matsyendrasana - a noua asană de bază din Hatha Yoga Skip to main content
femeie-Ardha-Matsyendrasana

Ardha Matsyendrasana este o postură de răsucire așezată,  a noua asană dintre cele 12 de bază din Hatha yoga. Numele pentru această asana este derivat din sanscrită, ardha, care înseamnă „jumătate”; matsya,  „pește”; indra „rege”; și asana „postură”.

Se crede că practica regulată a Ardha Matsyendrasana ajută la amânarea semnelor îmbătrânirii. Postura crește, de asemenea, flexibilitatea coloanei vertebrale, susține sănătatea coloanei vertebrale, tonifică organele abdominale, îmbunătățește digestia, reduce grăsimea abdominală, susține funcția glandelor suprarenale și ajută la detoxifiere.

Ardha matsyendrasana stimulează chakra manipura (plexului solar), care guvernează stima de sine, voința și autodisciplina. Practicarea acestei asana crește puterea kundalini și aduce o perspectivă pozitivă și echilibrată.

Este considerată asana șamanilor. Aceștia practicau prima partea a zilei, de la răsărit până la amiază, pe partea stângă și a doua partea a zilei, de la amiază la apus, pe partea dreaptă. Prin această practică șamani dezvoltau anumite Siddhi, precum înțelegerea clară a trecutului și vedere în viitor. 

Citește și: Puterile oculte in practica Yoga – cele 25 de puteri Siddhi.

Cum se execută Ardha Matsyendrasana:

Începe așezat pe covor cu ambele picioare întinse în fața (dandasana). Îndoaie genunchiul drept și așează piciorul spre exteriorul piciorului stâng. Îndoaie genunchiul stâng și așează piciorul lângă șoldul opus.

Citește și: Asane pentru sănătatea coloanei vertebrale

Așează mâna dreaptă pe sol (sau pe o cărămidă) în spatele șoldurilor. Inspiră pentru a ridica brațul stâng sus, expiră pentru a răsuci spre dreapta și agăță cotul stâng în afara coapsei drepte.

! Important. Nu lăsa greutatea în palma de pe sol, aceasta are rol de mudră.

Ține timp de 5 respirații, apoi eliberează. Stai în savasana pentru câteva respirații apoi repetă pe cealaltă parte.

Image
femeie-Ardha-Matsyendrasana

Beneficii Ardha Matsyendrasana:

Îți întinde șoldurile, umerii și gâtul.

Stimulează zona abdominală și poate ajuta digestia.

Ameliorează durerile de spate și tensiunea.

Îmbunătățește conștientizarea posturală și corporală

Îmbunătățește postura și contracarează efectele șederii pe scaun

Întărește mușchii spatelui.

Vezi aici colecția de accesorii YogasatShop.ro

Contraindicații:

Ardha Matsyendrasana ar trebui evitată în timpul sarcinii, datorită răsucirii abdomenului. Dacă ai o leziune a coloanei vertebrale sau intervenții chirurgicale abdominale, cerebrale sau cardiace este de evitat această asană.

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de practica asana. Vă ajută corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și să îți netezească articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspiratie in practica

Comenteaza cu Facebook