Recomandari ayurveda pentru tratarea arsurilor accidentale Skip to main content
ayurveda-unt-flori

Este vorba despre arsurile accidentale, nu cele foarte profunde. Iată ce puteți să faceți imediat ce s-a produs arsura:

• Dacă arsura este superficială – nu există tendința de formare a flictenelor (bășicuțelor) – se spală zona cu apă caldă și apoi se unge cu unt clarifiat.

• Dacă arsura este mai profundă – cu formare de flictene – se spală zona cu apă rece, se îndepărtează lichidul dinăuntrul flictenelor, se spală apoi cu apă caldă și se îndepărtează stratul de piele care formează flictenele. Dacă acesta nu poate fi îndepărtat din prima încercare, se fac alternativ spălături cu apă rece și caldă până la îndepărtare, după care se aplică unt clarifiat.

Citește și: Echinocțiul de toamnă – O invitație către interior

Se știe că și după îndepărtarea sursei de căldură, arsura va continua să se extindă în straturile profunde ale pielii. De aceea, Ayurveda recomandă ungerea zonei cu unt clarifiat. Acesta formează o peliculă ce va împiedica pătrunderea oxigenului și implicit extinderea arsurii. Întrucât, de fiecare dată, stratul de unt clarifiat aplicat este absorbit de către țesuturi, procedura va trebui repetată de cel puțin 6-8 ori în prima zi, apoi, în următoarele zile, din ce în ce mai rar.

O vindecare rapidă și fără cicatrici poate fi posibilă aplicând pe zona afectată miere și, eventual, argilă roșie. Acestea vor fi aplicate doar după ce pielea începe să se refacă, în urma acțiunii regeneratoare a untului clarifiat, și nu imediat după producerea arsurii.

Image
Bol-miere-ayurveda

Untul clarifiat este un remediu care nu trebuie să vă lipsească din casă, mai ales în situații de necesitate. Ideal ar fi să aveți o cantitate mai mare, suficientă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Untul clarifiat, dacă este preparat corect, nu se strică; proprietățile sale curative se amplifică odată cu trecerea timpului. În condiții optime de umiditate și temperatură, el poate fi păstrat chiar și zeci de ani. În arsuri, cel mai recomandat este untul clarifiat procesat cu lemn-dulce sau limpezit cu apă. În lipsa lor, este bun și untul clarifiat simplu.

Unt clarifiat simplu

Mod de preparare: Se pune o bucată de unt, de preferat unt de casă, obținut din lapte nepasteurizat, într-un vas la foc mic. Untul se va lichefia, va începe să spumeze, apoi va deveni clar, astfel încât fundul vasului devine vizibil. În acest moment vasul se ia de pe foc. Lăsat la temperatura camerei, untul clarifiat redevine solid.

Unt clarifiat procesat cu lemn-dulce

Mod de preparare: 1 parte pulbere de lemn-dulce se amestecă cu 8 părți de apă și se lasă la foc mic până când apa scade la un sfert. Se filtrează, iar apa rămasă se amestecă cu 8 părți unt clarifiat și se pune din nou la foc mic până când apa se evaporă în întregime. Pentru păstrarea lui pe o perioadă mai mare de timp, asigurați-vă că la sfârșitul procesării apa s-a evaporat integral. Se păstrează într-un loc uscat și răcoros, pentru a nu se forma condens. Nu este necesar să fie păstrat în frigider.

Citește și: Lista alimentelor sattvice, care purifica trupul, mintea si intaresc imunitatea

Untul clarifiat limpezit cu apă

Mod de preparare: după obținerea untului clarifiat din unt de casă, cât timp acesta este încă lichid, se adaugă apă de izvor sau apă plată (un sfert din cantitatea untului clarifiat). Se lasă așa până când untul clarifiat se solidifică, iar apa se ridică deasupra. Când solidificarea este completă, apa se aruncă, untul clarifiat se pune pe foc mic pentru a se lichefia, se adaugă din nou apă și se repetă întreaga operațiune. Tot acest proces va fi reluat de șapte ori. În final, se pune untul clarifiat pe foc mic pentru a se evapora toată apa.

Angelica Mitrea

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe despre acest domeniu fascinant, te invit să citești cartea mea Sănătate prin Știința Vieții - Ayurveda sau să participi la cursul meu de Ayurveda.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook