Cu cat este mai mare ego-ul, cu atat omul are mai multe de ascuns Skip to main content
Cu cat este mai mare ego-ul, cu atat omul are mai multe de ascuns

“De ce te rogi? Ca sa-l faci pe Dumnezeu sa se razgandeasca? E ca si cum El n-ar sti ce este bine pentru tine. Daca trebuie sa te rogi, El nu este Dumnezeu, daca trebuie sa-i sugerezi tu ce sa faca. Daca El stie tot, tot ce a planuit este perfect. Ca sa intelegi legea karmei nu este nevoie de Dumnezeu. Nu poti sa plantezi rosii si sa te astepti sa culegi mango.”

“Existenta nu este pedeapsa. Karma e predestinata, dar nu de catre altcineva, ci doar de tine insuti. Principiile de baza, valorile pe care se bazeaza viata sunt la fel pentru toti. Nu-i face altuia ce tie nu-ti place.”

Astfel a continuat Swamiji sa ne destanuiasca, razand, in ce consta importanta invataturii si a cunoasterii. Va prezint partea a doua a rezumatului Yoga Psychology Seminar, un eveniment unic, care a avut loc in luna aprilie, in Bucuresti. Swamiji a venit special, din India, pentru cei care s-au alaturat in cadrul acestei experiente de neuitat.

CITESTE PRIMA PARTE: VAIRAGYA SI DETASAREA MATURA DE CIRCUMSTANTELE VIETII SI DE SUFERINTA

Swamiji defineste compromisul astfel: “De ce sa spun adevarul daca lumea minte?” El ne indeamna sa alegem un stil de viata dharmic, pentru a sadi semintele unui viitor plin de bucurie si pentru a ne pune  corpul si mintea in slujba caii eliberarii. “Orice situatie determina trei alegeri: sa faci ce este corect, sa nu faci ce este corect, sa faci ce este gresit.” “Traieste astfel incat sa nu ai regrete.” “Cand actiunea iti este condusa de un principiu, acel principiu te protejeaza. Dharma protejata te protejeaza.”

CITESTE DHARMA, CALEA DE A NU MAI SUFERI SI DE A EVOLUA SPIRITUAL

Un om nu poate fi cu adevarat bun, decat daca bunatatea (Sattva) se manifesta pe deplin in toate cele trei niveluri de constiinta (constient, subconstient si inconstient). Un astfel de om nu si-ar putea imagina niciun pic de violenta sau rautate nici macar atunci cand doarme si viseaza.

Daca bunatatea omului se manifesta doar la nivel constient, dar in adancul sau inca exista samanta rautatii, atunci Sattva nu se manifesta deplin si acel om doar se preface a fi bun. Un astfel de om nu este constient de faptul ca pune Sattva in slujba Rajas. In prezenta unui om care manifesta ahimsa (non-violenta) la toate cele trei niveluri, nici macar animalele care isi sunt dusmani naturali nu se feresc si nu se ataca, iar leul si caprioara beau alaturi din aceeasi apa.

Cu cat este mai mare ego-ul, cu atat omul are mai multe de ascuns. “E o diferenta intre imaginea de sine si sine.” “Nicio imagine nu poate exista fara gand. Fara gand nu e imagine, nu e material.” “Nu mai incerca sa demonstrezi nimic nimanui, nici macar tie”, recomanda Swamiji. “Nu lasa urme, la fel ca pasarile in zbor.” “Nu te grabi, pentru ca chiar si in aceasta lume moderna, unui copil tot noua luni ii sunt necesare spre a se naste.” “Viteza incetineste” Citandu-l pe maestrul sau, Swamiji ne asigura ca: “Orice sfant are un trecut si orice pacatos are un viitor.”

Va urma...

Livia Bonarov


Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

 

Comenteaza cu Facebook