Ayurveda pentru sănătatea dinților și gingiilor Skip to main content
amestec-condimente

Atât în ayurveda, cât și în medicina convențională, este cunoscut faptul că  problemele de igienă orală pot cauza probleme generale de sănătate. Acolo unde există, adevărații specialiști în Ayurveda vor analiza întotdeauna sănătatea orală pentru a obține un diagnostic corect pentru eventualele dezechilibre energetice.

Afecțiunile dentare indică, de obicei, un dezechilibru al Vata, iar Kapha este responsabilă de sănătatea generală a cavității bucale. În cele mai multe cazuri, inflamația este cauzată de un dezechilibru Pitta.

Citeșt: In Ayurveda, procesul de vindecare este individual 

Ayurveda își propune să mențină o sănătate optimă și prevină diferitele afecțiuni cauzate de dezechilibrele subtile, astfel că există câteva recomandări pentru sănătatea orală pe care este bine să le respecți. De asemenea, este recomandat să apelezi la un specialist în medicină ayurvedică pentru sfaturi și cantități aplicate holistic, în funcție de dosha predominantă și eventualele dezechilibre energetice.  

- Mestecă o cantitate mică dintr-o crenguță de neem. Este plină de proprietăți antibacteriene, iar în momentul în care agenții antimicrobieni se amestecă cu saliva, vor preveni acumularea de bacterii în dinți. În loc de crenguțe, vei găsi în comerț pudră sau ulei de neem, pe care care poți să le folosești cu încredere, după ce te-ai consultat cu un specialist în medicină ayurvedică cu privire la cantitatea pe care este bine să o consumi.

- Freacă-ți dinții și gingiile cu un mix de ierburi și condimente. Usturoiul, sarea mare, guava și frunzele de mango sunt excelente pentru curățarea smalțului, dar și pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale dinților.  Poți, de asemenea, să faci un mix de ulei cu sare și să freci dinții și gingiile. O astfel de practică zilnică va ajuta la întărirea gingiilor.

- Oil pulling. Clătirea gurii cu ulei de susan sau de cocos ajută la eliminarea germenilor acumulați în dinți și gingii. De asemenea, tonifiază musculatura orală. Asigură-te că folosești un ulei de calitate, presat la rece și clătește timp de 15-20 minute în fiecare zi, după care scuipă uleiul.

- Curăță limba. Toxinele și bacteriile se acumulează cel mai repede pe suprafața limbii. Curățarea acesteia îți va oferi o respirație proaspătă și va îmbunătăți gustul și activitatea digestiei. În fiecare dimineață, folosește un răzuitor de limbă din magazinele specializate sau coada de la o linguriță inoxidabilă. 

- Clătește cu un decoct de Triphala sau Yashtimadhu. Dacă ai acceptul specialistului în Ayurveda cu privire la cantitate și siguranța folosirii plantelor, acest ritual de igienă îți va ține cavitatea bucală sănătoasă și te va ajuta să scapi de afte sau alte inflamații locale. La fel ca în cazul neem-ului, te poți orienta cu încredere spre praf sau capsule de Triphala pe care le găsești în farmaciile locale.

Citește: Apa Triphala, remediu ayurvedic pentru o serie de afectiuni

Pentru un diagnostic corect și plan de tratament personalizat, este bine să apelezi la un specialist în medicină ayurvedică.      

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook