Medicina ayurvedică: 5 trucuri pentru o digestie mai bună Skip to main content
Medicina ayurvedică: 5 trucuri pentru o digestie mai bună

Medicina ayurvedică ne oferă o mulțime de ponturi pentru a îmbunătăți diverse aspecte. De această dată, îți voi prezenta 5 trucuri specifice medicinei ayurvedice, care stimulează digestia, prevenind și tratând problemele de la nivelul aparatului digestiv.

Menține “focul digestiv” aprins

Potrivit medicinei ayurvedice, “agni” este cel responsabil cu digestia. În traducere, “agni” înseamnă focul digestiv, și face referire la descompunerea alimentelor și la procesul de asimilare al nutrienților.

Pentru a avea o digestie fără probleme, agni trebuie menținut aprins toată ziua. Un foc digestiv lent va crea indigestii, senzația de lipsă de energie,dar și dureri de cap. Agni este stimulat de consumul de apă fierbinte sau de ceai de ghimbir pe parcursul întregii zile. Mănâncă mai puțin, alege alimente mai ușoare și fă mișcare – astfel, focul digestiv nu se va stinge.

Mănâncă fiind conștient

Mănâncă la aceleași ore și întotdeauna într-un mediu relaxat, care sa îți permită să te concentrezi asupra preparatelor pe care le mănânci. Mănâncă încet, fii prezent, bucură-te de ceea ce ai în farfurie și digestia va fi facilitata. Așa cum nu poți practica asane cu telefonul în mână sau la ureche, nu ar trebui nici să mănânci cu telefonul în față.

Oferă-i timp organismului pentru digestie

Organismul are nevoie de 3-4 ore pentru a digera ceea ce mâncăm la o masă, iar în acest timp nu ar trebui să mai consumăm nimic altceva în afară de apă și ceaiuri. Ideal ar fi să consumăm 3 mese pe zi, cu pauze de 3-4 ore între ele.

Fă-ți un scop din a incorpora cele 6 gusturi în alimentația zilnică

În ayurveda, gusturile sunt precum o hartă care te conduce către o alimentație sănătoasă. Așadar, incorporarea celor 6 gusturi (dulce, acru, sărat, picant, amar și astringent)  în dieta zilnică este esențială. Alimentele cu gust amar sunt cele care lipsesc, de regulă, din alimentația noastră așa că încearcă să le acorzi o atenție sportită. Rucola, aloe și ceaiul negru sunt câteva exemple de alimente cu gust amar.

Folosește condimente și ierburi aromatice din belșug

Condimentează-ți mâncarea pentru că ierburile aromatice și condimentele stimulează digestia. Ghimbirul, usturoiul, turmericul, scorțișoara și piperul cayenne sunt doar câteva exemple de alimente care mențin focul digestiv aprins. Mai mult decât atât, condimentele și plantele aromatice întăresc și sistemul imunitar.

Comenteaza cu Facebook