Glanda Pituitară Skip to main content
femeie-asana

Glanda pituitară sau hipofiza este un mic organ în forma unui bob de mazăre, situată la baza creierului, în spatele pinealei, Ajna Chackra. Ea este atașată de hipotalamus prin intermediul unei structuri numite „tijă pituitară”. În ciuda dimensiunilor ei mici, această glandă are un rol foarte important în organism.

Hipofiza are funcții multiple și o mare influență asupra celorlalte glande endocrine, în special a glandelor sexuale și a tiroidei. Prin controlul secreției hormonale a celorlalte glande endocrine, hipofiza influențează creșterea organismului, aspectul fizic, metabolismul general și energetic, funcțiile sexuale, ovulația, lactația, funcțiile digestive, starea psihică, etc. Astfel, se poate afirma că hipofiza este glanda care controlează echilibrul hormonal.

Citește seria de articole dedicate sistemului endocrin:

Asane pentru sănătatea Gonadelor

Glandele Suprarenale

Pancreasul

Glanda Timus

Glanda tiroidă și paratiroidele

Glanda Pineală

Glanda pituitară este cea mai importantă glandă endocrină din corpul uman: hormonii secretați din ea, de fapt, stimulează activitatea altor glande endocrine, esențiale pentru desfășurarea diverselor activități ale corpului. Produsul secretor al celorlalte glande endocrine exercită, la rândul lor, o acțiune inhibitoare asupra producției de hormoni din hipofiză, dând naștere unui echilibru normal.

Prin practica yoga, atât a asanelor, cât și pranayama și meditație se poate activa și se poate menține o sănătate optimă a Glandei Pituitare.

Iată 4 asane care ajută la activarea glandei pituitare.

Important! Înaintea practicării oricărei asane sunt necesare exerciții de încălzire.

Asanele pot ajuta la ameliorarea simptomelor însă nu este deajuns. Respectarea celor 2 ramuri Yoga este esența care conduce pe drumul vindecării.

Image
femeie-trikonasana

Trikonasana

Image
femeie-Chakrasana

Chakrasana

Image
femeie-sarvangasana

Sarvangasana

Citește și: Cum să îți protejezi gâtul atunci când stai în Sarvangasana

Image

Pincha Mayurasana

! Dacă sunteți începător, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook