Asane pentru sănătatea sistemului Endocrin. 7 Chakre și 7 glande endocrine. Skip to main content
femeie-setubandasana

Primele 3 chakre inferioare - muladhara, svadhisthana și manipulura - sunt considerate chakrele  fizice, ce țin de materie. Acestea sunt responsabile pentru imaginea de sine, de identitatea fizică și emoțională și de relația cu lumea fizică. Cele trei chakre inferioare se conectează, prin chakra inimii, la cele trei superioare, acestea fiind considerate centrele spirituale .

Citește seria de articole dedicate sistemului endocrin:

Asane pentru sănătatea Gonadelor

Glandele Suprarenale

Pancreasul

Glanda Timus

Glanda tiroidă și paratiroidele

Glanda Pineală

Glanda Pituitară

Hipotalamus

7 Chakre și 7 Glande Endocrine – Prima Parte.

Important! Înaintea practicării oricărei asane sunt necesare exerciții de încălzire.

Asanele pot ajuta la ameliorarea simptomelor însă nu este deajuns. Respectarea celor 2 ramuri Yoga este esența care conduce pe drumul vindecării.

Image
femeie-matsyasana

Cea de a patra chakra -  Anahata – chakra inimii.

Chakra inimii este axa sistemului chakrelor. Așa cum abdomenul reprezintă centrul gravității pentru corpul fizic, inima se află în centrul corpului luminos. Glanda timus este reglată de chakra inimii. Timusul este responsabil de imunitatea celulară. El este unul dintre principalii jucători în cadrul sistemului imunitar, foarte important în dezvoltarea celulelor limfocite B și T, „celulele ucigașe" ale corpului.

Denumirea sanscrită pentru chakra inimii este anahata, care înseamnă „nelimitat". Se referă la faptul că ne eliberăm de aspectele materiale ale succesului. Banii, mașinile, faima și averea încetează să mai fie unități de măsura ale împlinirii. Libertatea, bucuria și pace statornică devin însemnele unei persoane concentrate pe centrul inimii.

Chakra inimii se concentrează asupra iubirii de Creaţie. Pentru a experimenta iubirea altruistă, trebuie să moară ceea ce am fost noi în trecut. Totuși, ca să experimentăm iubirea chakrei inimii, este suficient să ne predăm în fată iubirii - să facem ca iubirea să devină dintr-un sentiment, practică și meditație. 

Asana recomandată pentru chakra inimii: Matsyasana

Image
femeie-sarvangasana

Cea de a cincea chakra - Vishudda – chakra gâtului

Chakra a cincea este localizată în dreptul gâtului și influențează glanda tiroidă, reglatorul metabolismului, adică al ritmului în care combustibilul este ars în organism, afectează greutatea corporală și aprovizionarea cu vitamine. Denumirea sanscrită a acestei chakre este vishuda, care înseamnă „puritate".

Chakra a cincea este centrul nostru parapsihic, responsabil de clarviziune, clar-audiție, psihometrie și abilitatea de a comunica fără cuvinte. De asemenea, dă glas trăirilor inimii. Ea exprimă iubirea, bunătatea și iertarea noastră.

De aceea, cu cât devenim mai conștienți de resursele noastre psihologice și spirituale, cu atât această chakră devine mai puternică. Ne descoperim vocea adevărată.

Asana recomandata pentru Vishudda: Sarvangasana

Image
femeie-halasana

Chakra a șasea - Ajna , al treilea ochi

Aceasta este centrul intuiției, intelectului si rațiunii. Cunoscuta si sub denumirea de al treilea ochi, include la nivel mai subtil, abilitatea de a „vedea” dincolo de aparente, clarviziunea.

Ajna este asociată cu sistemul nervos autonom / glanda pituitară. Este centrul puterii

psihice, energiilor spirituale, intuiției superioare și luminii.

In această chakra ajungem să cunoaștem că suntem inseparabili de Dumnezeu. Exprimăm Divinul din noi și vedem Divinul din ceilalți.

îți dai seama că ești o ființă eternă, care locuiește un corp temporal. Trecem dincolo de trup și minte, însă, cu toate acestea, le primim pe ambele în câmpul conștientei noastre. Pe măsură ce analizăm mintea, putem păși în stări trans-personale. Urmăm mintea cu multă curiozitate, dar fără să fim absorbiți de ea. Îndoiala dispare, atunci când treci dincolo de minte, iar dorința și dorul încetează să mai fie forte determinante. Intrăm pe tărâmurile cunoașterii, care pot fi experimentate, dar nu și povestite. Asta nu pentru că aceste tărâmuri se află dincolo de domeniul cuvintelor, ci mai degrabă pentru că nu există nimic altceva decât experiențe

Asana recomandată pentru Vishudda: Halasana

Image
femeie-chakrasana

Chakra a 7a - Sahasrara , chakra coroana.

Ultima din cele șapte chakre principale, Sahasrara mai este denumita si lotusul cu o mie de petale. Reprezintă legătura cu Divinitatea, centrul de primire a Grației Divine, a energiei cosmice/prana/chi.

Chakra coroanei este asociată cu sistemul glanda pineală. Glanda pineală este un ceas biologic și este extrem de sensibilă la activitatea solară a Soarelui, precum și la fazele Lunii.

Chakra coroană, situată în vârful capului, este portalul nostru către Ceruri, în același fel în care prima chakră este portalul către Pământ. Fire luminoase pornesc din acest centru și ajung până la stele și până la destinele noastre. Pământul ne protejează și ne hrănește cu forță sa vitală, iar Cerul ne propulsează spre propria devenire.

în sanscrită, numele acestei chakre este sahasrara, care înseamnă „spațiu gol". Persoanele care au dobândit darurile pe care le oferă acest centru, nu mai au nevoie de formă fizică. Fiind capabile să călătorească prin spațiu și timp, ele sunt una cu Cerul și Pământul.

Asana recomandată pentru Sahasrara – Chakrasana.

Namaste!

! Dacă sunteți începător, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

 

Comenteaza cu Facebook