De ce trebuie sa ii accepti pe cei din jur asa cum sunt Skip to main content
De ce trebuie sa ii accepti pe cei din jur asa cum sunt si cum poti face asta

Neplacerile si suferinta se nasc din incapacitatea de a accepta anumite situatii in care suntem pusi. Uneori, ne este greu sa acceptam o persoana asa cum este, iar asta ne poate crea mari probleme, mai ales daca persoana respectiva ne este apropiata – ruda, prieten al unui apropiat ori coleg de serviciu sau partener de afaceri.

Nu atitudinea si comportamentul celui cu care avem o problema ne consuma timpul si energia, ci dorinta de a-l schimba sau de a-l face sa recunoasca ca procedeaza gresit. Ideal ar fi insa sa ne impacam cu situatia in care ne aflam si sa acceptam persoana cu care nu rezonam exact asa cum este. Odata ce intelegem ca schimbarea acelei persoane nu ne priveste, lucrurile vor deveni brusc mai simple.

Citeste: CATE TIPURI DE ASCULTARE EXISTA SI CUM POTI DEVENI UN ASCULTATOR MAI BUN

Acceptarea nu inseamna sa fii dispus sa permiti abuzul, ci sa renunti la dorinta de a modifica lucrurile.

Acceptarea celor din jur asa cum sunt ne poate ajuta in mai multe sensuri:

  • Imbunatatirea comunicarii cu cei cu care nu suntem pe aceeasi lungime de unda
  • Eliberarea de gandurile negative
  • Conservarea energiei si a timpului pe care altfel le-am pierde enervandu-ne sau lamentandu-ne

Cum poti accepta persoanele din jur asa cum sunt, chiar daca nu iti place deloc comportamentul acestora

Recunoaste-ti propriile temeri si invinge-le – atunci cand nu agreezi comportamentul cuiva, ies la iveala propriile temeri cu privire la anumite situatii. Identifica-ti temerile cu privire la relatia deficitara pe care o ai cu cineva si infrunta-le.

Citeste: CONTACTUL VIZUAL, CEA MAI PUTERNICĂ FORMĂ DE LIMBAJ NON-VERBAL

Calmeaza-ti furia – furia ne face sa fim irationali si ne impiedica, de asemenea, sa ii acceptam pe cei cu care nu rezonam. Resentimentele sunt emotii negative, care nu aduc nimic bun nici celui care le simte, nici celui asupra carora sunt orientate. “Resentimentul este similar momentului in care bei otrava si astepti sa moara persoana de langa tine” – Carrie Fischer, scenarist.

Cauta binele din cel pe care iti este greu sa il accepti asa cum este – in general, atunci cand respingem o persoana, o facem pentru ca nu reusim sa gasim nimic bun in aceasta. Incearca sa cauti farama de bine din cel de langa tine si iti va fi mai usor sa il accepti asa cum este.

Nu lua lucrurile personal – este esential sa intelegi ca persoana cu care nu rezonezi nu se comporta intr-un anumit fel pentru a iti face tie rau, ci se comporta asta pentru ca este in natura ei comportamentul respectiv. Cu totii avem lectii de invatat in aceasta viata, insa fiecare dintre noi le primeste la momentul potrivit.

 

Comenteaza cu Facebook