Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini. Partea II. Skip to main content
Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini. Partea II.

Termenul bandha se refera la contractia anumitor muschi, care sunt folositi in conjunctie cu suspensia respiratiei pentru a redirectiona fluxul de prana catre corpurile fizic si subtil, in timpul practicii asanelor si tehnicii pranayama. Toate bandas au scopul ultim de a trezi energia Kundalini si de a deschide glandele pituitara si pineala. Sunt instrumente yoghine foarte puternice, care trebuie invatate corect si practicate cu grija.

CITESTE Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini. Partea I.

Uddiyana Bandha

Uddiyana Bandha

Cuvantul sanscrit Uddiyana provine din radacina “ut” si “di”, care inseamna a zbura in sus. Cand Uddiyana Bandha este deprinsa la perfectie, prana urca prin Sushumna nadi, analul central al coloanei vertebrale, catre creier.

Uddiyana Bandha se practica retragand muschii abdominali in interior, catre coloana, tinand respiratia (apnee) dupa expirare. Plamanii se golesc complet. Tinandu-se gura si narile inchise, se inspira, dar fara a permite aerului sa intre, astfel incat abdomenul este impins in interior si in sus, in cavitatea toracica, printr-un fel de aspirare interna.

Cand faci asta, diafragma si segmentul muscular dintre cavitatea toracica si abdomen se ridica, iar muschii abdominali sunt trasi inapoi. Daca te apleci inainte si iti pui mama pe cvadricepsi sau pe genunchi, poti face acest exercitiu cu usurinta. Aceasta este Uddiyana Bandha completa, prima etapa a Nauli Kriya.

In timpul practicarii, intervine o creare de vacuum care influenteaza abdomentul inferior, mediu si superior. Aceasta actiune maseaza si detoxifica organele interne si obliga Kundalini sa urce cu putere. Uddiyana Bandha este mama Nauli Kriya (in care contractia muschilor abdominali este rotita viguros in jurul abdomenului).

CITESTE Ştiinţa confirmă existenţa meridianelor ENERGETICE

Uddiyana Bandha se face in combinatie cu o singura asana: Adho Mukha Svanasana. Se mai foloseste in timpul tehnicilor pranayama. In timp ce stai in Adho Mukha Svanasana, miscarea Uddiyana Bandha incepe din zona de sub pubis si acopera fiecare muschi din regiunea abdominala. Diafragma este foarte mult implicata. De fapt, diafragma este singura responsabila de actiunea de aspirare in interior. Deci, daca diafragma nu este folosita, atunci poti sti cu siguranta ca Uddiyana Bandha nu este realizata.

Atat Mula Bandha, cat si Uddiyana Bandha trebuie sa fie declansate si conectate de muschiul pubococcigien ca prana sa inceapa miscarea in sus. Vei sti cand Mula si Uddiyana Bandha sunt realizate atunci cand vei simti gadilaturi, intepaturi sau senzatii de caldura de-a lungul coloanei vertebrale sau in creier.

Jalandhara Bandha 

Jalandhara Bandha

Jalandhara Bandha (inchiderea barbiei) se executa aducand barbia inainte si in jos, catre piept, cat de mult poti. Daca gatul este suficient de flexibil, practicantul va putea sa-si preseze barbia in punctul in care se unesc clavicullele. Aceasta Bandha se foloseste numai in combinatie cu Adho Mukha Svanasana sau in timpul tehnicilor de pranayama.

Jalandhara Bandha poate sa impinga Shakti (puterea interioara) din ida si pingala nadis (canalele subtile de energie ale lunii si ale soarelui, care se desfasoara de-a lungul coloanei vertebrale) pana in centrul coloanei.

Jala, prima parte a cuvantului Jalandhara, inseamna retea. Se refera la reteaua de nadis care se conecteaza la nivelul gatului. Aceasta Bandha mai este folosita pentru a evita ca Shakti sa se ridice de-a lungul coloanei prea puternic si sa intre in cap prea brutal.

 Prana colectata in coloana de aceasta Bandha castiga treptat putere si este redirectionata catre centrul coloanei (Sushumna), unde stimuleaza Citrini nadi (nadi al iluminarii). Acolo o eliberam, in cele din urma, pe masura ce iesim din Bandha in timpul expiratiei, iar puterea Kundalini ajunge la creier. Prin aceasta practica, prana se ridica dinspre baza coloanei catre varful capului, prin nadi-ul central, Sushumna.

Sethu Bandha

Sethu Bandha se face aducand simultan barbia in fata si capul spre spate. Aceasta Bandha se practica impreuna cu toate posturile de flexare a spatelui sau in care capul se ridica in timpul trecerii dintr-o asana in alta.

Sethu Bandha este o inchidere foarte puternica si trebuie invatata corect. Mai ales cand se combina cu retentia inspiratiei, in multe cazuri va surprinde practicantul cu o putere coplesitoare, care il poate ameti. De aceea, este foarte important ca practicantul sa fie pregatit mental pentru aceasta posibilitate.

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook