Sfaturi ayurvedice pentru osteoporoză Skip to main content
plante-ayurveda

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității osoase, sau altfel spus creșterea porozității oaselor. Iată ce puteți face pentru a preveni instalarea acestei afecțiuni:

O alimentație corectă este foarte importantă pentru menținerea sănătății sistemului osos. Zahărul alb, făina albă și uleiul rafinat inhibă procesele de asimilare a calciului și magneziului. De aceea este bine să le înlocuiți cu melasă sau miere, făină integrală și uleiuri presate la rece. De asemenea, renunțați la obiceiurile nesănătoase: fumat, consumul de alcool și cafea.

Citește și: Ayurveda pentru sănătatea dinților și gingiilor

Alimente recomandate de medicina indiană pentru susținerea sistemului osos

• Fructele oleaginoase (semințele de floarea-soarelui sau dovleac, nucile, alunele, nucile caju, migdalele, fisticul).

• Semințele de susan (câte o lingură pe zi).

• Laptele dulce nepasteurizat, precum și toate derivatele acestuia, cel mai important fiind untul clarifiat.

• Rădăcinoasele (morcovi, țelină, ridichi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac).

• Cerealele integrale.

• Este important ca femeile să consume încă din perioada de premenopauză alimente și plante bogate în fitohormoni: sparanghel, sfeclă roșie, respectiv lemn-dulce, shatavari, lemnul lui Avram (Vitex agnus-castus), yam sălbatic, macca. 

Citește și: Cremă de brânză de caju

Alte recomandări

Efortul fizic realizat consecvent întărește sistemul osos, în timp ce sedentarismul crește fragilitatea oaselor. De asemenea, masajul sau automasajul realizat viguros cu ulei de susan presat la rece procesat cu plante astringente (scoarță de stejar, troscot) este de mare ajutor.

Pentru a se bucura de un sistem osos sănătos, este indicat ca persoanele supraponderale să slăbească, deoarece, potrivit medicinei indiene, în cazul acestora apare un blocaj al nutrienților la nivelul țesutului adipos. Cu alte cuvinte, nutrienții blocați la acest nivel nu mai ajung până la țesutul osos pentru a-l hrăni.

Se recomandă periodic curele de detoxifiere a colonului. Astfel, nutrienții și mineralele care au rolul de a hrăni sistemul osos vor putea fi mult mai bine asimilate de către organism.

Ayurveda menționează că unul dintre cele mai importante remedii care acționează asupra sistemului osos este planta indiană Cissus quadrangularis, a cărei denumire populară este asthi sandhani („care leagă oasele”). Această plantă ajută la regenerarea rapidă a celulelor osoase, fiind folosită pentru proprietățile sale vindecătoare mai ales în cazul fracturilor.

Alături de această plantă, tratatele de medicină indiană recomandă pulberea obținută prin procesarea sau calcinarea coralilor, scoicilor sau cojilor de ou.

Printre plantele remineralizante românești se numără urzica și coada-calului, iar dintre cele exotice, frunzele, dar mai ales tulpina de bambus, administrată sublingual, sub formă de pulbere.

 

Angelica Mitrea

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să afli mai multe despre acest domeniu fascinant, te invit să citești cartea mea Sănătate prin Știința Vieții - Ayurveda sau să participi la cursul meu de Ayurveda.

Comenteaza cu Facebook