Contraindicatiile in yoga, in functie de afectiunile de care suferi Skip to main content
Contraindicatiile in yoga, in functie de afectiunile de care suferi

Yoga are o multime de beneficii pentru sanatatea ta fizica, mentala si emotionala, insa in unele situatii pot exista contraindicatii.

Este ideal sa practici yoga sub indrumarea unui instructor cu experienta, mai ales la inceputul practicii, pentru a afla ce e bine sa faci, dar si ce greseli trebuie sa eviti pentru a preveni accidentarile sau eventualele probleme ce pot aparea. De asemenea, exista o serie de afectiuni de care trebuie sa tii cont atunci cand practici yoga. Anunta-ti instructorul daca exista probleme de sanatate intrucat va sti sa iti spuna ce posturi sunt benefice in cazul tau, precum si ce posturi trebuie evitate sau facute cu prudenta.

Osteoporoza: trebuie evitate asanele care presupun aplecarea catre fata intrucat pot aparea fracturi la nivelul coloanei vertebrale.

Hernia de disc: atat posturile care necesita aplecare catre fata, cat si cele care necesita aplecare catre spate pot cauza probleme persoanelor care sufera de hernie de disc. Totodata, aceste posturi sunt benefice pentru coloana, sporind mobilitatea acesteia. Asadar, pentru a nu iti pune sanatatea in pericol, trebuie sa executi asanele cu precautie, alaturi de un instructor, si sa te opresti imediat ce simti durere. Daca observi ca durerea apare la aplecarile catre fata, le vei evita, iar daca observi prezenta durerii la asanele care necesita aplecare catre spate, le vei evita pe acestea.

Stenoza spinala cervicala: ingustarea coloanei vertebrale pune presiune pe maduva osoasa asa ca aplecarile catre spate trebuie evitate in aceasta situatie, pentru a nu agrava situatia. Un procent de 5% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune se pot bucura de efecte pozitive in urma acestor asane.

Probleme cu gatul sau spatele: aceste persoane trebuie sa evite statul in cap.

Glaucom: si persoanele care sufera de glaucom ar trebui sa evite statul in cap intrucat aceasta postura mareste tensiunea oculara.

Persoanele cu operatii la sold: este complet interzis pentru acestea sa practice asanele care presupun rasucirea coloanei vertabrale, precum Matsyendrasana.

Scleroza multipla: trebuie evitata Bikram Yoga, adica yoga practicata la temperaturi ridicate. Acest tip de yoga poate inrautati simptomele bolii.

Astm: posturile care restrictioneaza respiratia sunt contraindicate pentru bolnavii de astm. Este vorba despre posturile precum: plugul, postura barcii (Paripurna Navasana) sau Paschimottanasana.

Sarcina: in timpul sarcinii, femeile nu trebuie sa faca nicio asana care sa puna presiune pe abdomen. Printre acestea se afla: Balasana (postura copilului), cobra, Savasana, statul in cap, lumanarea.

 

*In cadrul festivalului YogaSat vei afla mai multe despre contraindicatiile yoga in functie de starea ta de sanatate. Vino si tu la Fundata in perioada 18-24 iunie. Rezerva-ti un loc aici

Comenteaza cu Facebook