Asane pentru sănătatea sistemului endocrin. 7 chakre și 7 glande endocrine Skip to main content
floare-abstract-culori

Chakrele constituie „organele” corpului nostru de lumina. Cuvântul chakra înseamnă „roată" în sanscrită. Chakrele sunt discuri rotitoare ce asigura 'alimentarea' cu lumina (energie cosmica) a corpului nostru. Cu cât chakrele sunt mai „curate” și mai deschise, cu atât corpul fizic va fi mai energizat și va  funcționa mai bine. Chakrele sunt o conductă directă către rețeaua neuronală și endocrină umană.

Traumele și pierderile din viața noastră lasă în urmă reziduuri ce pot împiedică funcționarea optimă a chakrelor. Procesul prin care apare un blocaj al chakrei, este analog unui motor ale cărui pistoane sunt blocate în mocirlă. Chakrele se înfundă și încep să se învârtească alene, astfel încât nu mai avem energie și devenim ușor iritabili sau deprimați, în cele din urmă, ele se închid, iar sistemul nostru imunitar cedează.

Legătura dintre chakre și glande subliniază natura holistică a sănătății și demonstrează că trebuie să menținem un echilibru în activitățile emoționale și mentale, precum și în dieta și mișcare, întrucât toate sunt profund corelate.

Hormonii produși de glandele noastre endocrine conțin informațiile pe care noi le transmitem prin gândurile și emoțiile noastre și, de asemenea, informațiile ancestrale și karmice ale vieților precedente.

Image

Cele 7 chakre și sistemul endocrin.

Prima chakra - numita Muladhara - sau chakra „rădăcină”.

Prima chakra reprezintă baza sănătății emoționale și mentale. Ea controlează voința de a supraviețui, instinctul de conservare, apartenența la grup și identitatea de grup (familială), starea de siguranță lăuntrică, încrederea în sine la nivel fizic, dorința de acumulări materiale, profesia aleasă, sentimentul de stabilitate.

Adevăr sacru: Toate sunt una.

Poziție: la baza coloanei vertebrale, între anus și sex.

Organe deservite: Baza coloanei vertebrale, picioare, oase, rect, sistemul imunitar.

Dezechilibrul primei chakre se manifestă prin sentimentul de lipsă. Înclinația de a mânca prea mult, de a strânge bani sau obiecte, sunt expresii negative ale instinctului de supraviețuire. Simțim că nu avem niciodată destul. 

Odată ce prima chakră este curățată, ideea de lipsuri dispare. Ajungem să ne dăm seama că nu ne lipsește nimic şi că ducem o viață îmbelșugată. Nu este suficient să înțelegem asta la nivel intelectual. Trebuie să știm cu fiecare celulă a corpului nostru, că Universul are grijă de noi și ne sprijină.

A doua chakra, Svadhistana, chakra sacrală.

Chakra a 2 a este centrul puterii personale, al creativității, sexualității și situației financiare.

Adevăr sacru: Respectați-vă unii pe alții, respecta-l pe cel de lângă tine.

Poziție: deasupra organelor genitale.

Organe deservite: Abdomenul inferior, până la buric, organele sexuale, intestinul gros, vertebrele inferioare, pelvisul, apendicele, vezica, zona soldurilor.

Glande endocrine: gonadele ( ovare / testicule) și gladele suprarenale

Cea de-a doua chakră este localizată la patru degete mai jos de buric și face legătura cu rinichii și cu elementul apă. Ea activează glandele suprarenale, care produc adrenalina. Adrenalina este hormonul care mediază reacția într-o situație de criză.

Suprarenalele se ocupă, de asemenea, de prelucrarea stresului, reprezentând echilibrul energetic atât al vieții interioare cât și al vieții exterioare. Fără suprarenale am muri. Ele sunt forța noastră de a continua să mergem mai departe, chiar și atunci când șansele sunt împotriva noastră. Cortizolul și adrenalina eliberate de suprarenale ridică tensiunea arterială la niveluri periculoase, care la rândul lor pot deteriora inima și transmit informații către hipotalamus, putând cauza o gamă largă de afecțiuni neurologice și fizice

Bărbații și femeile care suferă de probleme hormonale, suferă cel mai probabil de prea mult sau de puțin testosteron și estrogen. Testosteronul și estrogenul este obținut dintr-o substanță numită colesterol. Un nivel de colesterol ridicat compromite sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că este posibil să nu fim bine protejați de viruși și bacterii care ne pot invada corpul.

Toate formele de energie reprezintă hrană pentru ea - procesează energia Pământului preluată de prima chakră şi digeră energiile emoţionale din sistemul nervos. Atunci când această chakră funcționează bine, ea poate distruge emoțiile negative, precum furia și frica, eliminându-le ca deșeuri prin prima chakră. Dar când această chakră este dezechilibrată, emoțiile negative se extind în interiorul nostru, stau în intestinele noastre și se descompun încet.

Sub îndrumarea chakrei a doua, centrul iubirii erotice, ne explorăm pasiunea și descoperim intimitatea. Disfuncțiile acestei chakre pot face ca persoana să confunde sexul, cu dragostea. Marea sarcină a celei de-a doua chakre este să transforme sexul în dragoste, situații romantice, în intimitate. Nu e o sarcină ușoară, pentru că impulsurile negative ale aceste chakre sunt reprezentate de nevoia de a-i controla pe ceilalți, prin intermediul banilor, puterii ți sexului.

Expresiile negative ale celei de-a doua chakre sunt furia și frica.

Chakra a doua trece chiar prin abdomen, acolo unde ia naștere viața. Acest centru germinează semințele pasiunii şi creativității, care se vor dezvolta în chakrele superioare.

Citește aici ce asane te ajută să echilibrezi gonadele și aici ce asane te ajută la echilibrare Suprarenalelor

A treia chakra -Manipura

A treia chakra continua dezvoltarea respectului de sine și a personalității, separat de identitatea tribala. 

Adevăr sacru: Respecta-te pe tine însuți. Fii matur și onorabil în relația pe care o ai cu tine însuți și asumă-ți responsabilitatea pentru persoana care ai devenit.

Poziție: plexul solar, o palmă deasupra buricului.

Organe: Abdomen, stomac, intestinul subțire, ficat, bila, rinichi, splina, partea de mijloc a coloanei.

Glande endocrine: Pancreas

A treia chakră este situată în plexul solar și este asociată cu pancreasul. Această glandă este banca de energie a corpului. Glucoza reprezintă moneda sa de schimb. (Pancreasul produce insulina, care aduce glucoza din sânge, în celule, unde poate fi folosită drept combustibil). Atunci când chakră a treia funcționează bine, corpul are destulă energie pentru toate activitățile. De vreme ce creierul este cel mai mare consumator de energie din corp, echilibrul chakrei a treia este esențial pentru a putea gândi limpede. 

Chakra a treia este centrul puterii în sistemul Energiei Luminoase. Puterea sa poate fi folosită în mod constructiv, pentru a materializa aspirațiile noastre în lume. Atunci când este folosită distructiv, ea poate ne reprima natura primară, sau libidoul, ceea ce se manifestă sub forma unor simptome nevrotice, inclusiv rușinea și vină.

Indivizii seduși de puterea chakrei a treia caută adesea să-i controleze pe ceilalți, prin intimidare. Atunci când această chakra este curățată, situația familială şi relaţiile interpersonale se stabilizează. Comunicăm cu eficiență și descoperim puterea cuvântului rostit și scris. Acest centru ne ajută să fim sinceri față de noi înșine. Scopul vieții noastre devine clar şi ne putem urma drumul. 

Funcția celei de-a treia chakre este să transpună viziunea în realitate. În sanscrită, numele acestei chakre este manipura, care înseamnă „palatul bijuteriilor" şi care face referire la abilitatea de a transforma visele în comori vii. Atunci când vrei să îmbunătățeşti lumea din jurul tău, echilibrează-ți chakra a treia. Instrumentul acestui centru este vizualizarea,

Elementul focului, care o guvernează, oferă combustibilul pentru materializarea viselor. Aveți grijă să nu folosiți această putere pentru câștigul personal, ci pentru binele tuturor. Expresia-cheie a acestei chakre este a te pune în serviciul altora.

Pentru echilibrarea chakrei plexului solar citește aici articolul asane pentru sănătatea pancreasului.

Va continua!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook