Semnificatia simbolistica a Trimurti – trinitatea hindusa Skip to main content
Semnificatia simbolistica a Trimurti – trinitatea hindusa

Trimurti este trinitatea hindusa. In hinduism, Dumnezeu este perceput ca fiind unul si toti, cunoscutul si necunoscutul, cel cu calitati si cel fara de calitati. Totodata, Dumnezeu este cerul, spatiul, apa, aerul, focul, soarele, luna, constiinta, respiratia si chiar si vidul. El este atat subiectul cat si obiectul, permanent si transcendent, sacrificat si sacrificator, creator si creat.

Potrivit unor scoli filozofice hinduse, creatia ii apartine lui Prakriti (naturii), in timp ce Dumnezeu este un martor care nu se implica in procesul de creatie. Exista cateva scoli filozofie hinduse care considera, pe de alta parte, ca Prakriti este dependent de Dumnezeu si ca actioneaza in functie de voia Sa.

Hinduismul prezinta un Univers complex, alcatuit din mai multe planuri ale constiintei - iata ce semnificatie simbolistica are Trimurti.

Trimurti – trinitatea hindusa

In varful piramidei hinduse se afla Brahma (creatorul) si alaturi de el Vishnu (mentinatorul) si Shiva (distrugatorul).

Brahma este prezentat in scrierile vedice ca fiind aspectul fizic al creatiei. In Vede, Brahma este considerat tatal zeilor, al oamenilor si al demonilor. Acesta este unul dintre membrii trinitatii, insa nu trebuie confundat cu Brahman, adica cu Spiritul Cosmic Suprem.

Vishnu este considerat mentinatorul, pastratorul. Acesta mentine ordinea si este responsabil pentru dharma – scopul vietii. In scrierile hinduse, Vishnu este prezentat ca fiind un zeu al iubirii si compasiunii, care apleaca urechea la rugaciunile oamenilor. Acesta s-a reincarnat periodic pentru a restaura ordinea pe pamant si pentru a distruge raul.

Shiva este distrugatorul sau cel care se ocupa cu transformarea. El este cel care controleaza trupul si respiratiile. Tot el este si cel care poate elibera spiritual oamenii, daca acestia merita eliberarea. La finalul fiecarui ciclu, Shiva distruge lumea si pe el insusi. Shiva este o forta benefica, distrugerea fiind considerata necesara in hinduism.

Din punct de vedere simbolic, cele trei zeitati pot fi interpretate in mai multe moduri. Acestea exista in noi manifestandu-se sub forma de constiinta, energie, intentie, gand, emotie si calitati, dar se regasesc si in lumea care ne inconjoara. Intreg Universul este creat si sustinut de aceasta trinitate.

Din punct de vedere individual, Brahma poate fi considerat mintea si egoul, Vishnu inteligenta, iar Shiva trupul. Brahma este forta mentala a unei persoane, Vishnu este forta spirituala iar Shiva este forta fizica.

In orice actiune pe care o deprindem, Brahma este intentia, Vishnu motivatia si Shiva perseverenta.

In ciclul vietii, Brahma reprezinta nasterea, Vishnu viata iar Shiva moartea. Brahma este copilaria, Vishnu maturitatea, iar Shiva este varsta a treia. Batranetea este reprezentata de Isvara.

In ceea ce priveste organismul, Brahma este vorbirea, Vishnu este inima iar Shiva este respiratia.

Din punct de vedere mental, Brahma este gandul sau ideea, Vishnu este motivatia, iar Shiva este emotia sau senzatia.

Din punct de vedere al miscarii, Brahma este miscarea inainte, Vishnu este echilibrul, iar Shiva miscarea inapoi.

In spatiul cosmic Brahma este cerul, Vishnu este soarele, iar Shiva este luna. Brahma este soarele dimineata, Vishnu este lumina zilei, iar Shiva amurgul. Brahma este primavara, Vishnu este vara iar Shiva este toamna si iarna.

Ca si cale, Brahma este calea actiunii altruiste (karma yoga), Vishnu calea intelepciunii (jnana yoga), iar Shiva calea renuntarii (sanyasa yoga).

Comenteaza cu Facebook