Echinocțiul de toamnă – O invitație către interior Skip to main content
toamna-luna-soare-abstract

Unul dintre principalele motive pentru care ne simțim obosiți și dezechilibrați este că ne-am desincronizat cu ciclurile naturale ale pământului. Pentru a rămâne în armonie, este nevoie să ne reconectăm atât cu lumea fizică cât și cea spirituală.     

Dacă ne gândim la respirația planetei, putem privi echinocțiul de toamnă ca pe ciclul inspirației sau puraka. Inspirația reprezintă curentul descendent, conducerea pranei către planurile materiale, spre pământ. Ceea ce am “expirat” în timpul verii este acum reintegrat. Începe sezonul proviziilor, al culegerii roadelor acțiunilor noastre din primăvară și vară, atât în plan fizic, cât și subtil. Plantele renunță și ea la vegetație ca urmare a zilelor mai scurte și temperaturilor mai scăzute, la fel cum anotimpurile interioare ne invită la renunțare și la încetinirea ritmului și la practici de regenerare. 

Image

Echinocțiul de toamnă este asemenea unui salt cosmic în întuneric. Nopțile devin mai lungi, zilele mai întunecate, așa că este bine să nu opunem rezistență chemării sinelui către interior. Este un moment prielnic de meditație și odihnă. Este timpul să ne punem întrebări dificile și să ascultăm atent răspunsul din interior.

22 septembrie – zi încărcată energetic

Echinocțiul este acel moment din an în care ziua devine egală cu noaptea, iar din punct de vedere energetic, ziua este una ideală pentru a reface echilibrul interior. În 1831, cercetătorul britanic Michael Faraday constata într-un experiment, că orice schimbare a unui câmp magnetic va produce un curent electric corespondent. La fel, un circuit închis de electricitate va genera în jurul său un câmp magnetic. Cu alte cuvinte, energia este deja creată de evenimentul echinocțiului, depinde doar de practica personală felul în care vom reuși să ne creăm realitatea și propriul câmp magnetic în această toamnă.

În Kundalini yoga se vorbește adesea despre cum sincronizarea noastră cu câmpul electromagnetic al Pământului are efecte directe asupra echilibrului, stării mentale, magnetismului personal sau asupra succesului.

Citește: Energia Kundalini – benefică sau, mai degrabă, periculoasă?

Iată câteva modalități la îndemână pentru a te resincroniza:

Găsește-ți propriul ritm. Totul are un ritm, un puls. Corpul tău, jobul, partenerul, relația, totul merge conform unui ritm propriu și poate deveni problematic atunci când se pierde ritmicitatea. Majoritatea practicanților culturilor antice încă își încep ziua cu respirație și mișcare ritmică. Doar de curând a devenit o “modă” să ieși din casă fără să fi meditat.

Așa că, pentru a beneficia de energia toamnei, poți face dimineața 3 serii de câte un minut de Kapalbhati și o repetare de Surya Namaskar pe ambele părți. În aproximativ 30 minute ar trebui să îți termini deja practica fizică și să fii energizat și resincronizat.

Atenție! Dacă nu ai practicat până acum Kapalbhati, e bine să apelezi la cineva cu experiență care să te învețe, altfel rămâi la practicarea respirației abdominale.

Citește: Kapalbhati Pranayama, tehnica yoga preventiva impotriva coronavirus

Practică meditația zilnică. Ideal ar fi să incluzi practica meditativă tot dimineața, dar dacă timpul nu îți permite, asigură-te că îi aloci minimum 30 minute seara, chiar și înainte de culcare. Ideal ar fi să îți setezi aceeași oră în fiecare zi pentru practica meditativă. Asta îți va da disciplină și va da ritmicitate minții. Totodată, fii cu băgare de seamă la felul în care respiri. În timpul zilei verifică-ți din când în când ritmul respirației și ai grijă să respiri abdominal și să îți păstrezi inspirația egală cu expirația. Poți să numeri mental până la cinci pe inspir și până la cinci pe expir, până când se reglează ritmul. Și acest lucru îi va da o ritmicitate minții și sistemului nervos.

Image

Găsește-ți puterea în mantre. Mantrele au o energie uriașă, pe scurt ne ajută să creăm noi patternuri mentale, mai sănătoase și mai aproape de Adevăr. Poți folosi una dintre mantrele cu care ești obișnuit deja și căreia îi cunoști efectele, sau poți începe cu practica simplă dar foarte eficientă a mantrei Sat Nam din Kundalini Yoga.

Stai într-o poziție de meditație sau în șezut pe un scaun, cu spatele drept, ochii închiși atenția în centrul frunții. Inspiră adânc, iar pe expirație vibrează mantra Sat Nam. “SAT” se pronunță lung, de 6 ori mai lung decât “NAM”. E mult mai simplu dacă vizualizezi pe fiecare expirație cum conduci sunetul “Sat” prin primele 6 chakre, de la baza coloanei și până în centrul frunții, iar “Nam” îl conduci direct în creștetul capului și lași sunetul să urce spre infinit.

Namaste!

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook