Asane pentru sănătatea sistemului endocrin. Glanda tiroidă și paratiroidele Skip to main content
femeie-asana

Majoritatea persoanelor sunt familiarizate cu glanda tiroidă și rolul acesteia, însă nu multă lume cunoaște informații despre micile formațiuni cu care se învecinează tiroida, adică glandele paratiroide.

Acestea se mai numesc corpusculi epiteliali, fiind în număr de patru, câte două perechi. Glandele sunt situate inferior şi superior pe fața postero-laterala a lobilor tiroidieni, purtând niște denumiri în funcție de locul pe care îl ocupă: paratiroidele superioare (craniale) și paratiroidele inferioare (caudale).

În ciuda faptului că paratiroidele sunt cele mai mici glande din corpul nostru, cântărind doar 130 mg, prezența acestora este indispensabilă vieții. Ele îndeplinesc un rol vital în metabolizarea calciului și a fosforului în corp. Mai concret, acestea acționează asupra cantității de calciu aflată în oase și în sânge, cantitate pe care o controlează, putând să o echilibreze în vederea unei bune funcționări a sistemului nervos și a mușchilor. Glandele secretă un hormon – parathormon sau PTH – care are un rol în metabolismul fosfocalcic.

Dacă paratiroidele nu produc destui hormoni, pot apărea spasme musculare severe (tetanie). (Calciul influențează funcționarea mușchilor și a nervilor, metabolismului și coagularea normală a sângelui, dar și somnul).

Glanda tiroida se afla la baza gâtului, de ambele parți ale traheei și are forma unui fluture. Ea reglează parțial metabolismul și produce hormonul tiroidian după ce primește semnale chimice de la glanda pituitară. Având influență asupra metabolismului, afectează și nivelul nostru de energie. În plus, influențează greutatea corpului, dezvoltarea normala a creierului, a mușchilor și a oaselor, funcționarea altor glande endocrine și organe ale corpului, activitatea sistemului nervos, funcționarea aparatului reproducător și a glandei suprarenale, concentrația zahărului din sânge.

Citește și: Asane pentru sănătatea Gonadelor

Asane pentru sănătatea Glandelor Suprarenale

Asane pentru sănătatea Pancreasului

Asane pentru sănătatea Glandei Timus

În zona tiroidei și paratiroidelor se regăsește cea de a 5 chakră, Visuddha. Energia acestei chakre vă permite să căutați cunoștințe adevărate, dincolo de limitările de timp și spațiu, dincolo de condiționarea culturală și familială.

Principala provocare pentru a cincea chakră este îndoiala și gândirea negativă.

„Calea Chakrei gâtului” este calea de creativitate inspirată, de căutare și de împărtășire a adevărului.

A cincea chakră este legată direct de integritatea personală. Când îți câștigi și îți verifici cunoștințele prin meditație și experiență directă, atunci îndoiala și negativitatea sunt eliminate.

Ca centru de comunicare, nu doar că vă permite să exprimați cine sunteți, dar vă permite să ascultați profund și pe celălalt. O persoană cu chakra Visuddha deschisă este un bun ascultător, ea permite unei alte persoane să aibă experiența de a fi auzită și ascultată - una dintre cele mai profunde nevoi umane.

Important! Înaintea practicării oricărei asane sunt necesare exerciții de încălzire.

Asanele pot ajuta la ameliorarea simptomelor însă nu este deajuns. Respectarea celor 2 ramuri Yoga este esența care conduce pe drumul vindecării.

Iată 5 asane benefice pentru sănătatea Gladei Tiroide și Paratiroidelor:

Image
Matsyasana

Matsyasana

Ajută la întinderea regiunii gâtului înapoi, acest lucru stimulează glandele tiroidiene / paratiroide situate în gâtul inferior. Deoarece crește presiunea în abdomen, în special în jurul pancreasului, este foarte eficient pentru tratarea diabetului.

Image
Dhanurasana

Dhanurasana

Funcționează pozitiv asupra glandelor tiroidiene și paratiroide și a proceselor conexe. Impactează pozitiv glanda timusului, revigorând sistemul imunitar.

Image
 Setu Bandhasana

 Setu Bandhasana

Această asană este eficentă pentru tiroidă, în special pentru hipotiroidism. Întinde gâtul și îmbunătățește circulația sângelui în glanda tiroidă. Setu Bandhnasana este eficientă și pentru tratarea astmului, reducerea durerilor de cap și întărirea mușchilor. Femeile însărcinate în stadiul final ar trebui să evite această asană.

Image
Sasangasana

Sasangasana

Eliberează tensiunea din zona gâtului, a umerilor și a spatelui. Ajută la buna funcționare a paratiroidelor și tiroidei. Este de folos în caz de depresie, insomnie, dureri de cap, diabet și afecțiuni respiratorii

Image
Sarvangasana

Sarvangasana

Ajută la menținerea sistemului endocrin. Această asană exercită presiune asupra glandei tiroide. Glanda tiroidă primește cea mai mare cantitate de sânge. Sarvangasana ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și la eliberarea secreție stagnante. Fluidizează circulația sângelui în zona gâtului și ajută la alimentarea tiroidei și inversarea hipotiroidismului.

! Dacă sunteți începător, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

 

Comenteaza cu Facebook