Ce este sankalpa: semnificatie si rol Skip to main content
Ce este sankalpa: semnificatie si rol

Nidra yoga, denumita si yoga somnului constient ori somnul yoghin, induce o stare totala de relaxare a corpului si a mintii.

La inceputul unei sesiuni de nidra, instructorul indeamna yoghinii sa isi stabileasca o afirmatie pozitiva cu o semnificatie aparte pentru ei. Aceasta afirmatie este o sankalpa (n.r. cuvant sanscrit) si se repeta de 3 ori la inceputul sesiunii.

Sankapla nu trebuie repetata numai inainte de sesiunea de nidra yoga, ci poate fi repetata zilnic, inainte de orice practica, inainte de meditatie sau, pur si simplu, dimineata la trezire. Scopul acestei sankalpa este de a ne ajuta sa ne cream viata pe care dorim sa o traim. Sankalpa are rolul de a transforma individul fizic, mental, emotional si spiritual. Atunci cand mintea este linistita si repetam sankalpa, aceasta se imprima in subconstient. Samanta acesteia este apoi plantata in suflet si, la momentul potrivit, sankalpa se va infaptui.

“Kalpa” inseamna promisiune, in timp ce “san” semnifica validare. Sankalpa este, deci, o promisiune pe care nu avem voie sa o incalcam, este o declaratie a credintelor noastre si calea pe care trebuie sa o urmam. Sankapla este intotdeauna o afirmatie pozitiva si trebuie repetata cu tot sufletul, nu ca pe o poezie pe care o recitam fara sa gandim cele spuse.

Exista doua tipuri de sankalpa:

  • O afirmatie despre un lucru care se petrece deja, cu scopul de a intari acel fapt. Spre exemplu: “Sunt impacat cu mine insumi” sau “Sunt vindecat”.
  • O intentie, un tel catre care tindem. Spre exemplu: “Imi activez potentialul spiritual”.

 

 

*Hatha Yoga SEVA organizeaza, in perioada 27 ianuarie 2018 – 11 februarie 2018, un retreat la Marari Beach, o plaja paradisiaca din sudul Indiei. De asemenea, se vor vizita locuri cu o incarcatura spirituala aparte precum comunitatea spiritual-religioasa Auroville, dar si ashramul renumitului Sadhguru. Mai multe informatii aici.

Comenteaza cu Facebook