Puterile oculte în practica Yoga Skip to main content
yoghin-levitatie

Patanjali, în Yoga Sutra spune că dacă stai liniștit, ești atent la minte și practici acest lucru cu sârguință, atunci vei câștiga puteri supranormale. Aceste capacități avansate, cunoscute sub numele de siddhis, nu sunt considerate magice; sunt capacități obișnuite pe care le avem cu toți, însă pentru că de cele mai multe ori suntem distrați, nu le putem accesa în mod fiabil.

Înțeleptul Patanjali ne spune, de asemenea, că aceste siddhi pot fi atinse prin inhalarea anumitor substanțe, prin contemplarea simbolurilor sacre, repetarea mantrelor, practici ascetice sau printr-o naștere fortuită.

Citește și: Rezonanta Schumann influenteaza ADN-ul si determina transformari radicale pentru omenire

În tradiția yoghină, puterile dobândite prin utilizarea mantrelor, amuletelor sau drogurilor nu sunt neapărat privite cu respect și nu sunt considerate a fi permanente. Singurele siddhis permanente sunt cele câștigate prin devoțiunea în practica meditativă - bhakti. Promisiunea acestor superputeri siddhi nu are nimic de-a face cu credința religioasă, cu intervenția divină sau cu miracolele supranaturale.

Image

În înțelepciunea yoghină sunt descrie multe variante ale siddhi-urilor. Printre acestea regăsim telepatia, clarviziune (obținerea de informații despre obiecte îndepărtate sau ascunse dincolo de atingerea simțurilor obișnuite); precogniția (clarviziunea prin timp) și telechinestezia (influența directă a materiei prin puterea minții). Pentru o mare majoritate a oamenilor, aceste abilități se manifestă spontan și sporadic, fără a fi manifestate conștient și susținut pe o perioadă mai lungă de timp.

Siddhi-urile mai avansate includ invizibilitate, levitație și super-viteza, super-auz, super-vedere, abilități adesea asociate cu super-eroii din benzile desenate. Toate aceste abilități sunt, de asemenea, descrise într-o formă sau alta în șamanism și în învățăturile mistice ale religiilor. De fapt, majoritatea culturilor de-a lungul istoriei au dat de la sine înțeles că superputerile sunt reale, deși rare, iar sondajele de astăzi continuă să arate că majoritatea populației lumii încă crede cu tărie în una sau mai multe dintre aceste capacități.

Image

Atingerea Siddhi-urilor

Yoga Sutra oferă o clasificare a puterilor mentale supra-normale și modalitățile prin care se pot obține. Astăzi am putea clasifica majoritatea siddhi-urilor ca fenomene psihice sau psi. Altele ar putea fi numite mijloace extrem de precise de a controla relația minte-corp.

Samyama: Focus extraordinar al minții

Patanjali scrie că siddhi-urile sunt obținute după stăpânirea Dharana și Dhyana, și atingerea Samadhi. „Stăpânirea” în acest context înseamnă a deține o stare meditativă extrem de concentrată, neclintită, profund absorbită.

Citește și: 8 ramuri din yoga

În funcție de natura obiectului care este absorbit în timpul samyama, se spune că apar diferite siddhis. Acest lucru nu se datorează descântecelor magice, ci este o consecință firească a contopirii cu obiectul focalizării. De exemplu, dacă cineva se concentrează pe o altă persoană, în samyama devine cealaltă persoană. Siddhi-ul care apare este ceea ce am numi telepatie.

Telepatia apare nu pentru că ideile, emoțiile, gândurile sunt transmise din mintea altei persoane către a ta, ci pentru că, în samyama mintea ta străpunge iluzia separării. În stările profunde ale minții domnește realitatea holistică. Nu mai sunteți doi oameni, ci unul și același.

În samyama se poate concentra asupra proceselor de timp, schimbare și transformare. Siddhi-ul care apare este percepția simultană a trecutului, prezentului și viitorului. Ideea că prezentul conține trecutul este o cunoaștere comună și anume memoria. Ideea că prezentul este influențat și de viitor poate părea ciudată, dar acest concept cvasi-teleologic este acceptat și în fizica. De exemplu, teoria cuantică acceptă ideea că prezentul este constrâns atât de trecut, cât și de viitor, iar Yakir Aharonov, care a fost distins cu Medalia Națională a Științei din SUA în 2010, fiind considerat unul dintre principalii teoreticieni cuantici ai lumii, a adus dovezi experimentale care susțin această teorie.

Va urma!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook