Hipotalamus Skip to main content
femeie-asana

Hipotalamusul este o subdiviziune a diencefalului ce cântărește aproximativ 4 g, constituind mai putin de 1% din masa totala a creierului. În ciuda dimensiunilor reduse, hipotalamusul este centrul a numeroase și variate funcții importante asociate cu supraviețuirea organismului, precum și cu perpetuarea speciei.

Funcțiile hipotalamusului.

Termoreglare

Termoreglarea este procesul care permite menținerea temperaturii corpului în limite normale. În cazul unei temperaturi ridicate a corpului, hipotalamusul răspunde printr-un comportament termoregulator de pierdere a căldurii (transpirație sau vasodilatație). Dacă organismul trebuie să se încălzească, hipotalamusul poate determina comportamentul de producere a căldurii (vasoconstricție, termogeneză - producția de căldură din mușchi, creier sau alte organe, inclusiv glanda tiroidă).

Reglarea aportului alimentar

Hipotalamusul controlează pofta de mâncare și aportul alimentar.

Reglarea conținutului de apă din corp

Controlul apei în organismul viu este asigurat de hipotalamus prin secreția de hormon antidiuretic (ADH)

Controlul endocrin

Hormoni eliberați de hipotalamus sunt implicați în procesul de creștere, în reproducere, în metabolismul organismului și, de asemenea, pot asigura homeostazia corpului.

Reproducere

Hormonii eliberați de hipotalamus și hipofiză acționează asupra gonadelor determinând producția de estrogen și testosteron.

Ritmul circadian

Acesta reprezintă ceasul endogen al unui organism care este implicat în bunăstarea organismului datorită păstrării în limite normale a funcțiilor majore.

Cu alte cuvinte, hipotalamusul deține un rol important în menținerea homeostaziei, o stare de constanță a mediului intern (echilibru fiziologic), răspunzând atât la stimulare neurala cât si non-neurala

Citește întreaga serie de articole dedicate sistemului endocrin:

Asane pentru sănătatea Gonadelor

Glandele Suprarenale

Pancreasul

Glanda Timus

Glanda tiroidă și paratiroidele

Glanda Pineală

Glanda pituitară

Prin practica yoga, atât a asanelor, cât și pranayama și meditație se poate activa și se poate menține o sănătate optimă a Hipotalamusului.

Iată 3 asane care ajută la activarea glandei pituitare.

Important! Înaintea practicării oricărei asane sunt necesare exerciții de încălzire.

Asanele pot ajuta la ameliorarea simptomelor însă nu este deajuns. Respectarea celor 2 ramuri Yoga este esența care conduce pe drumul vindecării.

Image

Dhanurasana

Image
femeie - Ustrasana

Ustrasana

Image
femeie-Uttanasana

Uttanasana

! Dacă sunteți începător, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

Pe 7 Septembrie 2020 se deschide Școala de Toamnă Hatha Yoga Seva. Mai multe informații poți găsi aici, iar pentru înscrieri trimite-ți un mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook