Primii Buddha care au pus bazele religiei budiste – a doua parte Skip to main content
Primii Buddha care au pus bazele religiei budiste – a doua parte

Dzogchen sau „Marea Perfecțiune”este cea mai înaltă învățătură a lui Padmasambhava. Este starea naturală, primordială sau condiția naturală. Practica ne ajută să dizolvăm atașarea ego-ului nostru de această lume, să ne contopim cu mintea noastră, unde orice este posibil și totul se poate naște perfect, fără a ieși din sfera liniștii profunde.

Potrivit literaturii, Dzogchen este calea cea mai înaltă și ultima către iluminare, care spune că natura supremă a tuturor ființelor este pură, atotcuprinzătoare, iar claritatea primordială, atemporală apare în mod natural. Ea nu are o formă proprie și totuși este capabilă să perceapă, să experimenteze, să reflecte sau să exprime orice formă, fără a fi afectată.

Analogia dată de maeștrii Dzogchen este că natura noastră este ca o oglindă în care aceasta se reflectă cu deplină deschidere, nefiind afectată de reflexii. Poate fi comparată cu o minge de cristal care capătă culoarea materialului pe care este așezată fără ca acesta să o modifice.   

În Buddhism exista 4 forme, kaya: ​​dharmakaya, sambhogakaya, nirmanakaya și svabhavikakaya, fiecare reprezentând etape succesive ce conduc la realizarea naturii realității, ultima fiind, realizarea adevărului suprem în întregimea sa.

Guru Rinpoche la nivelul Dharmakaya

La nivelul dharmakaya, Guru Rinpoche este cunoscut ca Buddha Primordial Samantabhadra. Inseparabil de Buddha Shakyamuni și de toate ființele pe deplin iluminate, aparițiile sale nu sunt niciodată înșelătoare. El este adevărata noastră natură, cunoscută și sub numele de „înțelepciunea primordială atotcuprinzătoare”, deoarece pătrunde neîncetat fiecare obiect exterior și interior. Pe deplin trezită, această mare liniște și pace interioară este complet liberă de toate condiționările.

Guru Rinpoche la nivelul Sambhogakaya

Dharmakaya emană continuu cinci înțelepciuni în fiecare direcție. Acestea apar ca cei Cinci Buddha Dhyani, sau familiile de buddha mânioși, semi furioși și pașnici. Toți acești buddha sunt manifestări ale lui Guru Padmasambhava în forma sambhogakaya, emanând lumini ale înțelepciunii pentru a elibera toate ființele din cele șase tărâmuri.

Guru Rinpoche la nivelul Nirmanakaya

Diferitele emanații ale lui Guru Rinpoche apar în fiecare dintre cele șase tărâmuri, precum și în fiecare direcție din acele tărâmuri, pentru a învăța ființele, în funcție de capacitățile lor și pentru a le conduce treptat pe toate către iluminare.

Există o sută de milioane de emanații nirmanakaya ale Guru Padmasambhava care ajută ființele din tot universul. Guru Rinpoche poate avea orice formă, în orice plan al conștiinței. El nu se limitează la o apariție într-un fel anume.

În sensul lumesc, activitățile lui Guru Padmasambhava sunt numite „miraculoase”, dar din punctul de vedere al realității absolute, nu sunt fenomene neobișnuite. Ele reprezintă activitatea naturală, spontană a adevăratei naturi. Din perspectiva unei ființe care a realizat natura realității, activitățile noastre curente, zilnice, sunt oarecum ciudate și nenaturale.

Când Guru Padmasambhava a apărut pe acest pământ, el a venit ca ființă umană, pentru a ne dizolva atașamentul față de concepțiile dualiste și pentru a ne distruge fixațiile minții noastre. Dacă încercăm să comparăm situațiile și capacitățile noastre cu cele ale ființelor iluminate, ne vom confrunta cu unele dificultăți. Acțiunile noastre se bazează pe idei dualiste și tipare mentale, în timp ce activitățile lor apar spontan din marea pace a adevăratei naturi, fiind non duale.  Pentru cei care activăm în sfera dualității este foarte greu să înțelegem ce înseamnă non dualitatea.

Există multe povești care explică cum s-a născut Guru Padmasambhava. Unii spun că a apărut instantaneu pe vârful Muntelui Malaya din Sri Lanka. Alte învățături spun că s-a născut din pântecele mamei sale. Dar majoritatea relatărilor se referă la o naștere miraculoasă, explicând că el a apărut spontan în centrul unui lotus. Aceste povești nu sunt contradictorii, deoarece ființele înalt realizate au o înțelegere perfectă și pot face orice. Totul este flexibil și orice este posibil. Ființele iluminate se pot manifesta oricum doresc sau au nevoie.

Buddha Shakyamuni spunea că există lumii infinite care conțin un număr infinit de ființe. Prin urmare, există și nenumărate emanații ale ființelor iluminate pentru a ajuta la trezirea acestor ființe.

Există alte treizeci și șase de lumi care sunt aproape de cea în care suntem noi și fiecare are o emanație diferită a lui Guru Padmasambhava

Lumea noastră este împărțită în șase tărâmuri: (1) zei, (2) asura - demoni, (3) oameni, (4) animale, (5) fantome flămânde și (6) ființe ale iadului.

Citește aici prima parte

Pentru a ajuta la eliberarea tuturor ființelor, există un Buddha special, precum și opt emanații ale lui Guru Padmasambhava, în fiecare dintre aceste tărâmuri.

Adică, există opt emanații ale lui Guru Padmasambhava în tărâmul zeilor, opt în tărâmul demonilor și așa mai departe. Fiecare emanație afișează calități unice în relație cu ființele care trebuie ajutate.

În lumea umană, Guru Padmasambhava a afișat 108 activități. Acestea sunt rezumate în cele douăzeci de emanații ale sale și sunt cel mai ușor de înțeles ca fiind cele opt manifestări ale lui Guru Padmasambhava.

Surse: britannica.com, padmasambhava.org, khanacademy.org
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook